Реклама / Ads
23| 8252 |26.04.2023 НАРОДЕН ГЛАС

Не, София не е никак лоша за туристи, противно на претенциозни британци, дошли в кофти сезон

.
Пътуване до неизвестна дестинация със стартъп компания, претенциозна британка и шамарът на българската действителност може и да не обещават добро преживяване, но гарантират една добра история. Общо взето така може да бъде обобщена екскурзията на Луси Такрей, която описва историята в пътепис за “Сънди Таймс”. Равносметката? София е сив град с комунистически паметници и най-добрите джебчии.
 

Няма да отделям много време на нейното преживяване. Дестинацията й е избрана на сляпо и не е останала особено доволна. Статията може да прочетете тук.

 

Като българи, много лесно можем да се впуснем в това да обясним всичко грешно в столицата си, да обясним как на Запад е много по-добре, но истината е, че София е чудесен град за туристи, особено от Западна Европа. 

 

Архитектурата е различна, факт. У нас няма сгради във виенски стил, няма красиви италиански фрески и огромни катедрали, защото историята не ни е отредила да сме от онази част на света. Но в Будапеща също има “подобни комунистически сгради”. Това, разбира се, е белег от присъствието на комунистическата армия и в двете държави. Разликата е, че Унгария е направила музей, в който признава зверствата, а ние мълчим за тази част от историята си и пазим паметник, издигнат в сърцето на София, който почита Червената армия като “армия освободителка”. Уви, това е далеч от истината. 

 

Градският транспорт в София е добре свързан и евтин.

 

Да, противоречиво мнение, предвид купищата неуредици, резултат от работата на Столичната община под вещото ръководство на Йорданка Фандъкова, градският транспорт в София е добър. Да, има много проблеми, но тях ги знаем само ние, които живеем всеки ден с тях. Можем да се оплачем от нередовното разписание, но за един турист се иска да стигне максимално лесно от точка А до точка Б и то на добра цена. Столичният градски транспорт е изключително евтин и за разлика от много държави в Западна Европа, не таксува пътниците за изминато разстояние, както например е в Мадрид. 

 

Да, в София има джебчии. Но българската столица е много далеч от най-големите такива в Западна Европа. Барселона например има огромен проблем с дребните крадци в парковете на каталунския град, а от полицията не могат (по-скоро не искат) да решат проблема. Краде се особено много навсякъде в Европа, защото потокът от туристи не е никак малък, а секунда невнимание на чужденец може да доведе до голяма печалба за криминален субект.

 

Храната в България е вкусна. Това може да го потвърди всеки, който е опитвал шопска салата, която впрочем неотдавна попадна в челна класация на Taste Atlas за най-добрите салати в света. Според същото издание родната кухня е на 28 място в света. 

 

Всичко в България е изключително евтино. 

 

Не се изненадваме, когато всяко лято родното Черноморие е залято от британски туристи. Евтиният алкохол привлича червендалестите британци и това е факт. Слънчев бряг е един от курортите, които попада в (не особено приятни) чуждестранни статии и то почти всяка година. 

 

България и София имат какво да предложат на туристите. И това не е потупване по рамото нито за Министерството на туризма, което няма особено добри кампании за привличане на туристи у нас, нито за Столичната община, която не прави особено много за собствените си граждани. Това е факт, споделян от много чужденци, докоснали се до страната ни. Познавам хора от Западна Европа, които са избрали да живеят тук, защото им харесва много повече. Познавам и такива, които са се връщали в София неколкократно, защото българската столица ги е впечатлила и са решили, че има какво още да видят. 

 

Така че нека не изпитваме такъв срам от елементарен поглед на претенциозна британка, дошла у нас в неподходящо време, без каквото и да било проучване за добрите места за хранене и да помислим, че всъщност София не е никак лоша за туристи. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5952 |11.04.2023 Лена Бориславова се отказва от депутатския стол. Влиза в битката за София? . 9| 6476 |22.01.2023 Борис Бонев: Щом ГЕРБ пропищя, добре си вършим работата в София . 8| 4867 |24.11.2022 Акад. Зарев: Отвратителното е, че хората на словото, на духа, нямат никакво значение . 2| 4457 |25.10.2022 Богдан Милчев: Новите мерки срещу войната по пътищата в София са извратен популизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads