Реклама / Ads
10| 20499 |26.03.2014 ЪNDERGROUND

Боби Манджуков портил бизнесмени на службите

.
Борислав Манджуков (в средата) на бизнес посещение в Беларус Източник: butb.by
Конфликт с банкерка имал Борислав Манджуков дни преди да бъде застрелян в гърба пред софийския му дом. До дни той трябвало да свидетелства по дело, което се водело за извършени тежки нарушения в банката на известната бизнес дама. От дълго време Манджуков очаквал да му изплатят над 2 млн евро с лихвите, които бил внесъл, но не му давали да тегли.
 
В разговор с със собственичката били разменени закани и предупреждения за разкриване на копромати и мръсни истории, научи Фрог нюз от източници, близки до разследването на убийството. Това била само една от версиите, по които работят ченгетата.

Ровят се и бизнес връзките му с украински, руски и беларуски бизнесмени. С тях той планирал разкриването на верига заведения в Киев, Москва и София още преди две години. Мащабният проект щял да се финансира от украинска и руска страна. Дори два от клубовете - в Киев и Москва били отворили врати и работели с пълна пара. Проучва се дали Манджуков е имал неуредени сметки с тези хора. Малко вероятно е обаче покушението да поръчват хора, които имат да получават пари от 39-годишния варненец. Те биха действали по друг начин, за да си върнат вложенията.

В Беларус Манджуков пътувал като представител на фирмата "Еврохолдинг". Участвал в състава на бизес делегации, водени от представители на наши министерства. Очевидно висящите дела на варненеца и проблемите му със закона не са притеснявали представителите на властта у нас.

Запознати не изключват и отмъщение заради любовна история. Неотдавна се разчуло, че Борислав Манджуков върти любов с млада журналистка. Тя обаче си имала сериозно гадже от средите на сенчестия бизнес, което уж било научило ка нейното кръшкане с варненеца.

Преди две години Манджуков пътувал често до Дубай. Според ченгета, там преговарял с руски бизнесмени, които инвестирали у нас чрез подставени фирми и лица. Той бил избран да отговаря за някои от обектите, които харесвали руснаците. В Дубай Манджуков водил и някои политици, на които поемал разноските и дори шопинга в скъпарски магазини и бутици. Те пък съдействали за получаване на лицензи за строителство и придобиване на други разрешителни. Двама от тях дори пътували с любовниците си.

Манджуков е имал топли отношения с високопоставени ченгета и магистрати. Някои служби дори го използвали като информатор за хора от сенчестия бизнес. Той донасял също за сделки и далавери, някои от които с международно участие. Това била причината нито едно от висящите дела срещу него да не влезе досега в съда. Говори се, че дори имало план да бъде задържан бизнесмен от известна групировка, а Манджуков да стане защитен свидетел. Възможно е някой да е научил за тези му връзки и да се е ядосал. Тази версия била едно от най-реалистичните, но дори да се стигне до поръчител едва ли ще бъде обявен, защото ще се ракрие цялата схема, която започнала още преди няколко години, смятат ченгета.

В последно време Боби Манджуков се бил отдал изцяло на строителство на хотели и ресторанти. В тях той уж бил съсобственик с руснаци, но по-сигурно е само да ги е представлявал. Като избухнали събитията в Киев Манджуков силно се притеснил защото офисите на партньорите му били в центъра на украинската столица, до Външно министерство и Семинарията. Те затворили, заради безредиците и изчезнали без да вдигат телефоните. Манджуков трябвало да извършва плащания към строителни фирми, които го притискали за забавянията и той бил притеснен. Не е ясно по какъв път са превеждани парите от Украйна, Русия и Дубай, през кои банки или са осигурявани по друг начин, а тук Манджуков е оформял сделките документално.

В дедесарски измами той е бил заподозрян още преди години, но все успявал да се измъкне от прокуртурата. Имаше хора в магистратските среди, които все протакаха или неглижираха разследванията срещу него. Говори се, че това ставало със застъпничеството на влиятелни фигури от политиката, коментираха пред Фрог нюз ченгета. Той често се срещал с хора от магистратурата в кафенета до Съдебната палата в София.

Името на варненския бизнесмен, закопчан при акцията „Цигараджиите” и убит в понеделник вечерта, нашумя през 2003 година, когато е отвлечена жената, с която живее Галя. По това време тя е бременна в петия месец. На 9 декември Пеева е нападната от осем маскирани мъже, докато паркира автомобила си в двора на къщата им в Евксиноград. Дни наред никой не знае нищо за съдбата й. Похитителите поискали откуп от 1 млн лв, но Манджуков не го платил, а потърсил помощ от полицията. Варненските бопаджии успели да окрият, къде е укривана Галя и след седмица тя е пусната да се прибере.

По-късно Манджуков споделя пред свои близки, че знае кой стои зад отвличането. Според него това бил "мозъкът" на "Наглите", които се вихрят по-късно в София. Доказателства в тази посока обаче така и не се събират.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 11186 |22.03.2014 По-тежки присъди за "Килърите" искат прокурори, адвокат се отказва . 8| 12379 |19.03.2014 Израел издирва Меир Овадия по делото "Октопод" . 17| 19663 |18.03.2014 Чичо от "Монтерей" бутал Н. Недялков за шеф на ДАНС . 4| 11791 |18.03.2014 Шефът на "частния СОТ" в МВР: Брутален натиск от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads