Реклама / Ads

8| 4980 |24.03.2020 НАРОДЕН ГЛАС

”Спаси София”: Фандъкова да спре козметичните, но скъпи ремонти

.
Борис Бонев Източник: БГНЕС
Независимият общински съветник Борис Бонев призова днес Йорданка Фандъкова спешно да се преразгледат проектите и приоритетите на София за тази и следващата година. Според Бонев, здравната криза със сигурност ще доведе до тежки икономически последствия, а парите, с които София разполага, драстично ще намалеят.

“Животът няма да спре и нуждите на софиянци няма да изчезнат. Затова сега повече от всякога е важно всеки наличен лев да бъде инвестиран ефективно, прозрачно и да носи добавена стойност.” - казва Бонев и добавя, че с колегите от "Спаси София" предлагат преразглеждане и спиране на част от проектите, които не са жизнено необходими за града.


“Като пример мога да дам безцелното пренареждане на павета по улиците "Цар Шишман" и "6-ти септември" и площадите "Св. Ал. Невски" и "Народно събрание". За това Общината възнамерява да похарчи 27 млн. лв., въпреки че настилките и сега са в добро състояние.” - обяснява общинският съветник. Той предлага тези средства да бъдат пренасочени към изграждане на дълго отлагани и жизнено необходими за софиянци проекти, които ще имат реално положително икономическо измерение. Такъв проект е довършването на ринговия бул. "Тодор Каблешков".


“Далеч по-разумно е средствата за такива козметични ремонти да се пренасочват към инвестиционни проекти, които ще донесат истинска и осезаема промяна за столичани. Затова ние предлагаме основно да се инвестира в транспортната инфраструктура, в изграждането на пробивите и ускоряване на наземния градски транспорт. Системата, която движи София в момента, не функционира и трябва да се подобри с бързи темпове. Недопустимо е и през 2020 г. част от града все още да няма канализация. Подобни проекти ще направят София конкурентна в утрешния свят, не ремонти като този на Графа.” - смята Бонев.


От "Спаси София" предлагат да бъде спрян и проблемният проект за ремонт на Борисовата градина, за който са предвидени още 14 млн. лв. Те твърдят, че Борисовата градина не се нуждае спешно от ремонт, особено при положение, че паркът все още няма ПУП, който да предвиди точно какви промени могат да се правят в него. “В сферата на екологията има сериозен проблем с ефективността. Столичната община плаща многократно завишени цени за малки фиданки, по-голямата част от които бързо изсъхват, стотици хиляди цветя се сменят през две седмици в столичните паркове, когато целия свят се преориентира към използване на многогодишни цветя. Това са все примери за прахосване на средства, които са ни крайно необходими и тези течове трябва незабавно да бъдат спрени.” - категорични са от организацията.


В позицията до кмета от "Спаси София" посочват, че почти всяка градска система в София има нужда от дълбоки реформи, които ще бъдат още по-належащи с оглед на идващата тежка икономическа криза. Като пример те посочват многобройните раздути общински дружества, които често имат дублиращи се функции, без да се изискват резултати от работа им. “ЦГМ, транспортните оператори, пазарите, Столичен инспекторат, част от фондациите и дирекциите на Общината имат спешна нужда от преструктуриране, сливане и намаляване на административния персонал. Затова очаквам от кмета и от председателя на СОС, г-н Герджиков, незабавно свикване на онлайн председателски съвет, на който заедно със зам.-кметовете да дискутираме тези въпроси. Изпратил съм официално искане преди две седмици, но отговор все още няма, което е недопустимо.” - завършва позицията си Борис Бонев от "Спаси София".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 9465 |12.11.2019 „ГРАФиня” Фандъкова орезили и бул. „Линкълн“ . 17| 19971 |23.10.2019 Само във Фрог: Фандъкова мълчи за фрапиращи нарушения и данни за престъпления, открити в район ”Младост” . 15| 20287 |04.10.2019 Лидия Семерджиева: Прокуратурата и КПКОНПИ държат сигнали срещу Фандъкова за прикриване на престъпление . 32| 13107 |23.09.2019 Арман Бабикян: Някога ще разберем ли какво мисли Фандъкова за...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ