Реклама / Ads
5| 13186 |25.01.2010 ЪNDERGROUND

Съдът готви арест за човек на разстрелян прокурор

.
Калайджиева е подсъдима за убиството на адвокатката Надежда Георгиева (на снимката) Източник: Вяра Йовева
Софийски градски съд ще задейства утре европейската заповед за арест на Димитрина Калайджиева, която е близка на показно разстреляния в София военен прокурор Николай Колев и е подсъдима за жестокото убийство на младата ямболска адвокатка Надежда Георгиева. Малко след престъплението, извършено през 2000 г., Калайджиева успява да избяга в Лондон.
 

Frognews.bg научи от свои източници в Съдебната палата, че утре (вторник) градският съд ще задейства най-после европейската заповед. След като това се случи, ще трябват около 2 месеца процедурата да се осъществи, обясниха специалисти пред сайта ни.

Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, което е назначено за утре отново няма да тръгне, а Темида само ще обяви задействането на заповедта за арест. Очаква се следващата дата да бъде насрочена за след 2 месеца.

30-годишната адвокатка бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Случаят се прочу заради жестокостта на убийството и поради замесването на висши магистрати, включително и на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. В предишни съдебни заседания свидетели заявиха пред съда, че Филчев е физическият убиец на младата адвокатка, с която бившият главен прокурор бил в приятелски отношения.

Делото беше застопорено за продължителен срок заради отсъствието на една от подсъдимите Димитрина Калайджиева, която бе заловена от британските власти и срещу нея бе заведено дело в Англия. Освен избягалата във Великобритания подсъдима, пред Темида по това дело са изправени съпругът й Пламен Калайджиев и бизнесменът Орлин Аврамов. След това стана ясно, че българката има здравословни проблеми и не може да бъде доведена в родината.

Семейство Калайджиеви успява да напусне България и да се укрие в Лондон малко след като прокуратурата му повдига обвинение по делото.

Запознати твърдят, че тогавашната прокуратура е помогнала, тъй като за всяко излизане на обвиняем зад граница трябва да даде разрешение наблюдаващият прокурор.

Една година по-късно съпругът Пламен Калайджиев бе екстрадиран по искане на бившия главен прокурор От този момент българският съд води задочно процесът срешу нея. За Калайджиева е изпратено искане за екстрадиция още преди много време, но Лондонския съд отказва да удовлетвори искането , защото подсъдимата била в процедура по получаването на британско гражданство.

На 7 март 2000 г. , преди да избяга, Димитрина и нейният съпруг Пламен Калайджиев са извикани на разпит като свидетели по делото за убийството на Надежда Георгиева. Обстоятелствата по разпита са описани в жалба на Димитрина Калайджиева до тогавашния шеф на отдел “Следствен” към ВКП Павел Павлов.

Тя се жалва, че заедно със съпруга са разпитвани повече от 18 часа без адвокат, като върху нея е упражнен драстичен натиск да признае, че тя е убила Надежда Георгиева. По-късно пред свои близки Калайджиева разказва, че едва ли не са я карали да скача от сградата, в която се е провеждал разпита, а тя е получила няколко удара със стол. Съдът обаче така и не разбира защо разпитваната не си е изкарала медицински за това насилие. По-късно и срещу нея, и срещу мъжа й е повдигнато обвинение за убийство.

Димитрина Калайджиева и убитата адвокатка Надежда Георгиева се запознават покрай военния прокурор Николай Колев, който беше жестоко разстрелян след убийството. Преди да загине адвокатката от Ямбол е движила делата на “Стара изба”, бизнес собственост на Орлин Аврамов, който също е подсъдим по делото. По-късно свидетел по делото твърди в съдебна зала, че в избата се укривали наркотици.

По онова време Калайджиева работи като секретарка на прокурор Колев, но после напуска работата си и започва да печели парите си итново като секретарка, но при Надежда Георгиева, с която по това време били много близки.

След кратка съвместна работа, адвокатката обявява на Димитрина, че повече не може да й плаща заплата, защото нямала финансови възможности. Двете се скарали сериозно, след което отношенията им охладнели.

В последния ден на февруари младата адвокатка е намерена в кресло на столичната й квартира, като цялото жилище е в кръв, а тялото е жестоко разчленено. Криминални специалисти твърдят, че престъпления с подобна жестокост обикновено се извършвали от жени.

Frognews.bg припомня, че преди няколко месеца Вяра Георгиева, майка на убитата адвокатка, каза в интервю за сайта ни, че именно прокурор Николай Колев е поръчал убийството на Надежда.

ВИЖ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 15515 |20.01.2010 Кучешки хотели чупят рекорда по резервации . 18| 16984 |17.01.2010 Студентска се(к)сия = вдигнати крака и кондоми в книжките . 14| 10016 |13.01.2010 Лобита превземат с генни храни корема на българина? . 12| 34040 |11.01.2010 Целувката на киселината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads