Реклама / Ads
2| 4510 |24.06.2024 ЪNDERGROUND

Кой е Евелин Банев - Брендо?

.
Евелин Банев - Брендо
Евелин Банев-Брендо е роден в Бургас на 8 октомври 1964 година. От малък тренира борба. Името му нашумява през 2007 година, когато на 17 април е обявен за общодържавно издирване заедно със съпругата си Десислава и още двама свои съучастници по обвинение за пране на над 2 млн. евро.
 

В началото на юни 2009 година обвинителният акт срещу сочения за бивш съдружник на Иван Тодоров-Доктора Евелин Банев-Брендо е внесен в Софийския градски съд. Той е подсъдим по две обвинения - първото е в престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, а второто - за участие в организирана престъпна група.

 

Още през пролетта на 2011 година враговете на Брендо се активират и срещу него е организиран атентат на 15 март. Килър се опитва да го убие, но успява да го оцели само в ръката и Евелин Банев не е тежко ранен. Самият той тогава дори не подава сигнал в полицията.

 

Българският гражданин Евелин Банев-Брендо беше задържан през септември 2021 г. край Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви. При ареста му беше открит иникален златен Iphone с гравирания лик на руския президент Владимир Путин и герба на Русия. Телефонът е пуснат в продажба 4 години по-рано на цена от над 3000 долара. Изработени са само 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис "Supremo Tre Volte" ("Три пъти превъзходен" - заради трите мандата на Путин като държавен глава).


59-годишният Банев има влязла в сила присъда 6-годишна присъда от април 2018 г. Той е признат за виновен, че от октомври 2002 г. до май 2005 г. е участвал в организирана престъпна група за пране на пари от незаконен трафик на наркотици. "Осъденият Евелин Банев действал заедно с още две лица. Групата действала на територията на България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, САЩ, Швейцария и Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество "П.Ф.Ю." – София", припомняше тогава прокуратурата.

 

И докато се очакваше Украйна да решава на кого от Италия, Румъния или България да предаде Брендо, накрая беше образувано дело срещу него за незаконни документи. После се оказа, че не може да бъде прадедаден на нито една държава, защото не го позволява украинското законодателство.

 

В края на юли миналата година е екстрадиран в Италия по европейска заповед за арест, издадена по операция "Кокаинови крале". Малко преди това се разбира, че Брендо е сочен за българския кокаинов крал, организарал трафика на десетки тонове кокаин от Латинска Америка към Европа.

 

Само преди 20 дни Брендо беше осъден на 7 години и 6 месеца затвор по делото за пране на пари и участието му в организарана престъпна група. Стана ясно също, че заради трафика на кокаин той е издирван и от правосъдието на Румъния. От юли до сега съдебните власти на България и Италия непрекъснатпо си предават Брендо, за да може делото в България да не спира, но в същото време и кокаиновото разследване в Италия да върви без проблеми.

 

Междувременно през 2015 г. той издаде книгата "Съзирам душата на България" с главен герой Максим, срещу когото се водят дела за наркотрафик в няколко европейски държави. Затворът го приземява и той решава да се промени. Отдава се на физически и духовни практики, медитира и започва да пише стихове.

 

Разпространението на книгата, която бе представена като автобиографична, бе съпроводено с изявление: "В последно време в публичното пространство се спекулира с „изчезването“ на Евелин Банев, който основателно е притеснен от тази преднамерена кампания. Г-н Банев смята, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност... Г-н Банев ни увери, че има потребност от уединение, за да напише спокойно втората си книга, по която работи от няколко месеца."

 

И легалният бизнес на Банев е огромен, включително и в България - хотели, стотици недвижими имоти, търговия с луксозни стоки, финансови и консултантски услуги. Все неща, които не се водят на негово име. Но и легалното му имущество все още не е конфискувано, защото и по него върви голямо процесуално претакане.

 

Ужасяващ момент в сагата бе отвличането през 2013 г. на 10-годишната му дъщеря Лара. След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като не стана ясно дали е платен откуп. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5228 |30.04.2024 Тежка катастрофа край Мездра взе жертва . 4| 6777 |30.04.2024 Марин Димитров остава в ареста, предложил 250 000 евро за назначения, удобни за него . 5| 4106 |22.04.2024 Обвиниха Динко Вълев от Ямбол за ръководител на ОПГ . 12| 8450 |23.03.2024 Миролюба Бенатова: Ружа Игнатова е може би много по-голям фактор от Еврото и Нотариуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads