Реклама / Ads
55| 11670 |11.12.2012 ЪNDERGROUND

Депресия и страх затиснаха „Килърите”

.
Страх дебне "Килърите"...
Подсъдимите по знаковото дело „Килърите” са изпаднали в депресии, униние и страх. Откакто им поискаха доживотни присъди уж безпорданните и нагли обвиняеми са кротки като овчици.
 
След поисканите от прокуратурата доживотни и многогодишни присъди повечето от бандитите сякаш рухнали психически.

Съдия Димчо Луков ще се произнесе окончателните присъди на първа инстанция на 20 декември.
Обвиняеми в процеса са Петър Стоянов-Вожда (Сумиста), Георги Вълев, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са обвинени за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, великотърновския адвокат Петър Лупов и Борислав Георгиев от София и за ръководене, организиране и участие в престъпна група.

 

Прокурората поиска доживотни присъди без право на замяна за Петър Стоянов, Георги Вълев, Васил Костов-Кеца и Янко Попов-Туцо. За другите двама обвиняеми - Петър Атмаджов и Райчо Стойнев, обвинението поиска съответно доживотен затвор и 20 години лишаване от свобода.

Делото "Килърите" започна на 27 юни 2011 г. в Шуменския окръжен съд. Материалите по делото са събрани в 95 тома.

 

Очаква се след преключване на този етап от делото срещу групата да бъдат повдигнати нови обвинения – за три убийства, между които и на самоковския бизнесмен Юри Галев.

Мисълта, че можеш да прекараш в тази обстановка години наред, е влюдяваща...

 

Съвсем нормално е някои от тези хора да се пречупят ако получат тежки присъди и да решат да говорят. Досега те са вярвали, че нещата ще се подредят в тяхна полза. Вярвали са и на адвокатиет си, които вероятно правят всичко възможно да ги защитят. Но усещането, че свободата ти се изплъзва, че можеш да прекараш остатъка от живота си в килия е мощен стимулатор към открования и търсене на начини да се прехвърли вината на някой друг. Освен това със сигурност тези хора знаят и познават други, които са по-високо в ерархията, но които не са на подсъдимата скамейка. Това в дадени моменти ги влудява, не им дава покой, че ще платят скъпо и прескъпо заради някой друг. Това заяви известен психолог пред Фрог нюз по повод очакваните присъди на 20 декември.

 

Някои от „Кирълите” вече потърсили начини да си уредят срещи с прокурор, за да направят нови разкрития, които биха ги оневинили или поне да им се намалят присъдите. Те били готови да посочат кои са „истинските убийци и поръчители”, както се изразил един от тях.

 

Великотърновският бизнесмен Георги Вълев например заявил, че не искал да лежи в затвора заради някой друг. Срещу него има 7 обвинения, подкрепени с доказателствен материал и свидетелски показания.


Много депресиран бил и подсъдимият Васил Костов – Кеца. Той често плачел и казвал, че над него има други, а той е забъркан в нещо, което нито е негова идея, нито е организирал убийства.

 

Подсъдимият Райчо Стойнев също бил доста зле след поисканата присъда. Той все повтарял, че Владимир Филев и Георги Трифонов, сочени за убийците на бизнесмена Румен Рачев, са идвали на хижа "Вада" за десетина дни, но той не знаел с какво точно се занимават. Не е честно да изкупувам чужди грехове, повтарял Стойнев. Първоначално той се надявал, че ще бъде само свидетел, но се оказал обвиняем като ятак на убийци. Сега искал да поправи тази „грешка”.

 

Със свален гард бил и вождът на групата Петър Стоянов. В ареста мълчал с часове, вече не заплашвал охраната, нито се пъчел с имената на политици. Само преди година и нещо той се заканваше, че ще уволнява наред, защото бил част от новия политически проект на Георги Първанов АБВ и имал силни хора зад гърба си. Заради него линейки дежуряха по време на заседанията на съда, защото Сумиста често твърдеше, че вдига кръвно и може да получи инфаркт. Това не само не се случи, но и бе разкрит, че сам е предизвиквал високо кръвно и пулс като пиел кафе със сол и други хитрини от затворническия арсенал. Алхимичните му опити обаче били записани с камера.

 

След 20 декември можем да станем свидетели на нови драматични разкрития, смятат участници в процеса срещу „Килърите”. Възможно било да се появят имена на известни политици и хора, участвали във властта като поръчители и инициатори на убийства, палежи и рекет.  Никой не иска да плаща чужда сметка или поне не той да лежи, а друг да си гледа кефа на свобода.

 

Ще припомня, че обвиняемият Георги Велев по време на последното заседание на съда заяви, че се чувства като онези католически свещеници, които били съдени от народната власт преди 60 години и вкарани в затвора.

На старта на процеса адвокат Розалина Апостолова пък отиде още по-далеч и сравни „Килърите” с Васил Левски, защото ги държали с белезници в съда.

Същата защитничка обаче мълчеше като риба, когато обвиняемите си позволяваха груби нарушения на реда в съдебната зала и обиждаха с отвратителни думи прокурори и свидетели.

Междувременно един от маститите адвокати, специалисти по подобни тежки дела Илиян Василев се отказа и напусна процеса. Наблюдатели предположиха, че опитния юрист е усетил накъде вървят нещата, анализирал е доказателствата и възможностите за избягване на присъда и е взел правилното решение – да не подбива авторитета си със загубване на толкова шумно дело.

Журналисти, отразяващи „Килърите” пък си задават един въпрос от много време: как е възможно някои от обвиняемите да плащат по 1000 лв дневен хонорар на адвокат плюс хотел, вечери и пътни и НАП да не провери откъде са им доходите и с какви средства разполагат.

 

Остава малко повече от седмица, за да разберем съдбата на обвинените по едно от знаковите дела срещу извършители на „мокри поръчки”.

Всичко е в ръцете на съда. Той трябва да реши бизпристрастно. Обществото очаква именно такъв акт, който да докаже, че в тази страна има закони и те важат за всички.

 

Валери Петканов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 70| 20756 |04.04.2012 Срамно! Държавата пълнила гушата на „Октопода” със застраховки . 11| 6707 |28.06.2011 Посредници и застрахователи в комбина гушат обезщетения . 13| 12808 |19.04.2010 "Греблото" на Трактора, оплетено в застрахователния и таксиметровия бизнес . 25| 13241 |14.12.2009 Страхът победи в България на 14 декември 1989 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads