Реклама / Ads
7| 7116 |23.11.2018 ЪNDERGROUND

Разследването на „Джи Пи Груп“ върви кротко и без показност

.
Главният прокурор Сотир Цацаров Източник: БГНЕС
Прокуратурата публикува подробности по образуваното досъдебно производство свързано с „Джи Пи Груп“ АД. За разлика от шумните и мащабни показни акции напоследък, тази прави впечатление с пълната липса на публичност и тоталното отсъствие на насочени телевизионни камери към обискираните сейфове на лицата, които се проверяват и тези в самото дружеството.
 

От информацията става ясно, че освен двама обвиняеми от ръководството на компанията се разследват и длъжностни лица за получаване на подкуп и участието им в организирана престъпна група. Обискирани са сейфове, мобилизирани са ДАНС и данъчните.  За случаят е сезирана дори Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз. Във вчерашното си изказване в „Шоуто на Слави“  по темата главния прокурор Сотир Цацрово даде вид, че няма впечатление, че този случай е от особено обществено значение и дори се учуди, че го питата  изобщо за имена на хора, които се разследват.

 

От информацията на Прокуратурата става ясно, че единият обвиняем е Георги Василев, към когото обвиненията са за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления чрез които се цели да се набави имотна облага. Следващото обвинение е за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление, като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Мярката за неотклонение на Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

 

Вторият обвиняем е Владимир Лозанов. Неговата мярката за неотклонение е парична гаранция в размер на 15 000 лв.

 

Прокуратурата обяснява още, че досъдебното производство още се води и за това, че  „в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение.“  Кое е длъжностното лице и за какъв подкуп става въпрос не се посочва в официалната информация.

 

Прокуратура работи и по материали за това, че в периода  от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София са извършвани финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

 

От информацията на ведомството на Сотир Цацаров става ясно още, че от началото на октомври е сезирана с идентичен сигнал и Специализираната прокуратура, която също е образувала досъдебно производство за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група,  за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

 

„Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна. На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ“, посочват още от Прокуратурата.

 

Освен запорираните сметки и спрения превод на 14 млн. евро е разкрита и банковата тайна по отношение на всички членове на Съвета на директорите на „Джи Пи Груп“ АД, както и на самото дружество, претърсени и иззети са вещи от банкови сейфове на лица свързани с дружеството, както и на самата компания. ДАНС имат възложени оперативно-издирвателни мероприятия, а за всички  лицата, посочени в журналистическия материал на сайта Бивол е изискана данъчна и осигурителна информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13456 |21.11.2018 Свидетелка срещу Алексей Петров: Той е мозъкът на мафията . 1| 5372 |21.11.2018 Шофьорът с дрифта пред НС получи 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок . 5| 5347 |16.11.2018 Делото за отнемане имоти на ”братя” Галеви е отложено за 2019 г. . 6| 9754 |13.11.2018 Богдан Милчев: Застрахователи дават по 70 бона на адвокати, за да спрат искове за загинали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads