Реклама / Ads
4| 7770 |30.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Защо никой не познава Пеевски

.
Една млада, успяла, корпулентна фигура на депутат, a отскоро бизнесмен и издател, остава силно непозната за хората във властта.
 

„Не познавам Делян Пеевски. Не знам защо го свързват с мен. Това не ми харесва“. Думите са на министъра на икономиката и бивш изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП) Емил Караниколов от интервю за Нова телевизия. С тях той се опита да парира опитите на водещите да му задават въпроси за приватизацията на „Булгартабак“, която често се свързва с ДПС депутата. И която стана ясно, че Караниколов намира за много успешна сделка.


И все пак е доста странно, че Емил Караниколов категорично се зарече да не познава Пеевски, който в управлението на Пламен Орешарски беше доста активен депутат. Дори стана вносител на специален закон за ограничаване икономическата активност на офшорките в страната – „Законопроекта за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици”. А това е в пряка връзка с работата на заемащия тогава позицията на изп.-директор на АП Емил Караниколов.


В първия мандат на Бойко Борисов пък Караниколов успя да сключи почти всичките приватизационни сделки с компании, които преминаха под контрола на Делян Пеевски – „Булгартабак холдинг“, „Техноекспорт стрй“, „Промишлено строителство холдинг“, сградата на ИПК „Родина“.


Но Караниколов не е сам в устрема към разграничаване от Пеевски. Предшественикът му на стола в министерството на икономиката Божидар Лукарски също упорито обясняваше как не се познава с ДПС депутата.


В последните дни на мандата на „Борисов 2“ същият Лукарски продаде Музея на виното на „София БТ“ – компания от структурата на „Булгартабак“, която пък Караниколов продаде, ама не на Пеевски, а на някой. И за Лукарски сделката за „Булгартабак“ беше перфектна, а купувачът за него беше ясен. Неясен бил купувачът на купувача, но това нямало значение.


„Нямам отношения с Делян Пеевски“, това са първите коментари на финансовия министър Владислав Горанов през ноември 2014 г., когато беше избран в предходното правителство на Борисов. По повод на „оная“ снимка, на която той седи на една маса с Пеевски в заведение в София Горанов обясни: „Оказахме се на едно и също място през 2010 г.“ и отказа повече коментари. През ноември 2016 г. обаче Горанов вече има нова версия за познанството си с Пеевски. В предаването на Илияна Беновска в контролираната от Делян Пеевски телевизия Канал 3 Горанов каза: „Не, не съм го виждал (Пеевски – бел.ред.). Че се познаваме не е тайна, дори имаме снимка от 2010 г.“
„Аз не съм го виждал този човек (Пеевски – бел.ред.) през живота си, не го познавам и не съм работил с него“. Този път думите са на бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки. Изречени са през април 2015 г. след като Близнашки вече не е премиер, но пък по някакво странно съвпадение става съветник в ДПС по актуалната тогава конституционна реформа.


Колегата му конституционалист Цецка Цачева, двукратен председател на Народното събрание и настоящ министър на правосъдието и правосъдната реформа също не познава Делян Пеевски. Коментарът й за ДПС депуатат е от 2013 г., когато Пеевски е избран за шеф на ДАНС.


Само главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен, че познава Делян Пеевски. Запознал се с него в Народното събрание. А веднъж се срещнал с него и в качеството му на шеф на ДАНС. Цацаров впрочем е единственият висш държавен служител, който успя да се срещне с Пеевски в тази му роля.


А иначе Делян Пеевски е един мандат заместник-министър на бедствията и авариите, четирикратен депутат, избиран е за евродепутат и за шеф на ДАНС.
Но пък явно е човек, който не обича познанствата. Не става за душа на компанията. Защото никой не познава Пеевски.

 

Източник: transmedia.bg, Автор: Мирослав Иванов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5330 |30.05.2017 Икономическият министър яростно отрича за Пеевски . 5| 8750 |29.05.2017 Авер на Пеевски в БФС заподозрян за отнетия лиценз на ЦСКА за Европа . 11| 13283 |23.05.2017 Напусналият България Пеевски декларира две нови фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads