Реклама / Ads
11| 15897 |21.10.2009 ИНТЕРВЮ

В. Георгиева: Прокурор поръча убийството на дъщеря ми

.
Вяра Георгиева Източник: Вяра Йовева
30-годишната Надежда Георгиева бе открита посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г. Убийството бе извършено по изключително жесток начин и шокира цяла България.
 
В момента процесът е спрян, защото британските власти почти 2 години не могат да предадат на родното правосъдие един от тримата подсъдими по делото- Димитрина Клайджиева, която след убийството избягва с фалшиви документи в Англия.

В последните години майката Вяра Георгиева категорично отказва да разговаря с журналисти за трагедията. Тя обаче се съгласи да говори за проблемите си пред frognews.bg

Интервю на Милан Николов

- Г-жо Георгиева, до сега пазихте голямо мълчание пред медиите за тази драма, какво ви накара да приемете поканата ни за разговор?

- Накара ме тази продължителност на съдебното разследване. Пълното мълчание, неадекватността, заради което и поискахме смяната на съдията Георги Колев. Делото сега е фактически спряно, въпреки многократните отсрочвания само за отлагане.

Още от първия момент процесът тръгна на забатачване, още от Софийска следствена служба. Когато бяхме известени за убийството на практика ние сами пожелахме да бъдем разпитани от следователят Огнян Костов. Насила стана нашето желание, а той прояви пренебрежение. Цяла година при него имаше само три листчета с моите показания, както и на съпруга ми и по-голямата ми дъщеря. Никой друг не беше разпитан. Не беше направен и необходимия обиск. Той каза, че нямал разрешително. Тогава трябваше другата ми дъщеря, която е окръжен съдия да отиде в столицата и да му го издейства тя.

Този обиск се направи много време след убийството, достатъчно за прикриване на много улики. Цяла година след това искахме да бъде сменен следователя, като едва след 1 година успяхме да прехвърлим разследването в Националната следствена служба.

Когато Огнян Костов разпитваше съпруга ми, а той му каза, че в дъното на всичко е покойният вече военен прокурор Николай Колев, следователят подскочи от стола си и каза: „Ма как така”. Когато мъжът ми заяви „държа на тези думи”, следователят заплашително каза: „Искаш да ти ги протоколирам ли?”, на което съпругът ми отговори категорично утвърдително. После се оказа, че той в продължение на една година укрива захвърлен в съседен на неговия офис окървавения потник, който е основна улика срещу обвинения впоследствие Орлин Аврамов. Доказа се, че по дрехата има петна от кръвта на Надето. Тогава Аврамов непрекъснато хвърчеше Ямбол-София и само предполагам колко пари е похарчил да се прикриват нещата. От полицията се намери едно лице, което да инструктира Аврамов какво да говори.

- От думите ви разбирам, че прокурор Николай Колев е пречил на разследването? Продължиха ли проблемите и след смъртта му?

- Нямаше пречки после, но няма и документация. Всичко беше унищожено. Признанието, което Калайджиеви били готови да направят според разпитаните психолози, били предотвратено именно от Колев.Той е и този, който им фабрикува алиби, а после собствената му жена заяви, че в тези часове той въобще не е бил в София, а в Сливен. Половината от материалите ги нямаше.

Впоследствие се оказа, че новият ни следовател Илия Илиев е в пряка телефонна връзка с лицето Румен Бянов, което е инструктор на Орлин Аврамов. И в момента, в който излиза ДНК експертизата и се вижда, че нещата отиват на зле за Аврамов, той веднага се обажда на Бянов и казва, трябва да се търси алиби на по-късно обвинения бизнесмен. Хукват и обикалят десетки свидетели, които да говорят неща противни на първите им разпити. Разкриха Илия Илиев за тази работа, засякоха разговор и го изгониха, но нещата вече бяха станали непоправими.

Когато откриха потника като доказателство, Орлин Аврамов пита колко струва, имало го на запис това в СРС. „Всяко нещо си има цена!”, казал той по думите на приближено негово лице и започва да се търгува за колко може потника да изчезне. Впоследствие се оказа, че липсва и правилно изготвен протокол за изземването на потника от пералнята на Аврамов и това породи огромни спорове в съдебната зала. А замърсяването му доведе и до намаляне на процента вероятност кръвта да принадлежи на Надя, въпреки че и този според вещите лица изключва възможността да принадлежи на друго лице и категорично е нейна.

Делото още от началото се водеше в унисон с думите на прокурор Николай Колев, които бяха: „Едно убийство не се ли разкрие в първите дни, то не се разкрива”.

Надя знаеше много неща, тя знаеше прекалено много и когато беше осветлен Алексей Петров моите съмнения се потвърдиха. Дали Надя и Алексей са коментирали това, което знае тя не знаем, можем само да предполагаме. Но самият факт, че Надя отива да работи за Петров, не може да не го е знаел Николай Колев. Изплашили са се, че тя отива точно там, където нещата могат да станат много страшни за тях. Когато го разпитаха, Алексей Петров се направи, че съвсем слабо я познавал, че не знаел нищо, освен, че ще идва при него.

В близост до жилището на Надя гръмнаха сейфовете на една банка, а Надя е имала записи, сигурни сме в това. Някои документи бяха изнесени. Никой не направи справка на кого са тези сейфове. Записите от диктофона й или са били там или в Алексей Петров.

Тя знаеше много за това, как за 2-3 години, хора, които нямаха нищо станаха мастити бизнесмени. Известно време преди убийството човек на Аврамов донесе на мъжа ми 50 000 долара, за да ги съхранява в сейфа си. Тогава той беше кмет, а те му казали, че Надя като техен адвокат ги изпраща да се пазят и ползват от нея при неприятности за плащане на гаранции.



- Преди малко казахте „тя е знаела прекалено много”. Какво е знаела Надежда?

- Как какво, всичките тези далавери, които стават. Как мислите, че всички тези станаха такива мастити бизнесмени? Като малък град се знаем всички, ясно е откъде идват парите. Тези хора нямаха нищо зад гърба си. За 2-3 години Орлин Аврамов стана мастит бизнесмен. Всичко това става с протекцията на някого и с нечисти сделки.

- По време на делото се говореше за наркотици в избата на Орлин Аврамов, които се пазили от лъвове. Вярно ли е това?

- Как да не е вярно? Целия град го говореше. Е, ние не сме бъркали под лъвовете, ама според Вас каква им е работата на тези зверове във винарска изба? Защо не ги разположи в зоокът в градската градина да им се радват децата.То и проверка правиха в такава връзка, но те предварително са били предупредени, че ще има проверка и дрогата е изкарана от там.

Отдолу под лъвовете са били наркотиците, а когато се изсипват баретите, Орлин Аврамов се хилел ехидно. За тази акция информацията е изтекла от София, като прокурор Николай Колев е знаел за проверката.

Донка Колева каза много неща за наркотиците в съда и сме убедени, че те са напълно верни. Тя се познаваше много добре и с Колев. Той щеше да вземе цялото Черноморие от Варна до Малко Търново. За какво навремето вкара зад решетките Стамов? Там се сблъскаха проституцията и наркотиците.

- Допускате ли, че виновни за това убийство може да са и хора, които не са подсъдими по това дело?


- Възможно е да има и хора, които не са изправени пред съда. Едно такова убийство засяга много хора. И тези тримата пряко са участвали, специално въпросната Димитрина Калайджиева. Има следи от нея, алибито й не случайно се пропука в съда..

Всички я описват като много лесно афектираща се. Позата на Надя, в която е намерена след убийството говори много за отношенията й с убийците, те са били толкова близки, че тя изобщо не е била нащрек, хора, от които тя е нямала никакъв страх. Ако я бяха предали англичаните от Англия разчитахме на това, че тя ще се афектира в съдебната зала и сама ще се издаде.

- Как си обяснявате, че не могат да върнат от Англия толкова време Димитрина и да я предадат на родното правосъдие?

- Ето това не мога да си го обясня. И ме карат да мисля, че има хора на още по-високо ниво, които са свързани с този казус. Не може едно европейско законодателство, което важи за всички държави, да не бъде прилагано в Англия. Две години тази жена не е доведена с простото обяснение, че британското законодателство било мудно. Съдия Астарджиев, който е председател на състава, прояви изключителна активност, освен образуваното производство за екстрадиция в Англия издаде и Европейска заповед за арест, която следва да се изпълни незабавно и въпреки всичко резултат няма.

- По време на делото се изля много помия и срещу дъщеря ви?

- Тя беше изключително добър човек, хранеше всички циганчета в града. Помагаше на всеки, който беше в беда. Надя беше толкова чувствителен човек, бе готова да мине през огъня, за да спасява някой. А започнаха да говорят всякакви гадости. Ако тя беше забъркана щеше да остави пари след себе си, а след нея останаха само 34 лева, които аз още пазя. Всичко, което тя изкарваше го харчеше за приятели.

На погребението такъв народ през живота си не съм виждала, хора от най-различни класи. Толкова я обичаха. 10 години тези хора не са спрели да ме питат какво става с делото (майката се разплаква). Един ден се връща с торбичка с 15 яйца. Питам я, какво е това? Приела една баба, която имала проблеми по тъжба. Надя не й взела пари и на другия ден жената и занесла яйцата като подарък. Викам й: „Надюше, ти твоя труд на 10-15 яйца ли го цениш?”, а тя вика: “Ех, майче, точно ти ли намери да ми кажеш това нещо. Аз и тях нямаше да ги взема, просто да не обидя жената” (тук майката избухва в силен плач).

- Не мога да не ви попитам, свидетели казаха, че Никола Филчев е физически извършител? Какви бяха отношенията им?


- Глупости, това са пълни глупости. Отношенията им бяха като на бивша студентка и преподавател. Надя беше отличничка, перфектна, предлагаха й научна кариера и той от там я помни. Никога по-близки отношения не са имали.

Продължаваме да твърдим, че в основата на всичко седи като организатор прокурор Николай Колев и след това сегашните подсъдими. Нанка Колева, която за нас беше чудно, че се явява като свидетел по това дело, не дойде за друго. Тя чакаше възмездие за Никола Филчев, когото обвинява за смъртта за своя съпруг . Тогава тя повдигна въпроса, че той е стоял в основата на убийството и го бил казал, което е пълен абсурд.

Прокурор Колев също е съветвал Орлин Аврамов как да се държи и какво да говори, защото ако сегашните подсъдими навремето се бяха разговорили, нещата щяха да стигнат до покойния вече магистрат. Според Вас случайно ли е, че след като беше посочен за свидетел Христо Върбанов, като първото лице на което Колев се е опитал да възложи убийството, го гърмяха два пъти и човекът с куршум в главата не отрече този факт пред съдията.

- Изглеждате отчаяни от българското правосъдие, означава ли това, че ще продължите борбата в Страсбург?

- Да, напълно сме отчаяни от ставащото. Само това чакаме. Вече сме убедени, че правосъдие в България едва ли ще получим. Ще се отнесем до Страсбург не за да се получи нещо, а за да видят как се правят нещата и да им кажат „това не е направено така, както трябва”. Нарушени са ни правата отвсякъде, искаме да не нарушават правата на всички други хора.Пари не искаме, а искаме други майки да не изпращат децата си, без да могат да ги целунат за последно ,други родители до края на живота си да се питат: „Кой и защо уби детето ни?”

Съдията Георги Колев идваше на заседание незапознат с материалите. Беше абсолютно безразличен по отношение на това,което ставаше в залата. Държеше се неадекватно към свидетелите. През цялото дело той си играеше с телефона. Любезничеше с отсрещната стена. Закъсняваше непрекъснато. Обикновено имаше насрочени по няколко дела за същия час и то все важни и започваше един кошмарен спор кое дело е по-важно и кое ще се гледа за деня. Ние печелехме, но това беше свързано с много нерви и унизителни сцени. За награда го направиха председател на съда.



След това следващата съдийка Вяра Чочкова беше изключително компетентна и започнахме да вярваме, че нещата ще си дойдат на мястото, но жената излезе от процеса заради майчинство, И сегашният ни съдия Владимир Астарджиев е много съвестен, познава делото, води процеса перфектно, за кратко време постигна много, но е безсилен пред последиците от изминалото време-веществените доказателства, между които и продадения от убийците телефон на Надя изчезнаха, свидетелите изпаднаха в амнезия, други заминаха по света в неизвестна посока, писмени доказателства се загубиха. Виждаме, че делото и за него е голяма мъка, ама и ние искаме нашите отговори в мъката си.

Колкото и да сме отчаяни, все още у нас крее надеждата, че все пак докато сме живи, ще научим истината по погубената наша НАДЕЖДА! И това ни кара да живеем.
.

п.п. Спазвайки правилата на етиката, frognews.bg e готов да даде думата на всички споменати, които се почувстват засегнати от интервюто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8247 |24.08.2009 Арх. Г. Янев: Главният прокурор да се обърне към миналото . 1| 8047 |17.08.2009 Божидар Джамбазов: Прокурорите знаят, че ще ги оценяват публично . 13| 6361 |02.04.2009 Н.П. Ц. Такеда: Силно бих препоръчал българското правителство да подобри прозрачността . 27| 8327 |05.06.2008 Диляна Георгиева: „Хилд” развива дейност със социална значимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads