Реклама / Ads
8| 12422 |19.03.2014 ЪNDERGROUND

Израел издирва Меир Овадия по делото "Октопод"

.
Трима свидетели бяха разпитани в Софийски градски съд по делото „Октопод”. Мариян Бунев, Бисер Бойчев и Габриел Мутафов даваха обяснения дали познават бившия полицай Николай Динков и дали е вземал пари от тях. В разпита активно участваше подсъдимия Марчело Джотолов.
 

 

От разказа на екс командира в ОД на МВР – Плевен Мариян Бунев Николай Динков е взел от него пари, които не му върнал. Други служители на полицията също били завлечени от колегата им. Заради отказ да върне дължимото им дори е бил осъден.

 

„Заради заемите бе принуден да избяга в чужбина. Не знам обаче дали е бил принуждаван да напусне страната. Не знам къде е бил, пазеше това в тайна”, допълни свидетелят.

 

Наред с прокурори и съдии обвиняемият по делото Марчело Джотолов разпъна на кръстосан разпит Бунев. „Знаете ли дали Николай Динков има контакти с хора от Окръжна прокуратура в Плевен?”, попита той.

 

„Да, има близки отношения с бивши прокурори. Споделял е, че ще му направят нова самоличност”, бе отговорът.

 

„Обяснил ли е защо се е сдобил с охрана?”, продължи разпита си Джотолов.

 

„Окръжна прокуратура му е съдействала за охраната”, отвърна Бунев и допълни, че срещу въпросното лице има 4 наказателни дела.

 

Свидетелят Бисер Бойчев потвърди думите на бившия служител на полицията за укриването на Динков в чужбина.

 

Призованият да дава обяснения в съда Габриел Мутафов от Плевен се оказа познат  на Марчело Джотолов и Янко Попов. В края на 2006 г. те се виждали в ресторанта на хотел Балкан. По време на срещата им Николай Динков дошъл при тях, което принудило Мутафов да се премести на съседната маса. „Не съм чул заплахи. Ако беше така, щях да напусна. Не бих искал да присъствам на такова нещо”, отговори свидетелят на прокурорски въпрос дали е забелязал нещо необичайно в разговора на тримата.

 

Джотолов също имаше питания към изправения пред Темида плевенчанин. „На масата дойде Николай Динков. Сам ли дойде? Чу ли от нашата маса да са водени телефонни разговори”. На зададените въпроси свидетелят отговори с: Нямам спомени.

 

В хода на разпита прокуратурата забеляза противоречия между показанията му, дадени в досъдебното производство, и сегашните. Затова настоя за прочитане на първоначалните твърдения. Искането на обвинителите намери отпор от страна на защитата на Джотолов, но възраженията им не бяха взети под внимание от съдийския състав.

 

От казаното в досъдебното производство стана ясно, че дължалият пари е молил Мутафов да ходатайства пред Джотолов за отсрочка, което днес бе премълчано или пък просто забравено.

 

В края на съдебното заседание държавното обвинение изрази съмнение относно  достоверността на твърденията на първия свидетел – Мариян Бунев. Повод да не вярва на думите му е заявката му, че не е осъждан, което не отговаряло на истината.

 

Прокурорите поискаха повторен разпит на адвокат Мая Грозданова, която бе привикана преди една година пред Темида. Тогава тя отказа да отговори на въпроса къде е била първата й среща с евреина Меир Овадия, който имал акции в Лев инс. Адвокатите на подсъдимите я защитиха, тъй като това противоречало на професионалната им тайна.

 

Обвинението поиска повторно да бъде призован в съда и Калин Манев, тъй като все още не е ясно как е бил принуден да напусне застрахователната компания и да прехвърли дела си.

 

Следващо искане на прокурорите е да се поиска правна помощ от Израел за Овадия, за да бъде призован в Софийски градски съд. На тази молба адвокат Ваня Траянова възрази с мотивите, че адвокатът на евреина е бил вече в съда и чрез него е можело да той да бъде привикан. Освен това чужденецът имал търговски дружества у нас и те можели да съдействат за откриването му.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 19680 |18.03.2014 Чичо от "Монтерей" бутал Н. Недялков за шеф на ДАНС . 4| 11834 |18.03.2014 Шефът на "частния СОТ" в МВР: Брутален натиск от държавата . 11| 8703 |16.03.2014 Томов: Група искаше да вземе „Крeмиковци”, когато изкарвахме по 2 млн. евро на ден . 36| 13484 |14.03.2014 Експерт: Полицаите в Лясковец не са знаели оперативната обстановка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads