Реклама / Ads
30| 11596 |25.09.2012 ЪNDERGROUND

Съдия превърна „Килърите” в тегав сериал и фабрика за експертизи

.
В същото настроение ли ще е Сумиста, когато четат присъдите?
Паника сред обвиняемите и смут в адвокатските редици беляза 112-я ден от началото на мегаделото „Килърите”. Наближаващият край на процеса и четенето на присъди изнерви докрай подсъдимите и техните защитници, които се хвърлиха в атака да забавят делото с всички средства.
 
Така се стигна до искане на нови експертизи, въпреки направенито досега 114 плюс 80 часа записи. Целта е да се бави делото, да се отлага произнасянето на присъдите.

В същото време в кулоарите на Шуменския съд се заговори за брутален натиск, оказван от политици и магистрати с цел да бъде „пробито” делото и ако е възможно да бъде спасен по някакъв начин главният обвиняем Петър Стоянов – Сумиста. Заплашвани са свидетели, заплашвани били дори някои от прокурорите. Ако процесът бе преместен в София, досега всичко щеше да се е разпаднало, твърдят магистрати от столицата, запознати с механизмите на въздействие върху правосъдната система и покровителите на Сумиста и компания. Те още не били се отказали да провалят или поне да отложат края на процеса до изборите с надежда, че на власт ще се върнат хора от тройната коалиция, които са ползвали услугите на „Килърите”. Групата на Сумиста, известен още и като Вожда е обвинена в извършване на поръчкови убийства, палежи и побои.

На съдебното заседание, което ще продължи до 28 септември, ще бъдат изслушани вещите лица, изготвили ДНК и дактилоскопните експертизи, както и свидетелят Светослав Иванов.

Оказа се обаче, че едно от вещите лица е заминало в чужбина и щяло да се върне в края на октомври. Това даде импулс на адвокатите да отправят искания за нови експертизи, които да влачат процеса още неопределено време.

В този момент изключително странно бе поведението на съдия Димчо Луков, който допуска тези искания въпреки очевидната им цел да бавят делото, като дори не забелязва абсурдността в исканията. Вече са разпитани 133 свидетели и новите изяснявания на маловажни детайли е напълно излишно и обслужва тотално тактиката на защитата. Той каточе ли се страхува от края на делото, когато ще трябва да вземе отговорни и важни решения не само пред закона, а пред цялото общество. Луков сякаш не е готов да понесе тази тежест и по този начин налива вода в мелницата на подсъдимите и техните адвокати. Те, разбира се, с удоволствие се възползват от неговата нерешителност и плахост.

Така се стигна до смешното искане за прекратяване на делото „Килърите”. Направи го адвокатът на Петър Стоянов-Сумиста – Николай Беров. Като мотив той посочи съществени процесуални нарушения. Според него в обвинителния акт не е посочено ясно къде, кога и как се е състояла срещата за организиране на престъпна група, извършвала "мокрите поръчки". Това от своя страна възпрепятства организирането на защитата на обвиняемите. Не са посочени и множество други обстоятелства, отнасящи се за извършените убийства, а също така кой точно е поръчал убийството на Борислав Георгиев, с какви средства, как са контактували обвиняемите и как са осигурени автомобилите и оръжията за престъпните деяния.

Подобна теза е направо смехотворна, коментира пред Фрогнюз водещ български магистрат. Обвинителният акт е бил известен на адвокатите още преди началото на процеса и са могли да го атакуват още тогава, а не когато делото е към своя край.

На преден план отново излязоха и триковете с различни заболявания на обвиняемите. В началото на съдебното заседание обвиняемият Янко Попов-Туцо се ожали, че не е имал възможност да ползва апарата си за дишане. Адвокат Розалина Апостолова, която се прочу с с това, че сравни Сумиста и аверите му с Васил Левски, поиска от съда да насрочи дата за планова операция на нейния подзащитен Васил Костов-Кеца. Апостолова и този път остана вярна на себе си и заплаши, че ако съдът не се произнесе по това искане, направено и в края на предишното заседание през август, това би било основание за сезиране на Европейски съд по правата на човека, заради нечовешко отношение към Кеца. Така и никой не я попита дали би сезирала Европейския съд и за убитите, битите и рекетираните от „Килърите”, защото и техните права са били нарушени, за някои от тях с фатален край...

„Килърите” е едно от знаковите дела в последните години. То се наблюдава от Брюксел. Български евродепутати споделиха пред Фрогнюз, че след оправдателните присъди по делото за източване на средства по програмата САПАРД преди седмица, ЕК ще следи под лупа какво се случва в Шуменския съд.

 

Първан Валериев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 117| 15600 |29.03.2012 Амнезия налегна Прокопиев и Ковачки за „Килърите” . 28| 22582 |19.01.2012 Иво Прокопиев разкрива схемата за убийствата на „Килърите” . 18| 13625 |10.10.2011 Съдия Луков превърна делото „Килърите” в цирк! . 11| 18649 |29.09.2011 Топ адвокати абдикират от делото „Килърите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads