Реклама / Ads
6| 15194 |05.04.2011 ЪNDERGROUND

Измамна схема източва от „Арон груп” 1,3 млн.

.
Бели якички спретнаха партизански грабеж с „Чавдар”
 
Поръчител на убийството на бургаски бизнесмен замесен в далаверата

Крупна схема за измама с имот на бившия автобусен завод „Чавдар” източва фирмата за мебели „Арон груп” с 1,3 млн. лева, установи „Торнадо” след проверка. През 2008 г. фирмата, която усилено търси да се сдобие със собствен склад, попада на обява за продажба на имот в Ботевград. Теренът е подходящ, на него вече има производствени сгради, които след довършване или ремонт могат да се използват. От „Арон” се свързват с предприятието, обявило продажбата – „Чавдар” ЕАД Ботевград (в несъстоятелност), което е 100% държавна собственост. Управителят на фирмата Константин Генчев се среща с Любомир Караджов, който се представя за счетоводител на "Чавдар" упълномощен от синдика на предприятието Стилиян Стоянов да продава активите му.

Сделката изглежда доста атрактивна и се стига до подписване на предварителен договор. От "Арон" превеждат по сметката на синдика на "Чавдар" в Пощенска банка договорената сума от 1.115 млн. лв. По случайност фирмата е клиент на същия трезор вече 8 години. Караджов успява да убеди Генчев да купи още 2-3 имота в съседство. Сключва се още един предварителен договор и два анекса и така общата сума, с която гори, впоследствие набъбва с още 300 хил. лв. Започва
голямото протакане Караджов непрекъснато отлага финализирането на сделката пред нотариус под различен претекст, като например, че общината отказва да издаде данъчна оценка. От компанията се свързват със синдика на предприятието Стилиян Стоянов. Той от своя страна отрича да е давал пълномощно на Караджов и да е подписвал каквито и да е договори с фирма „Арон”. Така купувачите разбират, че са измамени – няма да могат да придобият имота, а когато решават да си върнат парите, се оказва, че те вече са източени от сметката на „Чавдар” в Пощенска банка чрез десетки банкови преводи и тегления в брой, но не от единствено оправомощения за това - синдика.

"Арон груп" подава жалба в МВР. Полицията открива данни за извършени престъпления и предава материалите на прокуратурата с мнение за образуване на наказателни производства срещу Любомир Караджов за измама в особено големи размери, както и срещу управителя на клона на банката Диана Маркова за престъпление по служба. Наказателното производство не е приключило, но Маркова е дисциплинарно уволнена от трезора. Синдикът на „Чавдар” завежда дело срещу банката, което също не е приключило. То се води както за посочените суми, така и за други извършени от Караджов и Маркова операции, общо в размер на близо 2 900 000 лева, защото, както се оказва, има и други ощетени лица. По това дело обаче „Арон” не са допуснати като страна, за да могат да защитават интересите си. Оказва се също така, че още през 2007 г. синдикът е сключил предварителен договор за продажба на въпросния имот със скандалния варненски съдия Галин Костов, който от около година лежи в ареста по обвинение, че е поръчал убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, шеф на фирма „Гранити”. Тъй като и тази сделка не е финализирана, тя не е отбелязана в имотния регистър и купувачът е нямало как да разбере, че за имота има сключен друг договор.

Нещо повече, след сделката на "Арон" теренът е продаден още веднъж от Караджов, този път на ботевградската фирма "Инвесткомерс".  Междувременно измамените купувачи научават, че всичко по предприятието длъжник се разграбва, а огромните метални конструкции се режат и изнасят за скрап. Инспекцията по труда прави проверка кой реже и изнася имущество на „Чавдар”. Оказва се, че това е варненската фирма „Тракия- Крошет”, чиято регистрация съвпада едно към едно с адреса на Галин Костов. В средата на 2010 г. от “Инвестокомерс” подават сигнал до прокуратурата в Ботевград, че
заводът се разграбва Проверката на прокуратурата завършва с отказ да се образува наказателно производство, тъй като се оказва, че владението върху имота е предадено от синдика на Галин Костов чрез негов адвокат с разрешение на съда по несъстоятелността, без още сделката да е изповядана с нотариален акт.

Чрез адвоката си Галин Костов продал покрива на халето на “Тракия Крошет”, която пък възложила рязането на едноличен търговец от Варна. Така, според прокуратурата, рязането е абсолютно законно. Проверката на място показва, че в действителност сградите на завода буквално изчезват при пълната незаинтересованост от страна на държавата като собственик и най-голям кредитор на несъстоятелното дружество. Освен всичко друго, измамените бизнесмени установяват, че делото по несъстоятелност на "Чавдар" е спряно на 14 април 2010 г., тъй като кредиторите (държавата в лицето на НАП) не плащат разноските от 5000 лв. месечно за заплати на синдика и охранителната фирма. От този момент тече едногодишен срок, след който дружеството „Чавдар” ще бъде заличено от Търговския регистър

Единственият шанс на "Арон" да получи парите си е да бъде признат за кредитор преди това и затова фирмата подава молба до съда. Въпреки че изглежда несправедливо, а и нередно по закон да се платят разноските, преди да бъде признат за кредитор, от „Арон” взимат решение да ги поемат и производството по несъстоятелност да бъде възобновено. За Пощенска банка евентуалното заличаване на „Чавдар” ще бъде изгодно, тъй като делото срещу нея автоматично ще се прекрати или ще продължи в лицето на правоприемника на заличеното дружество – държавата, която, както се вижда, нехае за неговото имущество. Въпреки че скоро ще навърши година и половина, разследването и досъдебното производство не само че не са приключили, но и пострадалите нямат никаква информация какво се случва въпреки многократните искания на адвокатите им за предоставяне на достъп до материалите и участие в процесуалните действия.

Според прокуратурата и следствието основното забавяне е дошло от назначената графологическа експертиза, както и от разкриването на банковата тайна на десетки сметки на двамата разследвани. Измамникът Караджов е на свобода и дори е пуснал в интернет обява за продажба на къща в село Бяла вода, както и метанова уредба за кола. На позвъняването на вестник „Торнадо” обаче не отговори. Съучастничката му Диана Маркова пък продължава да работи като банкер, но в Етрополе. “Не бих искал да се ангажирам с каквито и да било предположения, но е изключително странно за мен например, че излъчването на репортаж по темата в една от националните телевизии бе спрян буквално минути след заснемането на материала от разследващите журналисти”, коментира Генчев. А иначе фирмата е сезирала БНБ за нарушения на Пощенска банка по Закона за кредитните институции и е изпратила писмо по случая до основния акционер на банката – гръцката И Еф Джи Юробанк.

Деница Александрова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 18448 |31.03.2011 Чиновници не пускат ново лекарство за рак . 21| 10769 |30.03.2011 Разиграват ни с горивата като в цирк на ужасите . 18| 9182 |28.03.2011 Фандъкова праща жалби на граждани в кофите . 21| 18938 |23.03.2011 Платили на Кокаларя и Дядо Мраз да лъжат за Алексей Петров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads