Реклама / Ads
8| 14045 |24.11.2010 ЪNDERGROUND

Разследват скандална адвокатка за имотни измами

.
Адвокат Силвия Илиева, която се прочу след задържането на група имотни измамници, опитали се да продадат ценен имот на бащата на Валентин Златев на пъпа на София с фалшиво пълномощно, отново е в ареста заради имотни измами, научи Frognews.bg. Този път адвокат Илиева е задържана с постоянна мярка задържане под стража, постановена от Софийския районен съд.
 

Илиана Динекова

Историята започва още през 2002 г., когато пред нотариус е обявено завещание от Тодор Колчев
, който в момента не е между живите. Завещанието е от Хари Варкони и е с дата от декември 1946 г. Мъжът е починал много отдавна и за него няма никакви сведения в регистрите. Знае се само, че е живял през 40-те години на миналия век, бил е лекар и няма никакви наследници. Имал е 5 магазина на столичния бул. „Витоша”, предполага се, че е от еврейски произход.
Според завещанието на Варкони имотите му преминават в ръцете на Тодор Колчев, който пред нотариуса представя и копие от смъртен акт на заможния човек, както изисква закона в такива случаи.

Междувременно се водят граждански дела за въпросните магазини от Софийски имоти, в чието владение са били те през последните години. Колчев обаче печели делата, тъй като представя пред съда завещанието на Варкони. Намира се и свидетел, който дава показания, че имотите са именно на Тодор Колчев.

Месеци по-късно Колчев фиктивно продава два от магазините на Веселин Цонев, който е свидетелствал в негова полза пред съда. Впоследствие Цонев ги продава на добросъвестни купувачи общо за над 600 000 лева. Хората дори не подозират, че е станали жертва на мошеници, които си изкарват прехраната с измама, използвайки фалшиво завещание.

Случаят започнал да се разплита след като през 2007 г. разследващи открили съмнителна ръкописна кореспонденция в кантората на адвокат Силвия Илиева. Офисът и бил претърсен заради други случаи на измами. Оказало се, че иззетите листа с ръкописен текст, представляват кореспонденция между юристката и Веселин Цонев. В тях била описана схемата за изработването на „завещанието” на Хари Варкони. Илиева пък давала съвети как да се подготвят документите. Открито е копие и на фалшивото завещание на Варкони.

При последвалото разследване експертиза категорично е доказала, че представеното пред нотариус завещание е фалшиво. Документът не е бил подписан от Варкони, а през 1946 г., каквато дата има на документа, категорично не е имало подобен химикал, с който той би трябвало собственоръчно да е написал завещанието си.

Разследващите разкрили още, че копието от смъртния акт на Варкони, представен при обявяването на завещанието, също е фалшив. Нещо повече – бил е написан от самия Веселин Цонев. Заради измамите Цонев е задържан преди няколко месеца. Загадка остава каква е ролята на Тодор Колчев в цялата престъпна схема, тъй като той е починал преди години.

Заради измамата адвокат Силвия Илиева и Веселин Цонев ще отговарят пред Темида – юристката като помагач, а Цонев като извършител. Двамата са обвинени в измами в особено големи размери, извършени в продължителен период от време, въвели в заблуждение добросъвестни граждани с цел да набавят за себе си имотни облага. Предвиденото наказание за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Междувременно Frognews.bg научи, че държавата е наложила възбрана върху имотите и е предявила искове срещу собствениците, които са платили над 600 000 лева за тях, без да подозират за далаверата.

Какъв ще е изходът от делото предстои да разберем...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 12970 |18.11.2010 Несебър претендент за “Град на идиотите” . 3| 7522 |15.11.2010 Държавата "ослепя" за децата с аутизъм . 10| 14612 |12.11.2010 Лакомото дупе... . 49| 19046 |08.11.2010 Интернет наБЛИЗО? Само не BLIZOO!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads