Реклама / Ads
7| 3813 |01.05.2023 ЪNDERGROUND

Адвокат по семейно право: През 2022 г. жертвите на домашно насилие са се увеличили 4 пъти

.
Към май месец миналата година жертвите на домашно насилие са били над 1700, от които 409 деца, останалите са жени. Това е четири пъти по-голямо увеличение на жертвите на домашно насилие спрямо жертвите през 2021 г. Това каза в ”Денят започва” адвокатът по семейно право Райна Аврамова.
 

"Необходима е сериозна законодателна програма, трябва да се прегледат всички текстове в закона за защита от домашното насилие, има изготвен законопроект. Някои от текстовете са ревизирани, с което не съм съвсем съгласна".


По думите ѝ полемиката около законопроекта възниква, защото някои от текстовете в него вече са изменени, а други тепърва трябва да се променят.


"Трябва например да се погледне обстоятелството, че не е задължително ти да съжителстваш на съпружески начала. Възможно е ти да имаш връзка с това лице, то да посещава твоя дом, ти да посещаваш неговия дом. В случая в Перник жертвата сама се е върнала в семейното жилище. При тях е семейно, защото има брак, има стартирало и бракоразводно дело. Това може да се случи дори между партньори, които са във фактическа връзка, но не съжителстват на съпружески начала".


За да бъде ефективен законът, както пострадалият, така и извършителят трябва да бъдат задължавани да посещават специализирани програми за психологическа помощ, заяви адв. Аврамова.


"Трябва да се работи и с пострадалото лице, защото понякога жертвите страдат от т.нар. стокхолмски синдром".


Към момента едва около 1% са случаите, в които съдът постановява посещаване на специализирани програми за психологическа помощ, каза Аврамова. На въпрос трябва ли да има "регистър на насилниците" тя отговори, че има и други начини те да бъдат проследявани, например чрез бюрата по съдимост и делата срещу такива хора.


"Жертвите се обръщат не само към НПО-та, те се обръщат и към журналисти. Очевидно жертвите или се притесняват да сезират съда и органите на полицията или смятат, че могат да получат съдействие по друг начин".


Тя обясни, че когато една молба за издаване на ограничителна заповед не е съпроводена с медицински свидетелства, показания или други документи, то съдът трябва да издаде заповед на базата на декларация.


"Има и случаи, когато се подават такива молби без да има истинска опасност, а да се използват като неблагоприятно обстоятелство в бракоразводното дело. Понякога и на самите съдилища им е трудно да преценят, когато имат само молба за издаване на заповед и само декларация от жертвата".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 12340 |15.09.2020 Адвокат разкрива за още брутални полицейски издевателства срещу мирно протестиращи на 2-ри септември . 1| 7211 |12.02.2019 Само във Фрог: Две адвокатски кантори пишат съдебните решения по част от търговските дела в СГС . 15| 27648 |24.01.2019 Адвокат Александър Ангелов - човекът до Делян Пеевски . 6| 18377 |04.01.2019 Апетитите към „Дунарит“ докараха обвинение в ОПГ на собственика и неговия адвокат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads