Реклама / Ads
34| 11611 |15.02.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Да уволним ли генералите от армията?!

.
Тодор Тагарев и адм. Eмил Ефтимов
Появи се една статия, в която се противопоставя цивилното на военното ръководство на Българската армия. От положителната страна е министър Тодор Тагарев,а от другата  e генералитетът начело с адмирал Емил Ефтимов. Дали точно сега е времето за такова противопоставяне, след като горят военни конфликти недалеч от нас на север и на юг. Не е. Единството в армията днес е по-важно от всякога.
 

Противопоставили ли са се генералите на решение на военния министър? Не се е чуло. Едва ли някой с лампзи ще се го позволи, след като войната в Украйна виси като обица на ухото им. Преди години един началник на ГЩ дръзна да противоречи на чепат военен министър и бе уволнен. Явно не става дума за противопоставяне, а за някакво тихо несъгласие срещу министерско решение или "проблясъци" на негови съветници свързани с президентството. Генералите по принцип мълчат, макар да знаят, че понякога мълчанието не е злато. И добре знаят,  че военният министър може да реши съдбата им, ако е в правото си. А какъв е хаирът с всеки нов министър да има смяна на и на военното ръководство - никакъв. Примерът при  "братовчедите" от МВР е повече от красноречив.

 

Битува мнението, че повечето от офицерите в армията все още са русофили, особено голяма част от по-старшите. Така както все още ни е руска голяма част от техниката, така както са още руски донякъде стратегията и тактиката. Но нали почти всички днешни генерали и адмирали са завършили западни академии и са служили в Брюксел, нали вече 20 години сме в НАТО. Голям процент от тях са усетили огъня на войната в Ирак и Афганистан. Нима ще обърнат оръжието срещу собствения си народ, а не срещу държава, която ни е обявила за враг?

 

 Две неща са неотложни на първо време. Политиците да прекроят военния бюджет. Тези дни един анализатор писа, че ако е необходимо трябва да бъде дори 3% от БВП. С тези проценти ще се модернизират, колкото е възможно повече, и трите вида въоръжени сили - СВ, ВВС и ВМС. 


И второто - по някакъв начин трябва да се реши въпроса с некомплекта от числен състав на армията. Тук не става дума да търсим под вола теле и виновни. Проблемът възникна още в първите години на професионалната армия и тотално брадяса след като приключиха големите миротворчески мисии. На войската не достигат хиляди войници,.  А фактът, че във военните училища не се попълва  бройката, е истинска трагедия.


Само със заплати не може да стане. Срамно ще е възнаграждението на един редник да е колкото на преподавател в университет. Необходима е мотивация, някаква по-смислена реклама. Да кажат как ще стане специалистите от големите щабове, институти, командирите. Иначе всички планове и прегледи увисват във въздуха.


Каквато армия имаме и поддържаме, на такава ще разчитаме, ако завият сирените.  И на генералите- също. Няма откъде да внесем войници и лампази.

 

Да уволним ли генералите?! Нека да припомним, какво направи Сталин с руския генералитет преди Втората световна война и как стигнаха немците до Москва. И да си спомним още, че част от пораженията на Хитлер във войната бяха заради конфликт с генералитета.
 
" Нам нужни са ни храбреци -задават се барутни жътви! Поне станете вие, мъртъвци, защото живите у нас са мъртви! ”, е написал поетът. Дали ще я докараме дотам и в армията?! Отговорът е на политиците, министрите и генералите.


Красен Бучков 
 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 16338 |13.02.2024 Съдия Цариградска: В машината за натиск участват висши магистрати . 17| 35551 |11.02.2024 Станкушев за Нотариуса: Защо е бил бит? Може би е трябвало да каже нещо много важно, преди да бъде убит . 7| 3670 |09.02.2024 Бойко Ноев след интервюто на Тъкър Карлсън: Путин е лъжец, не трябва да му се вярва . 11| 6190 |07.02.2024 Георги Милков: Мадам Габриел може да иска да смени мосю Борел в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads