Реклама / Ads
30| 35737 |13.01.2014 ЪNDERGROUND

Конспирация? ЕС спира суперхрана, по-ценна от златото

.
Канелата е най-старата, библейска подправка, има подмладяващи и антиоксидантни свойства, но ЕС се кани да я ограничи.
 

 

Една новина се прокадна през първите дни на новата година и мина почти незабелязано. ЕС ще ограничи съдържанието на канела в печените сладки по магазините, тъй като тя можело да има вредно влияние върху организма, писа британската преса. На пръв поглед човеколюбиво и здравеобгрижващо. Нещо повече - вероятната забрана целяла спазването на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела - касия. Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят на свой ред учените.

 

Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. В резултат в ЕС вече са приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара - 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционнни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.
 

Впрочем въпросът за съдържанието на канелата беше повдигнат отново по Коледа в Дания, след като властите обявиха намерението си да ограничат или променят производството на традиционните канелени рулца, едни от най-любимите местни сладки. Властите се съгласиха да не вземат мерки срещу сладкиша до февруари. Датските сладкари вече обмислят възможността да започнат да правят лакомството с цейлонски вариант на подправката, в който има по-малко кумарин. В съседна Швеция пък решиха засега да не вземат мерки срещу традиционните канелени сладки.

Какво предствлява впрочем канелата? Тя се извлича от вътрешната кора от специално семейство дървета с родово име Cinnamomum, които растат най-вече в Югоизточна Азия като Шри Ланка. О-в Цейлон всъщност е най-големият производител на канел.

 

Диетолози и експерти определят канелата като суперхрана, а някои стигнаха и по-далеч, като провидяха в европейската директива поредната световна конспирация срещу здравето и живота на европейските граждани.
 

Ето и още детайли: канелата е една от подправките с най-високо съдържание на антиоксиданти. Уважавана е от почти всяка култура от векове и се откроява със своите сладък вкус и приятен специфичен аромат. Канелата притежава и няколко забележителни лечебни качества: стабилизира кръвната захар, ограничава възпаленията, стимулира имунитета, регулира функционирането на нервната система.

 

Канелата е и може би най-старата подправка в света – неколкократно е споменавана дори в Библията - като съставка, която Мойсей използва в мирото. Канелата тогава била толкова ценена, че била по-скъпа от златото. Научните изследвания доказват, че консумацията на определени видове храни с подмладяващи свойства могат видимо да ни подмладят. Разбира се, те не са чудодейни, но благодарение на някои от съставките си, които имат т.нар. по модерному антиейджинг ефект, са заслужили името си супер-храни.

Богатите на антиоксиданти храни са важни за борбата с вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за стареенето на клетките и възникването на предпоставки за заболяване. Можем да гледаме на свободните радикали като на формиращи ръжда химикали в тялото. Както металът ръждясва, когато е изложен на кислород продължително време, така и свободните радикали влизат в реакция с кислорода и водят до нежелани ефекти върху организма.

Антиоксидантите имат подмладяващо свойство именно защото ефективно премахват свободните радикали от организма. Антиоксиданти има и в канелата.
 

В холистичната китайска медицина пък се смята, че канелата притежава топлина и ян. Затова се използва за лечение на заболявания, предизвикани от прекален студ или ин. В древната индийска традиция аюрведа пък лечителите използват канела, за да се справят със заболявания на венците, еректилна дисфункция и много други състояния от различен характер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7423 |11.01.2014 Родители: Осъденият за Черния Великден може да се укрие . 12| 15426 |07.01.2014 Шекспирова ревност накърви мъжете СИ в България . 14| 15233 |02.01.2014 Тимуровци в МВР съчиняват фентъзи глупотевини . 15| 14201 |28.12.2013 Престъпления без наказание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads