Реклама / Ads
18| 8530 |13.05.2024 НАРОДЕН ГЛАС

„Плъх, мрънкане и копита!“ Какво казва новият военен министър Белоусов за Русия и света

.
Андрей Белоусов
Постът министър на отбраната в новото правителство ще бъде зает от и.д. вицепремиера Андрей Белоусов - неговата кандидатура беше представена в Съвета на федерацията от руския президент Владимир Путин. След Анатолий Сердюков, Белоусов е вторият руски министър на отбраната, който не е генерал. Белоусов е в санкционния списък и на ЕС, и на САЩ. RTVI събра цитати от интервюто на Белоусов - за мястото на Русия в света, нейния бизнес, икономика, ползите от санкциите и културния код.
 

За плъхове, прасета, елени и еднорози

 

Има три вида бизнес: „плъх“, „мрънкане“ и „копита“. „Плъх“ означава, че се нахвърлиха, изядоха го и избягаха на друга купчина; „мрънкане“ е, когато има корито и всички приклякат до него и се разгонват; а „копито“ е, когато еленът избие парче от еленов мъх изпод леда и дълго тропа с копита. „Еднорог“ - няма такава дума и не може да бъде в тази серия. Историята на еднорога дори не е за това как технологичната Пепеляшка се омъжи за принца.

 

За новите руски елити

Нови елити сега кристализират на нови територии, защото те са там в реалната ситуация.

 

За идеята за възраждане на Държавния комитет за планиране

 

В СССР Държавният комитет за планиране беше само върхът на айсберга. Това беше много обширна, тежка, огромна машина, която работеше изключително неефективно. Днес никой нормален човек не би искал да възстанови Държавния комитет за планиране. И тогава какво да планираме?

 

За напускането на Русия от „стария свят“

 

Имаше англосаксонско ядро ​​и стара Европа, която се присъедини към него, те управляваха света. И някак си се вписваме в този свят. Това, между другото, е правилно; ние наистина се опитахме да се впишем там.  И сега сме изхвърлени оттам, така да се каже. Ние самите също си тръгнахме.

 

За ползите от Русия за Запада

 

Русия може да стане пазител на традиционните ценности на Запада. Следователно да се каже, че Западът е наш враг, е неправилно. На Запад има елити  и големи социални слоеве, които се свързват конкретно с традиционните ценности. И тук може да се окаже, че Русия е спасителна сламка за тях, която им дава възможност да спасят нещо друго.

 

За това какво Русия може да даде на света

 

Бих поставил храната на първо място, предвид ситуацията, защото Русия държи много значителна част от плодородните земи в света. Разбира се, енергетиката, енергията, енергийните услуги, енергийната сигурност остават. Русия може да предложи военна сигурност. В някои области Русия може да предложи технологии, в други – логистика.

 

За самоличността и суверенитета

 

Идеологията на многополюсния свят е, че трябва да се развие нещо независимо, самоличност. Тази самоличност трябва да се прояви във всички страни, които имат суверенитет. Страните, които нямат суверенитет, по дефиниция не могат да го проявят. Някаква Холандия, която дълбоко уважавам, Холандия – те нямат суверенитет.

 

За „компресирането“ на Русия на световната сцена

 

Сега отново сме в състояние на „компресия“. На юг имаме жизнения ислямски свят, в който кристализират нови суперикономики, а от другата страна имаме гигантски Китай. Западът започва да кипи.

 

За стратегията на Русия за следващото десетилетие

 

На хоризонта от пет до десет години каква стратегия трябва да приеме една голяма национална икономика като Русия? Отговорът на този въпрос е съвсем прост: необходимо е да се осигури стратегическа стабилност, а това може да се постигне само чрез формирането на стабилни съюзи между държавите. Следователно същността на стратегията на Русия е изграждането на съюзи с подкрепящи приятелски страни.

 

За мястото на Русия на световния технологичен пазар

 

Ние сме част от глобалните технологични вериги. Само те се контролират от центъра - там е окончателното сглобяване, има стандарти. Влизаме в началото и в средата.  Центровете за финансиране са там, в центъра на ядрото. А ние сме в периферията. А от периферията има движение към центъра.

 

За патоса на Достоевски в културния код на Русия

 

Ние имаме свой собствен културен код, своя собствена културна идентичност, която по-голямата част от страните и народите нямат. Между другото, Достоевски го е усетил много добре. Патосът на Достоевски, особено в такова произведение като „Дневникът на писателя“, е изразен там със 100% изтънченост и точност. Това е основният ни ресурс, трябва да го извлечем.

 

За сърцевината на обществото

 

Да се ​​опитваш да напаснеш всички в един калъп и да ги принудиш да отидат някъде е доста трудно, невъзможно и контрапродуктивно. Но трябва да има ядро, което ще продължи, което ще формира тези пространства около себе си. Ядрото не е изградено от икономика, то е изградено от значения.

 

За деветдесетте години

 

Ние разрушихме много през 90-те години, но разрушеното за десет години може да се възстанови за две-три години на ново ниво и в ново качество.

 

За правилните решения в началото на 2000-те

 

Когато излязохме от кризата на 90-те години, в началото на 2000-те, обективно възникна въпросът какво да правим по-нататък. Решенията, които бяха взети тогава, бяха стратегически абсолютно правилни: те започнаха да се интегрират в световната икономическа система. Както в създаването на производствени вериги, така и в науката.

 

За Петър Велики и разкола на обществото

 

Петър Велики е велик за нас, но някои хора го нарекоха Антихрист и го анатемосаха. Дори не говоря за ситуацията с революцията, когато нашият офицерски корпус беше разделен на две: 50% за червените, 50% за белите. Какво е? Това е елитът. Но, наистина, те са един вид елит. И това се случи и през 90-те години, когато обществото ни беше доста силно разцепено.

 

За дворцовите преврати и реформи

 

Екатерина II е много добър пример. Тя дойде с голямо желание да направи реформи. Тя събра огромен брой хора, започна да пише кодекси и да подготвя системни промени в законодателството. Имаше ли желание и какво стана? Нищо не се получи, просто защото осъзна колко е притисната в тези елитни рамки. Крачка наляво, крачка надясно - дворцов преврат.

 

За отношенията между държавата и бизнеса

 

Как държавата да изгражда стратегически отношенията си с бизнеса в новите условия? Вярвам, че трябва да станем партньори.  Старши партньор и младши партньор. Защото в нашите условия държавата не е нощен пазач.

 

За регионалните проблеми

 

Сигурен съм, че днес в по-голямата част от регионите хората понякога просто не знаят как да го направят, не знаят как да го направят, но искрено искат.

 

За цената на ниската безработица

 

Слава Богу, че имаме ниска безработица. Оказва се обратната страна – това е недостиг на работна ръка. Недостигът на работна ръка вдига заплатите. Това е добре. Реалните доходи се натрупват. Търсенето продължава, пазарите растат, но и бизнес разходите растат. И следователно доходите падат, това оказва натиск върху инвестициите.

 

За ползите от санкциите

 

Задействахме доста сложни системни процеси под въздействието на санкции. Не бих ги нарекъл еднозначно процеси на деградация, защото те едновременно стимулират определени нови дейности. Никога нямаше да започнем да се занимаваме с машиностроене и микроелектроника с такава енергия, ако не беше това, което се случи.

 

За руските стоки и сърцата

 

Ясно е, че „Произведено в Русия“ е за признание.Това е признание за потребителя. Не че е произведен в Русия, а че този продукт докосва онези струни в душата ми, които са много важни за мен. Това се прави с чиста околна среда, без изпускане на CO2 в атмосферата, направено е по най-добрите социални практики, преминало е качествени филтри.

 

За популяризирането на руски стоки на други пазари

 

Сега няма руски стоки нито в Китай, нито в Индия, нито във Виетнам. Те тепърва започват да се появяват – трябва да създадем натиск стоките да стигнат до там. За да създадем конкурентни предимства за нашите производители.

 

Превод Фрогнюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4235 |12.05.2024 Моля, не се разболявайте в България! . 4| 6004 |10.05.2024 Ани Стоянова: Има огромна търговия с детското здраве . 5| 3781 |09.05.2024 Кримскотатарският майстор грънчар Рустем Скибин пред ФрогНюз: Врагът иска да ни унищожи не само физически, но и нашата памет, нашата култура . 12| 10346 |09.05.2024 "Положението в БДЖ не е хаос, а ад! Никой не ни казва нищо". Какво се случва с влаковете?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads