Реклама / Ads
13| 11113 |30.03.2019 ЪNDERGROUND

Има ли чадър над полицейски шефове в Плевен?

.
Има ли чадър над полицейски шефове в Плевен? Този въпрос става все по-логичен, проследявайки как се развиват събитията около заподозрените ченгета за връзки с наркогрупата на Ивелин Мечката.
 

 Медията ни първа информира за това, че четирима-петима полицаи, сред които и началници,  получават пари от бандата, за да разпъват чадър над нея. Нещо повече, поръчват на дилърите да слагат дрога в домове и офиси на конкретни лица с цел, да ги компрометират и да им създават неприятности. Разследване на Нова тв пък излъчи кадри, от които се видя как шефът на криминална на второ районно Цветомир Илиев взима плик от Мечката в хипермаркет. След извършена проверка ръководството на полицията реши в петък да наложи дисциплинарно наказание на Илиев за срок от 6 месеца. И толкова!

 

В същото време криминалната обстановка в града става все по-напрегната заради опита на полицаите да отърват кожата и да се спасят от обективна проверка за случващото се. Фрог се свърза с няколко представители на престъпния свят в града. Разговаря и с разследващи. Казаното от двете страни не се разминава, а то е, че полицейски началници са замесени в аферата.

 

В свидетелските показания, дадени пред специализирания наказателен съд, фигурират имената на двама началници. Това са зам.-директорът на ОДМВР-Плевен Петър Енчев и шефът на криминална полиция Веско Вутов.  Другите посочени полицаи са също на отговорни постове, но са по-ниско в йерархията. В показанията, с които Фрог се запозна благодарение на контакти в съдебната система, подробно са описани случки на „взаимодействие“ между наркодилъри и полицаи. Говори се за „нареждане на хора“,  даване на пари на ръка, за безвъзмездни ремонти в полза на ченгетата, продажба на стари коли, гледане на пчели и т. н.  Въпреки „горещата информация“, все още не са разпитани хората, които биха могли да потвърдят или да отрекат фактите в сигналите.

 

Информация за случващото се има не само в съда, но и във местната структура на „Вътрешна сигурност“, която по закон е подчинена на дирекцията в София. Има данни, че именно оттам изтича информация към престъпния свят. При всеки сигнал към вътрешна сигурност, веднага се уведомява лицето, за което е пусната информация.  След като в медиите се разшумя за схемата, началници са се хвалили, че зад тях „стои министърът“ и нищо не могат да им направят. Не е уточнено, обаче кой е този министър. За неговото име има само догадки.  Много хора от ъндърграунда доскоро са били готови да говорят, но са били притиснати в последно време да си траят. Нещо повече, полицаи също са изразили желание да свидетелстват, но те също са били предупредени да си държат езика зад зъбите, ако не искат да загубят работата си.  

 

Фрог се свърза днес с високопоставен  служител от МВР. Той беше лаконичен: „Има си вътрешна сигурност, нас това не ни интересува“.  Упрекнаха ни в непрофесионализъм, че сме ги питали за такива неща. Междувременно по НТВ проговори още един човек от бандата на Мечката-Павел Павлов-Балки. Той защити Цецо Илиев и насочи вниманието към полицейски началници. Ето думите му: "Видях по телевизията, че се говори за Цецо Илиев и че е взел 200 лева подкуп. 200 лева подкуп ли са?! С 200 лева може да отиде на кафе. Тя е ясна каква е работата... Бизнес - бизнес с наркотици, от който печелят и полицаите. Те го направиха така този бизнес. Взимали са пари всичките. Стигали са суми до 20 000 лева на месец. Защото те не взимат само от един. Примерно те са десет момчета - по 1000 лева. Взимали са от мен, от Ивелин. Единият от полицаите се казва Васко. За него съм 100% сигурен, че е подхвърлял наркотици на други хора и след това тези хора са били арестувани, вкарвани в затвора, защото са били неудобни. И аз съм участвал в подобни подхвърляници. Самият Цецо Илиев няма такава вина, защото не е подхвърлял наркотици на други хора, както примерно останалите полицаи правеха. Сред тях има и шефове. Има проверка само на Второ районно, но би трябвало да има проверка и на Първо, и на Дирекцията", заяви Павел Павлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 64964 |14.02.2019 Невиждана корупция в Плевен: Полицейски началници нареждали да се слага дрога в колите на техни опоненти . 1| 10275 |26.11.2018 Само във Фрог: Взрив в автосервиз, спечелил обществена поръчка за ремонт на полицейски коли . 6| 10505 |14.09.2018 Само във Фрог: Сигнали за корупция срещу полицейски шефове „прашасват“ във „Вътрешна сигурност“ . 2| 8359 |12.05.2018 Прокуратурата в Пловдив иска постоянно задържане на шефовете на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads