Реклама / Ads
25| 13401 |12.01.2010 НАРОДЕН ГЛАС

Да въведем серийни номера на кухненските ножове

.
Поредната идея на новото (вече и старо) правителство е да се регистрират въздушните и газови оръжия в полицията.
 
Коментарът на някакъв началник от полицията е, че така ще има по-голям контрол. Ама върху кое ще е този контрол, той не можа точно да уточни? С кое ще се подпомогне борбата срещу престъпността също?

Отговорът е повече от прозаичен: с нищо. Почти всички битови убийства са извършени с кухненски нож или с незаконно притежавано оръжие (като в доста голям процент оръжието е самоделно). Поръчковите убийства се извършват от професионалисти, които обикноевено не използват тапешници, за да си упражняват дейността.
Проблемът май е, че като се въведе този закон - да се регистрират оръжията, не е ясно какво ще става с вече закупените (и то в продължение на 20 години). Крайната цел очевидно е да се събират пари, като се ГЛОБЯВА.

Продъниха ни ушите, че от Европа така искали. Тези които предлагат поредната доза държавна регулативност първо да се поинтересуват как е наистина там. Има европейски държави, в които, за да имаш оръжие пушка 22-калибър, се иска да имаш 18 години и нищо друго(при нас това е оръжие за подборен лов). В друга държава пак от Европа не се иска специално разрешително за оръжие 12-калибър (т.е. ловна пушка). Няма ли управляващите най сетне да разберат, че не е проблем контрола върху оръжието, а липсата на наказание при неправилната му употреба?

Ясно е, че не може да бъде спрян физически човек решил да убие някого, но същият много би се замислил ако имаше функционираща съдебна система, чрез която да е ясно на всеки, че трябва да си прави сметката да не стъпва накриво.
Винаги се говори за контрол над оръжията. И винаги става въпрос за контрол над законните такива. Да обаче - ИЗНЕНААДАААА, престъпниците не са със законно оръжие и тях закона не ги ограничава а ограничава техните жертви. Много просто е да се сравнят статистиките за престъпността между две държави-едната с много законно оръжие в населението и друга с почти никакво. Къде ли престъпността е по-голяма? Там където могат да се защитят или там където немогат.

Имайки в предвид новите идеи на управляващите относно "оръжието" и аз имам предложения - от сега нататък, който си купи кухненски нож веднага да отива в полицията за да го регистрира със сериен номер, на домакинство да се полагат до 3 броя ножове, които да се паспортизират, да се снемат отпечатъци на купувача, като евентуален престъпник, да се монтира GPS на оръжието, за да се знае във всеки един момент къде е, търговците продаващи домашна посуда трябва да минат на специален лицензионен режим и да се водят на специален отчет, за да ги следят службите изкъсо, стрелбищата по цирковете е редно да се обявят за лагери обучаващи терористи на снайперизъм...

Дано някой ден здравият разум наделее над бездушното желание за регулация, където не е най-необходимо, от страна на държавата?

Йордан Тодоров
obshtestvo.net
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11514 |08.01.2010 Тайната вечеря на Първанов и Маргините в Гоцеманската градина . 6| 6978 |06.01.2010 Цецке, не яж това кюфте . 5| 5858 |04.01.2010 Годишнина от кризата със спирането на руския газ- никой не потърси виновните . 9| 8674 |20.12.2009 Един по един ни напускат учителите по демокрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads