Реклама / Ads
7| 11979 |30.04.2014 ЪNDERGROUND

Празник в затвора: Двоен убиец декламира стихове на италиански

.
Павел Тасков
Радини вълнения в Централния софийски затвор по повод празника на Италия, който бе на 25 април. По случай този ден лишени от свобода спретнаха кулинарна изложба, като един от тях – Павел Тасков декламира стихотворение на езика на Данте. Преди да покаже какво е научил, той изпадна в сценична треска. 25-годишният затворник, съден за убийството на майка си и сестра си, се притесняваше да не обърка стихотворението пред гостите на Италианското посолство и Министерство на правосъдието, видя репортер на Фрог нюз.
 
Тасков изрецитира дълго стихотворение на италиански, което е научил за 1-2 дни, обясни той. Друг мъж с неговата съдба пък представи доклад за значението на празника на Италия. С него показа богата историческа култура за победата над фашизма и завидни познания. Той също като Тасков се притесни от изявата си пред публика. 14 души получиха сертификат за завършен курс по италиански.

Сред тях бе Росен Костадинов, който каза пред Фрог нюз, че успоредно с този език учи и английски. „Много ми е лесен английския. По принцип ми се отдават чужди езици. Имам добра памет”, похвали се той. Курсът по италиански се води от Салваторе - също от лишен от свобода. Той обясни, че много се е колебал дали да предава знанията си на останалите като него. Накрая се решил и вече 3 години е преподавател. През неговите ръце са минали поне 120 ученици, изчисли той. Салваторе каза още, че много хора навън мислят, че са свободни, но това далеч не е така. Те не са свободни от неща като наркотиците например, поясни той. Захари Калинов, който с 3-годишна присъда за грабеж и сбиване, потърси съдействие от Фрог нюз да се даде гласност на негова развлекателна инициатива. „Много ми е близък диджей Бобо, той ще дойде тук при нас. И преди е идвал, с Лора Караджова, но никой не го отрази. Затова търся подкрепа”, обясни Калинов. По повод наближаващите евроизбори той заяви, че много иска да гласува, но не е осигурена такава възможност. Ако е навън, ще даде вота си за БСП, категоричен е той. По думите му ГЕРБ не му вдъхвали доверие. След като излезе на свобода, а това ще стане след близо година, ще прави мебели, с каквото се е занимавал и преди. Другото нещо, на което ще се посвети, е музиката. Интересува се от нея и по този повод познава диджея.

Затворниците бяха приготвили над 20 ястия от италианската кухня. Сред тях бяха традиционните пица, лазаня, спагети. Имаше и средиземноморски деликатеси със скариди и калмари и няколко вида салати. За да бъдат уважени и българските, и италианските традиции бе приготвено агне по българо-сицилиански. Сред кулинарните изкушения бе и сладолед с лимон и водка. Бисер Миланов-Петното, който е в затвора без да е влязла в сила присъда, наблюдаваше през решетките програмата на обитателите на затвора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 12193 |28.04.2014 Пролетта на мутрите, Сумиста и детските ковчези . 5| 15813 |25.04.2014 Шок! Нов шеф на затворите ще проверява свои за купон в Боровец . 24| 12539 |23.04.2014 Пл. Устинов: Депутати се крият като чуят за Трактора! . 14| 17100 |22.04.2014 грешка111

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads