Реклама / Ads
3| 6270 |14.05.2024 НАРОДЕН ГЛАС

От скандали и стачки ли ще бъде белязан фестивалът в Кан? Пред ФрогНюз говори културологът Юлия Владимирова

.
Юлия Владимирова Източник: Ненчо Балкански
От скандали ли ще бъде белязан кинофестивалът в Кан, който предстои да бъде открит след броени часове? Говори се за планирана стачка на служителите, което създава опасения от отмяна на церемонията. 
 

Темата коментира за ФрогНюз журналистът и културолог Юлия Владимирова.


“Още преди седмица излезе кризисен пиар от организаторите на кинофестивала в Кан, че тази година предстоят разкрития от над 10 жени, които ще разкажат своите истории във връзка с известни френски режисьори и продуценти, за които те смятат, че са извършили сексуално посегателство и насилие срещу тях”.


“Това беше загатнато и от организаторите на фестивала, че ще премине под сянката на жени, които са пострадали и под сянката на холивудското #AзСъщо (#MeToo), което преди 7 години беляза своето начало в САЩ. Съвсем скоро някои от присъдите на Харви Уайнстийн, който е от главните действащи лица в “MeToo” беше отменена. Така във Франция отекват всички онези събития, които се случват в Америка”, обясни културологът. 

 

“Днес, часове преди фестивала, който предстои да бъде открит в Кан, излязоха по-конкретни данни, станаха ясни обвинения към филмовия продуцент Ален Сард за сексуално посегателство от 9 жени, повечето, от които анонимни”. 


“Това за мен е доста странно, защото когато обвиняваш някого и то за деяния, които са извършени през 80-те и 90-те години, в крайна сметка трябва да можеш да застанеш с лицето си. Защо жените трябва да бъдат анонимни, от какво се срамуват, от какво се страхуват? Не е ли точно това идеята на “MeToo”, освобождение от всички тези стереотипи и патриархално отношение на мъжете към жените?”. 


.

“Ако искаме наистина да говорим открито за това, трябва да можем да застанем с лицата си, с позициите си, дори и макар и рисковано, в крайна сметка да рискуваме. Това според мен е една червена точка, че жените са анонимни, а обвиненията са публикувани в днешния брой на женското списание „ELLE“.”


Според информацията в изданието жените се оплаквали от това, че  Ален Сард е злоупотребявал с тях, канил ги е в апартаменти и им е предлагал роли и позиции, за сметка на сексуални услуги, обясни културологът.


“Информацията излиза непосредствено преди откриването на фестивала”.


Директорът Тиери Фремо и президентът на кинофестивала Ирис Кноблок, казаха, че това няма да повлече негативи, от гледна точка на това да се провалят прожекции и няма притеснения самият фестивал да бъде ощетен от всички тези разкрития и евентуални протести на жени. 







"Ирис Кноблок сподели, че наблюдават много внимателно тези събития, че те са много актуални, но това няма да попречи на случването на фестивала, напротив даже през последните години залагали на повече жени, въпреки че от 22-та филма, които се намират в състезателната програма има само 4 жени. За сметка на това и председателката на журито е жена - Грета Гъруиг, която е режисьорката на “Барби”. Това е една от малкото жени, които имат такъв блокбъстър успех в света на киното и са направили толкова бюджетен филм. Очевидно работят в тази посока, да има повече жени и  успокояват, че фестивалът няма да се провали, няма да има някакви размирици”, обясни Владимирова. 


“Eдна от създателките на движението “MeToo” в Франция актрисата Жудит Годреш, започна да говори за тази тема, че тя е много актуална и трябва да стане актуална и във Франция, не само в САЩ. Тя е направи филм, който ще има премиера на 15 май. 17-минутният ѝ късометражен филм се казва “АзСъщо” (“MeToo”), посветен на сексуалното насилие. Тя самата обини водещи фигури във Франция, като Бенуа Жако и Жак Дуайон, че са злоупотребили с нея и точно тази история е разказана в нейния филм. Виждате, че фестивалът в Кан е с отворени обятия за такъв тип истории”.


.
Жудит Годреш


“Това да ми се струва малко противоречиво, от гледа на точка на филма, който откри фестивала миналата година - филм с Джони Деп “Жана Дю Бари” на Майвен льо Беско. Все пак Джони Деп също беше обвинен за насилие и след това оневинен. Той спечели делото срещу Аюбър Хърт. Джони Деп беше приветстван миналата година в Кан като голяма звезда и по някакъв начин бе реабилитиран. Той вече не може да се снима толкова в американски продукции, особено в холивудски, тъй като е отритнат от либералната култура в Америка, независимо, че не е виновен. Въпреки това черната сянка виси над него, затова Европа в момента е меката, в която той може да се развива. Франция беше страната, която му пададе ръка”.


“Тук нека да спомена и Уди Алън, който не може да прави никакви филми в Америка вече, никой не иска да ги продуцира заради обвиненията, че е злоупотребявал със своята доведена дъщеря, заедно с актрисата Миа Фароу."

 

"Уди Алън е абсолютно персона нон грата в Америка, не му разпространяват филмите, той не може да прави кино там. Миналата година той направи “Чист късмет” именно във Франция. Това е първият му френскоезичен филм”. 


.
Уди Алън


“Ще се върна още по-назад, когато през 70-те Роман Полански получава изгнание именно във Франция, когато е прогонен от Съединените щати заради обвинение за изнасилване. Така че Франция определено не е пуританска страна и определено не сме свикнали във Франция да има точно такъв тип обвинения. Както виждате обаче, западната култура и влиянието ѝ се разпространява и очевидно това е по някакъв начин заразно. Може пък и да повлече някакви добри практики, например това да има повече участнички жени, да има разкрити случаи и съответно продуцентите да имат едно на ум, когато комуникират с актриси, защото това е нож са две остриета”.


Ако постоянно има обвинения, за които няма доказателства и всичко се прави като машина за пари, различни жени адвокатки, актриси ще правят това, просто защото “Me Too” е много модерно и актуално, това е чист лов на вещици и абсолютно злоупотребяване с идеята на “Me Too”. Ако има обаче наистина хора, които правят престъпления и те биват доказани и разкрити, смятам, че най-малкото те трябва да бъдат наказани, но не и да им се спира възможността да работят и да правят кино, защото аз продължавам да смятам, че хората могат да бъдат гениални творци и лоши хора като човеци”, категорична е Юлия Владимирова. 

 

“Давам примера с Жерар Депардийо - точно преди месец срещу него заведоха дело няколко жени, с които той е работил, че се е държал непристойно и неприлично, че е правил опит да ги изнасили. Жерар Депардийо е невероятен, гениален актьор,  от френското кино, един от последните останали живи наистина ветерани на класическото френско кино, човек, който като гледаш негови роли в киното, се възхищаваш, че наистина вече нямат такъв тип актьори. В същото време той е обвинен за сексуални посегателства от някой жени и ако обвиненията бъдат потвърдени, ще трябва да понесе последствията си, но не като му бъде забранено да играе във филми или да се зачеркнат неговите роли на актьор. Ако се докаже, трябва да бъде наказан като деятел на определен тип престъпления, а не като актьор”.


“Смятам, че не трябва да се зачеркват творците в ерата на “Me Too”, а трябва да се борави само с доказателства, а не с “един човек каза, че през 81-а година ме ощипаха”. Истина ли е това? Как да го проверим? Голяма част от културата “Me Too” се е превърнала в машина за пари и смятам, че това е много вредно за самата идея на движението, защото само по себе си то има хубава идея, но тя е превърната до голям степен в бизнес.”


Кинофестивалът тази година е белязан от силно присъствие на холивудската индустрия. Обикновено той е мост между Холивуд и европейското кино. Затова и тази година ще видим ветерани като Ричард Гиър и Мерил Стрийп, Франсис Форд Копола, Дейвид Кроненбърг, както и изгряващи звезди като Бари Кийгън и Аня Тейлър-Джой. Ще видим актьори от няколко поколения. 


Ето кои са най-любопитните заглавия, които предстои да се обсъждат тази година според Юлия Владимирова.


“Ще видим пълнометражния филм на Франсис Форд Копола “Мегалополис” с Адам Драйвър. Аня Тейлър-Джой пък участва във филма на Джордж Милър, който ще бъде представен - “Фюриоза: Сага за “Лудия Макс”. Това е предистория на поредицата му от постапокалиптични филми. 


Също така ще видим и Мария Бакалова, която играе Ивана Тръмп - много актуален филм с актуална тема, особено в момента за САЩ, преди изборите, във филма “Стажантът”. 


.
Мария Бакалова


Дейвид Кроненбърг ще представи новия си филм “The Shroud” с Венсан Касел и новия филм на Йоргос Лантимос с Ема Стоун “Kinds of Kindness”. 


Очаква се наистина много интересен фестивал и от филмова гледна точка. Любопитни заглавия, които предстои да се обсъждат тази година. Най-вероятно повечето от тях ще ги видим и на Оскарите в началото на следващата година”.

 

Разговаря Констанца Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8531 |13.05.2024 „Плъх, мрънкане и копита!“ Какво казва новият военен министър Белоусов за Русия и света . 7| 4236 |12.05.2024 Моля, не се разболявайте в България! . 4| 6004 |10.05.2024 Ани Стоянова: Има огромна търговия с детското здраве . 12| 10347 |09.05.2024 "Положението в БДЖ не е хаос, а ад! Никой не ни казва нищо". Какво се случва с влаковете?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads