Реклама / Ads
20| 24883 |05.10.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Защо поне веднъж… Поне веднъж, бе, Фандъкова!

.
Фандъкова, заместникът й Крусев и ”Трейс” - една печеливша тройка... Източник: БГНЕС
Фандъкова, вместо да пращаш зам.-кметове и главния си архитект по телевизионните студия, да опровергават и нападат недоволните граждани, поне веднъж се замисли. Защо им е на хората да не харесват ремонтите? Не ти ли идва наум, че може да са прави?
 

Да са прави, че има корупция в поръчките и наливането на десетки милиони в определени фирми и проекти? Да са прави, че на главния архитект Червен бряг може да му е по мярка, но София не е? Че зам.-кметът по транспорта не разбира толкова, колкото му се иска на него и на родителите му? Че хората не критикуват заради политически дивиденти, а защото обичат града, в който живеят? Не виждаш ли, че половината ремонти – меко казано, - напомнят обувките за мъртъвци? Че се крадат пари, влагат се некачествени  и по-евтини материали. Че се строи безобразно и хаотично? Защо винаги ти и партийната сила, която представляваш в общината, сте прави, а всички останали са некоректни, злонамерени, черногледи, пристрастни, неразбиращи, неуки, платени?

 

Защо?! Фандъкова, наистина ли не си чувала, че при предишния главен архитект корупцията е била като „добър ден“? Може да са слухове, но ти какво направи, за да ги разсееш, опровергаеш или докажеш? Не сторвайки това дали не продължи практиката?

 

Сегашният - Здравко Здравков, при встъпването в длъжност обяви, че щял да превърне София в Рим. Чувала ли си по-голяма нелепица? Заместникът ти по транспорта Крусев два дена – 4 и 5 октомври – повтаря ли повтаря, за качеството и сроковете на ремонтите следното: А/ Сроковете няма да се спазят, защото през юли валяло повече от трийсет дни (юли има 31 дни, та колко повече?). Б/ Сменяла се подземната комуникация. Той и проектантите не са ли знаели това преди това? По-голяма глупост чувала ли си скоро?! В/ Плочките били неравни, защото не можело да има идеално гладка и равна повърхност… Уникално, нали? Г/ Проектът бил обществено обсъждан и приет от комисия, в която членували архитекти и експерти, дори политици… „Експерти, дори политици“… Това ти го коментирай. Нормалният разум отказва. Д/ Столичани да изчакат край на ремонтите и тогава щели да си променят мнението. Ами ако ремонтите са сговнясани? Преремонтиране ли ще почне? Е/ Ако проектите не се изпълнели както трябва, щели да се налагат големи гроби и неустойки. Фандъкова, хората не са идиоти и знаят, че всяка глоба или друга санкция ще бъдат протестирани в съда. А там я камилата, я камиларят... Особено ако е имало "диалог" под масата. Или това в Столична община е невъзможно?... Може ли да покажеш документ за наложени и събрани глоби? Ж/ Плочките са криви, защото трябва да отвеждат водата... Това е направо нечовешко. Как никой не се бе сетил?!

 

Фандъкова, уволни Крусев. Ще спечелиш. Градът и населението му - също. Ако не го направиш, ще е сигурно, че човекът е нужен точно такъв.

 

И нещо, което на пръв поглед няма връзка с изложеното дотук. Преди година внесохме писмено питане в общината, която ръководиш. Искахме информация с какви автомобили се возите ти и твоите заместници, шефове на дирекции и отдели, шефове на общински фирми, ръководството на на Общинския съвет и партийните групи в него. Намерението ни беше столичани да узнаят какви служебни коли возят важните птици в общината и колко ни струва това на нас, данъкоплатците. Защото, нали, именно ние, плащаме ремонтите и вашите удобства? Не получихме отговор. За сметка на това упреците, че гражданите не разбират нищо, но все мрънкат, не спират. Самоуверени, самодоволни, надменни и безпардонни общински шефове – това ли е твоят модел? 

 

Фандъкова, има много общо между проблемите с ремонтите, потъващите милиони в спорни проекти и подозренията за корупция. Официалното и упорито отричане само засилва съмненията. Наистина ли вярваш, че някой вярва, сблъсквайки се всеки ден с дереджето в квартали, улици и услуги в столицата?

 

Един пример. Рудолф Джулиано е кмет на Ню Йорк два мандата – от 1994 до 2001 г. Сложна личност, преживял упреци, възходи и сривове. През периода му на кмет се случват някои знаменателни неща. Престъпността в града спада с 42%. Кражбите на автомобили намаляват с около 60 на сто! Местните данъци и такси намаляват с 21%. Жизненият стандарт на нюйоркчани се повишава почти два пъти. От „столица на престъпността“ Ню Йорк влиза в Топ 5 на най-безопасните за живеене градове в САЩ. Това са едрите щрихи. В подробностите влизат увеличението на инвестициите, мащабните проекти, откриването на работни места, спортуването на ученици и студенти, социалните придобивки и пр. Ще кажеш: Това е Ню Йорк. Да, така е. Населението на града е над 8 млн души, а на метрополния район – над 22 млн души. И знаеш ли, Фандъкова, правителството на Ню Йорк не е много по-голямо от състава на Столична община. И се справя успешно с управлението на община единайсет пъти по-голяма от София. Разбира се, това се отнася и за твоите предшественици. Ето само някои от тайните на този успех. Една от най-важните длъжности в кметството на Ню Йорк е общественият прокурор. Нещо като омбудсман, но прилагащ почти военен контрол върху всеки похарчен долар и всеки сключен договор. Осен това там действа Обществен съвет. В него влизат граждански организации и свободни граждани. Всеки член на съвета полага клетва да защитава интересите на местното население и да следи какво се случва в 59-те административни окръга на града. Всеки месец публично се отчитат приходите от паркиране, такси, лицензи и пр. Нещо да кажеш?

 

Фандъкова, гражданите не сме злонамерени. Живеем в този град, милеем за него, със сигурност повече от някои общинари. Какъв е мотивът на някой, ако улицата и кварталът му са добри, аго градската среда е комфортна, удобна и красива да плюе по управлението? Замислете се, дявол да го вземе! Не всички разсъждават по вашата логика - кариера и интереси на всяка цена. Има и друг вид поведение - гражданското. Писна ни от липсата на прозрачност, лицемерието и назидателния тон на общинарите – отдолу до върха. До теб. Това е идеалното условие за конфликти. Затова: поне веднъж, Фандъкова, поне веднъж повярвай на гражданите. Немалко от тях са по-можещи, по-интелигентни, по-честни и по-чисти от някои членове на твоя екип. И искат да живеят в нормална среда, да работят нормално и да отглеждат децата си нормално. Повярвай им. Поне веднъж, бе, Фандъкова. Нищо няма да ти стане… И не изключвай вероятността някои от тези край теб да те възприемат като голяма бяла птица, която могат да пускат на пързалката.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 14301 |27.09.2018 Местни феодали мамят и бият, защото имат политически "гръб" нависоко . 8| 24177 |06.07.2018 Невиждано! Изгониха Лорина от център за деца с увреждания, защото майка й е на протестите . 15| 10257 |10.04.2018 Ще екстрадираме ли българин в САЩ, защото е продавал авиочасти? . 6| 8521 |02.04.2018 Велики понеделник: Христос налага с камшик министри пред ”Св. Ал. Невски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads