Реклама / Ads
4| 15480 |12.09.2010 ЪNDERGROUND

МВР крие безследно изчезнали от медиите заради свои грешки?

.
"Приятели на безследно изчезнали хора споделят, че една от причините за медийната мъгла, която понякога се създава около тези случаи, е в недобре свършената работа на МВР, от което зависи колко и кои от изгубените ще бъдат оповестени в сайтове и телевизии", сподели пред Frognews.bg Боян Юруков - създател на първия български сайт, който издирва безследно изчезнали хора.
 

Ивелина Станкова

25-годишниоят блогър Боян Юруков решава да създаде сайта www.lipsva.com, в който да публукува информация за безследно изчезнали българи в началото на февруари тази година. Идеята се появява, след като се опитва да помогне на майка, чийто син е заминал в чужбина, но от него и до днес няма никакви вести. Той е провокиран от непрестанните новини за изчезнали хора, които бълват сайтове, телевизии и вестници ежедневно. Така през март Юруков пуска първата версия сред познатите си в Twitter, за да тества блога си и за да направи своите заключения за това, кое и как трябва да промени в него. След кратка пауза през юни той представя новата версия, която има по-малко функции, но за сметка на това, работеща пълноценно. Сам решава, че е по-добре да има нещо просто, но полезно в интернет.

„Що се отнася до идеята, тя въобще не е нова в световен мащаб. Използването на картите на Google, на които се отбелязва местоположението, от което е изчезнал даден човек, е нещо нормално в света. Напълно идентични сайтове, като този, който създадох, съществуват в Щатите и Европа. Аз просто се опитвам да адаптирам идеята за България, а успехът й ще зависи от това, колко хора ще се включат активно в инициативата”, споделя Юруков. Сайтът Lipsva.com дава възможност не само на неговия създател, но и на съвсем случайни хора да подават сигнали за безследно изчезнали свои роднини или близки. „За щастие, в доста от случаите няколко дни по-късно ми пишат да махна профила на човека, защото се е върнал или е бил намерен. За останалите обаче няма много новини. Доста от тях са изчезнали от 10 и дори 15 години. Всъщност, това е една от основните нови функции, които се бавят - новинарска секция с коментари. Проведох няколко разговора с МВР – с пресцентъра и с шефа на отдел „Издирване”. Опитвам се да направя среща с тях, за да обсъдим евентуално сътрудничество. Споменаха, че има интерес към проекта ми, но поради бюрокрацията нещата се придвижват бавно”, казва Юруков.

По думите му, един от основните проблеми в полицията е в по-доброто изнасяне на съобщенията за изчезнали хора. Според създателя на Lipsva, ако има воля в МВР, нещата могат да се подобрят, а оттам и да се улесни автоматичното обработване на данните в блога му. Интернет детективът се надява полицията да види в сайта му възможност за допълнителен източник за сигнали и да пуска директно информацията там. За целта обаче Юруков трябвало да убеди правилните хора, че си струва да инвестират внимание в проекта, който прави напълно безплатно и доброволно.

Той е и сред малкото хора у нас, които лансират идеята час, след като дадено лице е обявено за издирване от МВР, да му бъде пускана снимка до таксиметровите коли и автобусите чрез MMS. „Дали ще има ефект в България, не е ясно, но според мен си струва да се опита поради две причини. Освен, че има доста голям шанс да се открие някого така, на първо място ще се пуска доста бързо информацията. Първите часове на изчезването са от изключителна важност и по впечатления от други такива случаи, сякаш процедурите на МВР не са достатъчно изчистени и ефективни. Пускането на такива съобщения, особено до таксиметровите коли, ще изисква повече дисциплина и, може би, ще има вторичен ефект – да подобри работата на полицаите. Другият вторичен ефект е пряката отговорност на гражданите. Сега битува заблудата, че издирването е работа само на полицаите и ние не трябва да се намесваме. Едни от най-ценните данни в такива случаи се предоставят именно от очевидци. А какъв по-лесен начин те да видят изчезналото лице, возейки се в градския транспорт или в такси”, каза още Боян Юруков.

В блога си се сблъсква с най-различни случаи на безследно изчезнали хора. В него можете да видите лицата на мъже и жени, за които роднините не знаят нищо в продължение на 10-15 години, както и на такива, от които няма вест от 2-3 дена. Безспорно обаче най-тревожен е фактът, че през последните години в черния списък на безследно изчезналите все повече попадат имената на 17- 18-годишни младежи. Най-малко пък били между 25 и 40 години. Боян Юруков сподели, че в момента събира анонимна информация за вече решени случаи, които са доста повече. Комбинирайки данните, той очаква да излезе нещо.

Един от най-ярките случаи, които си спомня Боян, е обаждането на една майка. Разтревожена в търсенето на сина си, тя се свързва него. „В този случай става дума за момче, което беше отишло на гурбет в Италия и после (предполагаемо) в Англия. Нямам представа дали е успяла да го намери. Тези случаи са дори по-трудни от изчезванията, които се добавят в Lipsva, защото не се знае дали заминалите наистина липсват или просто са отрязали връзките със своите роднини. Последното, за жалост, не е никак рядко сред гурбетчиите. В тези случаи компетенция има по-скоро Външно министерство. Там обаче има ограничени възможности, защото почти никой не прави задължителната регистрация, когато ходи да работи в друга страна, а и самите чиновници по места често нехаят за сънародниците ни зад граница”, обясни Боян Юруков. След няколко месечни наблюдения той е забелязал, че има улици в София, на които периодично изчезват хора. „Роднини и близки дават точен адрес на мястото, където за последно е видян човекът, и се оказва, че преди 2-3 години от съседния блок също има изчезнал мъж или жена. Много често ми изпращат координатите на язовири и водоеми”, допълни Боян Юруков.


Създателят на първия у нас блог за безследно изчезнали хора Боян Юруков

Той добави, че е разговарял с бивши полицаи, които са споделили, че имало и случаи, в които е било по-добре да не се дава гласност за това, че е изчезнал даден човек. Това можело да се направи по желание на роднините или заради опазването на определени лични данни. Приятели на изчезнали обаче му споделят, че често причината за медийната мъгла се оказва недобре свършената работа на МВР. „Процедурата за уведомяване на медиите и обществото се задейства по преценка на разследващия полицай. Ако той не обърне внимание, ако съобщението се забави някъде по каналите или ако потъне в бюлетините, то няма да стигне до обикновените граждани. Затова и подкрепям изпращането на снимки чрез mms до таксита и автобуси, за да не се спира или проточва процедурата по издирването”, каза още блогърът.

Идеята на Боян обаче е този проект да не се превръща в някакъв негов личен сайт, а „собственост” на цялото интернет пространство. Засега той основно се занимава с поддръжката, но за сметка на това имало все повече съвестни хора, които му изпращат линкове и новини. Юруков признава, че търси доброволци, които да ударят по едно рамо с програмирането и модерацията, тъй като свободното му време ставало все по-малко заради растящия информационен поток по темата. По думите му, те ще имат специални профили и ще могат, както да одобряват новини и съобщения, така и да публикуват свои идеи в блога.

„Основно искам да подобря начина, по който се показват изчезналите, да добавя още детайли и да подобря администрацията. За жалост, мрежата от банери не е добре развита, което е изключително важно за подобен вид сайтове. Идеи и желание определено има, но всичко зависи от това, колко хора са съпричастни. Възможно е от тях да дойдат по-добри идеи, които да изместят моите. Това, че съм основно в Германия, не помага, но комуникацията в мрежата е толкова развита, че нямам никакви проблеми”, казва още Юруков.

Според него българинът не е забравил значението на думичката „помощ”, но имало много хора, които искат да допринесат по някакъв начин, но не знаят как. Това е и големият проблем, който възпирал всякакви проблясъци. „Ширещият се негативизъм и цинизъм стъпкват допълнително желанието ни да направим нещо безвъзмездно заради едната идея. Затова и мисля, че инициативи като Lipsva, освен пряката си цел, имат и друго значение – да покажат, че не е трудно да отделим малко време, за да помогнем на другите по свой начин”, на мнение е блогърът. Той подчерта, че не е задължително това да е със сайт или чрез група във Facebook, защото „всеки има различни таланти и знания, и може да помогне както в издирването, така и за решаването на някой от безбройните други проблеми в обществото ни.”

Юруков е на мнение, че съществуването на Lipsva въобще не означава, че някой не може да направи друг, по-добър проект, който да постигне по-голям успех и да даде реални резултати в намирането на хора. „В такъв случай инициативата, на която поставих начало, ще е вдъхновение за нещо по-добро, което само по себе си е някакъв успех”, смята авторът на блога.

Той не скри, че е получавал и доста шеги на пощата си, особено, след като едно негово интервю в национална телевизия е получи 20 хиляди посетители в един от най-големите сайтове за видеообмен у нас. Тогава много тинейджъри запонали да се добавят на майтап. Естествено, в такива случаи не обявите им не стигнали до сайта. „Когато имаме и най-малко съмнение, че не е майтап, искаме още информация. Шегите обаче са доста малко в сравнение със семействата, които пишат”, коментира Юруков.

По думитему, в дните, след като бъде добавен изчезнал, имало най-много посещения. Тогава броят им за денонощие минавал 1000, но по-важното било, че се забелязва силно увеличение на посетителите, които търсят информация в google за конкретен изчезнал и я намират в сайта. В блога вече има и линк към списък на изчезналите по ред на добавяне, като всеки си има собствена страница. „Там ще са новините и ще има възможост да се свали готов плакат А4 със снимката, описанието и профила на изчезналия. Всеки, който иска да разпечата фотоса и да го разлепи около сградата или офиса си, ще има пълен достъп. Предвиждам и създаването на игра за супермаркетите и офисите, за да ги стимулирам по някакъв начин да разлепят снимките на изчезналите хора” каза в заключение Боян Юруков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 21757 |08.09.2010 Девети септември – мрак или светлина, ад или рай . 12| 10101 |05.09.2010 Година след черната събота призракът Мадона още витае в Охрид . 20| 15604 |29.08.2010 Обича ли Бог педофилите? България е рай за перверзниците . 15| 7854 |27.08.2010 МВР на съд заради личните документи, D&D спасява „Сименс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads