Реклама / Ads
5| 12610 |07.10.2009 ЪNDERGROUND

Олигарси готвят капан за Борисов в Шишманци

.
Над 20 млн. лв. източени от държавата за частни джобове. Новият завод е затънал в нарушения и измами.
 

Стойко Стоянов

Червената мафия в Пловдив готви капан на премиера Бойко Борисов. Така хората под тепетата коментират вестта, че в четвъртък лично премиерът Бойко Борисов ще открие първия в страната завод за преработка на отпадъци, край пловдивското село Шишманци. Засега новината за видния гост е обявена само от кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Той се похвали в столична медия и преразказа обстойно свой неофициален разговор с премиера, и как той щял да кацне с хеликоптер на връщане от Сливен. От кабинета на министър-председателя все още не са обявили официално, че ще пререже лентата на новото предприятие. Създаването му е блокирано от множество скандали, фалшифициране на документи, длъжностни измами, източване на държавни пари и европейски средства. Далаверите по изграждането на завода за боклук още обикалят по съдебните инстанции, а в прикриването им са замесени магистрати, кметският екип под тепетата, чиновници от министерства.

По документи собственик на машините, сградите и депото за събиране на отпадъци е община Пловдив. Нейни съдружници са Николай Гигов и шампионът по овчарски скок Атанас Търев, чрез фирмите си „Икотайм” и „Скок С”. Договорът за съвместната работа е за 30 г., а след това кметството няма да е собственик на предприятието. И при обработката на сметта ще си плаща такса от 30 лв. за тон.



Засегнатия от далаверите Петър Станчев


„Заводът няма подписан Акт 16, консорциумът, който го е изградил и ще го стопанисва е нелегитимен. Чрез измама в него са вкарани нови играчи и това е съдебно доказано, а комплексното разрешително, издадено от МОСВ е в нарушение на правилата и в момента е атакувано пред министерството и пред ВАС”. Това заяви за Frognews.bg пловдивският бизнесмен Петър Станчев, който е страна в спора за собствеността и законността на новия завод за боклук. Станчев е котегоричен, че целта на помпозното откриване е появата на Борисов да легитимира станалите до сега далавери, а разследващите институции да бъдат блокирани в работата си, след появата на Борисов редом до новите собственици.

„Така червената мафия в града, която се покровителства от бизнесмена Георги Гергов, готви капан на новата власт”, предупреждава бизнесменът. Според него заводът за боклук край Шишманци е типичен пример за кражбите, извършени от „Вещиците на Станишев” през мандата на тройната коалиция. Първоначалната проектна стойност на обекта е била за 18 млн. лева, но в последствие е набъбнала до 47 млн. лева. Голяма част от тях са отпуснати от Министерски съвет, община Пловдив, но има участие и на европейски публични средства. Независими експерти пресметнали, че около 20 млн. лв. са откраднати чрез финансови и отчетни хватки от групата Гигов-Търев, а държавата е финансирала реално частен проект.

„Българската прокуратура отказва да работи по крупните измами, но ОЛАФ скоро ще бъде тук и няма да прикрие престъпленията”, твърди Станчев. Той обяснява, че всъщност е в основата на идеята за изграждане на завод за боклук заедно с Атанас Търев. През 1997 г. купуват земята и сградите на стар металургичен завод край Шишманци, създават с общината консорциума „Екологичен завод”, в който влизат 4 дружества. Но малко по-късно чрез измама фирмите му са изхвърлени и като нов играч в апетитната схема се появява футболният меценат и търговец на оръжие Николай Гигов.

През 2007 г. Агенцията за държавна финансова инспекция проверява законността и работата на консорциума. Резултатите са потресаващи: работи се без строително разрешение и одобрен проект. Няма комплексно разрешително от екоминистерството. Подменен е консорциумът, спечелил обществената поръчка, тоест субектът, който реализира проекта, е нелегитимен. Допуснати са злоупотреби за милиони, финансирането се извършва от община Пловдив не по установения ред, собствеността на земята и сградата са нелегитимни. Въпреки скандалните констатации пловдивският кмет продължава да налива пари в начинанието и да заобикаля обществения интерес.

Преди два месеца Петър Станчев и представителката му Мария Ставрева печелят дело в пловдивския Апелативен съд, който възстановява участието й в дружеството и признава правата им.

Само дни преди да падне от власт правителството на Станишев, министър Джевдет Чакъров пък подписва тайно комплексната оценка за завода за боклук, но без да я оповести. След него кметът Славчо Атанасов признава сам, че няколко месеца я крил в касата си, за да не бъде обжалвана по законния ред. Въпреки цялата тайнственост актът е протестиран пред екологичното министерство и съда от Петър Станчев и община Раковски, на чиято територия е обектът, но решението им все още се бави. Станчев и ощетените заедно с него лица са сезирали и парламентарната Комисия по корупция, ръководена от Яне Янев. От екоминистерството отказаха да коментират случая, обяснявайки, че действията са извършения от предишния министър.

Всеки момент машините на новия завод за боклук може да заработят и да започнат да преработват и част от сметта на София. Но експерти вече подозират, че обещанията за превръщането на отпадъците в полезна тор са поредната лъжа. От битов отпадък компост не може да стане, защото има опасност от зарази на почвата. Предприятието не отговаряло и на европейските екологични норми, а жителите от района вече се притесняват, че само на 100 м. от магистрала „Тракия” ще вони и ще дишат смрадлив въздух.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 15976 |04.10.2009 Станция „Нова” – умници и тъпаци . 12| 7835 |01.10.2009 Футболът пръкна общобългарски клишета . 45| 15654 |30.09.2009 Йога методът е вреден за европейците . 15| 8145 |28.09.2009 Полицаите: биячи или жертви?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads