Реклама / Ads
13| 14239 |22.10.2020 ЪNDERGROUND

Пловдивчани надигат вой за корупция и схеми, свързани с кмета на район ”Северен”

.
Стоян Алексиев, кмет на район „Северен“ в Пловдив, се оказва поредният управник от ГЕРБ, който си мисли, че е недосегаем и си е „оплел кошницата“, коменитираха пред Фрог възмутени пловдивчани.
 

Надигащата се вълна от гражданско недоволство обаче, мотивира хората все повече да говорят за порочния начин, по който се управлява администрацията, съмнителни сделки и свързаните фирми, които печелят обществени поръчки. Потърпевши от действията на районния кмет също вече не си мълчат. Всичко стига до прокуратурата, но пък засега тя мълчи.






За случващото се в града на тепетата пловдивчани разказват малко по-смело от хората в страната, които живеят в по-малките населени места, където кметове и партийни активисти са превърнали във феодални владения. За такива случаи Фрог разказа в Силистра и Берковица - вижте ТУК и ТУК.

 

Свързани фирми

Според източници на Фрог по време на втория кметски мандат на Иван Тотев е Алексиев е директор на общинското дружество „Паркове и градини“.  Интересна се оказва и дейността на фирмата „Стивал“ ООД, свързана с районния кмет. . Според източниците ни, дружеството е прехвърлено на брата на Стоянов. Дружеството печели множество обществена поръчка свързани с ВИК-Пловдив. Може да видите някои от тях ТУК.

Справките от търговския регистър показавт това:
.

.

Двойни суми за детски площадки

 

Ето и какво разказват пловдивчани, за това как държавата плаща по две или как се плаща двойно за детска площадка в пловдивския район "Северен".






„Преди няколко дни кметът на район "Северен" Стоян Алексиев вдигна цял детски празник покрай разширяването на детска площадка в парк "Сърнена Гора". Според фейсбук публикация на страницата му Стоян Алексиев - кмет на район "Северен" всичко е струвало на данъкоплатеца скромните 22 400лв. с ДДС.

 


.

 


.

Сметката изглеждаше доста солена за платените 3 детски съоръжения. Затова реших да проверя колко би ми струвало като частник да изградя същата детска площадка:

 

Проверка на фирмата - от бърза справка в гугъл излиза, че изпълнителят Красимир Донков е един от учредителите на "ГЕРБ предприемачи" в Пловдив през далечната 2009г. Фирмата е "Проинвест Строй" ЕООД.

 

От каталога, качен на сайта им https://proinveststroy.com/ , намирам продуктовия номер на монтираните съоръжения. От сайта намирам също и имейл адрес за връзка.
На отправено запитване по електронната поща за ценова оферта на 3-те съоражения получавам отговор от служител на фирмата. В отговора те ми връщат цени, както и каталог с ценоразпис на Проинвест Строй.






От тук вече следва проста математика:
 КОМБИНИРАНО ДЕТСКО СЪОРЪЖЕНИЕ PS0047-2 - 6 560.00 лв. без ДДС.
+ КЛАТУШКА DONKEYS SS0003 - 500.00 лв. без ДДС
+ВЪРТЕЛЕЖКА MINI CA0008 - 320.00 лв. без ДДС
+ Около 50кв. метра с каучокова настилка + лепило за нея - 1750лв. без ДДС
+ Табела - 156лв. без ДДС
/Според офертата всичко е с включен монтаж./
= ОБЩО - 10 843лв с ДДС. (9036лв без ДДС)


Пита се къде е остатъкът от близо половината сума? На мен ми направиха оферта за близо 11 000лв., докато Общината е платила 22 400лв. за същото нещо."

 


.

Чака се прокуратурата да каже има ли корупция в Пловдив

 

За упражняването на скандален натиск в Плодив от старна на Алексиев разказва уволнената зам.-кметица Лариса Кътова. Тя говори за корупция в районното кметство и принудата, която й оказва шефът й за подписване на договори.

 

В сигнал до прокуратурата, с който Фрог разполага, се твърди, че Алексиев е встъпил в длъжност на 11 ноември 2019 г., а на 19 ноември задължава Кътова да провежда всички обществени поръчки в районната администрация  на Район Северен- град Пловдив и тя да  сключва договори.  Според твърденията на Кътова, оповестени пред местна медия

офертите са събирани лично от районния кмет, той е избирал фирми на негови приближени и е определял „подходящите”, а от зам.-кметицата е изисквал да подписва договори  с избраните от него изпълнители. Кътова твърди, че, нито една от фирмите, с които е подписала договор от 19.11.2019 насам, не е избрана от нея, нито е проучвала други възможни оферти. В сигнала до държавното обвинение са описани конкретни случаи и дружества, които са получили договори.

 

Въпросът, който пловдивчани си задават от доста време вече е дали прокуратурата ще реагира или ще потули сканадалните разкрития.

 

Ето какво още пише подробно в сигнала:

 

"Подобни практики съставляват грубо нарушение на принципа на административната дискреция на органа провеждащ процедурите съгласно ЗОП и са неглижирани по нареждане на районния кмет Стоян Алексиев всички процедури съгласно ЗОП за започване на действия по избор и възлагане на изпълнител на обществени поръчки, като по публикуваните данни това е довело до ощетяване на публичните средства като са заплатени значително по- високи суми от страна на Община Пловдив в полза на неправомерно избрани изпълнители на публични поръчки.

 

На отделен ред от публикуваните данни става ясно, че при непроведени правомерно или изобщо липсващи процедури по проектиране и разрешаване  и изпълнение на строежи и преустройства на различни обекти, по които възложител е Община Пловдив, в частност Район Северен, са разплатени в много динамичен план средства на също така и неправомерно избрани изпълнители. Това означава, че под давление и поради служебни зависимости от Стоян Алексиев, определени лица от администрацията на район Северен при Община Пловдив са изпълнили плащания в полза на трети лица без да са налице необходимите предпоставки изобщо- например без проектиран, разрешен и започнат съобразно ЗУТ строеж, без избран и възложен строителен надзор, са  разплатени средства на изпълнители на СМР, които са работили в нарушение на процедурата. Забележете, че такива строежи и преустройства са правени по  обекти, които са публични, на масов достъп, предимно на игрови площадки и паркове, което поради липсата на плануване и надзор е предпоставка за създаване на риск за здравето и живота на най- уязвимите- на децата и възрастните хора.






В разгласените данни от медиите се говори именно за поръчката за ремонт на едно съоръжение в парк „Рибница“, което е метална конструкция с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят. На отделен ред в публикациите са налице и данни за ощетяване на общинския бюджет от страна на Стоян Алексиев, като например металната конструкция с поликарбонатни плоскости 6 мм в зелен цвят, които са монтирани на съоръжение в парк „Рибница“ и са със средна пазарна цена от 7-8 лв. на кв. м, а в офертата, която Стоян Алексиев избира и настоява да се приеме с договор от Кътова, цената е 43 лв. на кв. м. Фирмата изпълнител е „Ташев и син консулт“ ЕООД.

 

Въпреки отказите на Кътова доброволно да подпише такива договори, това е сторила  многократно след преки и агресивни заплахи от страна на Алексиев, което може  да обеме състава на принудата и чл. 16 НК. След пореден отказ да се разпишат книжа от рода на визираните по- горе в сигнала Кътова е уволнена от Алексиев.

Считаме, че данни за детайлите на правонарушенията предмет на този сигнал могат да бъдат намерени в докладната изготвена от Кътова до кмета Здравко Димитров, входирана в общината на 3 септември т. г.

 

Молим да се извърши предварителна проверка за установяване на данни дали Стоян Алеексиев в качеството си на кмет на Район Северен в град Пловдив е извършил длъжностни и други престъпления. Молим да се направи комплексна проверка на всички мероприятия на подчинената на Алексиев администрация, в които  Общината като възложител е проектирала, съгласувала, разрешила и изпълнила чрез изпълнители по реда на ЗОП строежи от всички категории за периода  от 19.11.2019 год. до днешната дата. Молим да се установи дали и как са разгласени поръчките на Район Северен за проектиране, надзор и изпълнение на СМР от всякакъв вид, да се провери дали изобщо са извършвани според ЗУТ проектиране, надзор и изпълнение на СМР на обекти, които са с публичен достъп- паркове, площадки за деца, чешми, градини и прочие. Молим да се провери, какви плащания и за кого са изпълнени от страна на Район Северен в град Пловдив към лица извършили проектиране, надзор и изпълнение на СМР от всякакъв вид за  периода  от 19.11.2019 год. до днешна дата, на какви основания, дали са били налице изобщо предпоставките за разпореждане с общинско имущество- пари, в полза на трети лица изпълнители. Молим да се провери дали всички избрани от Стоян Алексиев и от Л.Кътова по нареждане/ принуда от Алексиев за периода  от 19.11.2019 до днешната дата са свързани по какъвто и да е начин с лицата представляващи възложителя, дали е налице конфликт на интереси и ако такъв е налице дали това е съставомерно като престъпно деяние при попълването на дължимите декларации от страна и на органите на власт и на третите лица изълнители.

 

Молим при установяване на данни за изършени престъпления от страна на Стоян Алексиев- кмет на район Северен в Община Пловдив, последния да се привлече към наказателна отговорност и да се накаже най- строго според закона.






Молим да се вземат необходимите мерки за обезпечаване на сигурността на гражданите  с оглед данните за въведени в експлоатация обекти на публичен достъп / особено паркове и площадки посещавани предимно от деца и хора в напреднала възраст/, за които обекти не са изпъленни изискванията за проектиране, разрешаване, надзор и изпълнение на СМР."

 

Ако разполагате с информация за злоупотреби, не се колебайте да сигнализирате до Фрог Нюз на email: info@frognews.bg

 

Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 13605 |17.02.2020 Само във Фрог: В СГП залежават куп дела за корупция срещу ченгета от “Вътрешна сигурност” . 1| 9529 |26.03.2019 Комисията за корупция разследва близък до Цветан Цветанов кмет /документ/ . 16| 65041 |14.02.2019 Невиждана корупция в Плевен: Полицейски началници нареждали да се слага дрога в колите на техни опоненти . 1| 6058 |29.10.2018 Проверяват Държавната агенция за българите в чужбина за корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads