Реклама / Ads
23| 14513 |05.08.2019 ЪNDERGROUND

Само във Фрог: Алармират ЕК и посланиците у нас за репресии на ДАНС върху партия

.
Източник: БГНЕС
Европейската комисия и всички посланици на чужди страни у нас ще научат за репресии и тормоз от страна на ДАНС върху учредители на нова политическа формация. Пред Фрог представителите й разказаха за опитът чрез агенцията за национална сигурност да се смажат политическите им амбиции, въпреки решението на СГС за регистрация на партията.
 

От „Европейска народна партия България“ разкриха пред медията ни, че на 1 август в ДАНС са привикани две жени, участващи в създаването на партията. Едната е подписал портокала на учредителното събрание, а другата е участвала в инициативния комитет при създаването на фоормацията. По думите им, двете жени са били подложени на натиск, разпит и психически тормоз от страна на служители на ДАНС.  Искали са от тях да дадат обяснения дали са подписали документите и дали са участвали в инициативния комитет и конгреса за учредяването на партията. Всичко това се случва след решение на Софийски градски съд, че партията е легитимно създадена и следва да бъде вписана в регистъра.

 

„ДАНС е антитерористична служба, която осъществява контрол и противодействие на тероризма и престъпления срещу републиката. Правомощията й са описани в чл. 4 от закона за ДАНС.  Там никъде няма компетентност, че тази служба може да вика български граждани, да ги притиска и притеснява. Още по-малко да ги унижава за да се отрекат в членството си в определена политическа партия“, твърдят учредителите.

 

„Явно с това, че се привикват две жени, се прави опит да се разколебае автентичността на създадените документи, както на учредителния комитет, така и на конгреса. Не са викани все още от ръководството на партията. Нетипично и нехарактерно е за ДАНС да контролират политическата дейност на гражданите на България. Това ни връща във времето, когато шести отдел на ДС привикваха всеки различно мислещ от линията на партията. После ги вкарваха в Белене, в затворите и т.н. Върнаха ни в периодите от миналия век. ДАНС се превръща в политическо средство за унижаване на различно мислещите от управляващата партия и премиера.

 

България се е върнала 70-80 години назад. Няма никакво значение, че Конституцията провъзглася политически суверените на българските граждани и правото им да се сдружават. Законът за политическите партии явно също няма никакъв стойност. Този произвол се позволява от министър-председателя. Това са български граждани, доказващи това с документите си за самоличност. Вярно е, че някои от тях се самоопределят като роми, но в ръководството на партията не са само роми.

 

Много други политически формации ни определят като потенциален патньор, но сега с тези проблеми, които ни създават ДАНС, не всеки разбира, че това е репресия, може да се отдръпнат от нас. Вероятно това също се цели. Всички 590 души са проверявани от ДАНС. Съставили са си някаква справка и са я изпратили на прокуратурата. Това как ви изглежда? След случилото се много хора ги е страх от репресии, не знаем какво да очакваме, всички ли ще ни привикват в ДАНС. “, разказаха още пред Фрог от партията.

 

Предисторията на събитията започва в началото на годината. През февруари се провежда инициативен комитет за създаване на политическа партия „Европейска народна партия България“. На 9 март в Сливен се провежда и учредителен конгрес, на който присъстват 590 български граждани, които стават учредители на политическата партия. Съответно е избран председател, изпълнителен комитет от 7 души, както и контролен съвет. Приет е и устава на партията.

 

В края май се внасят документите в софийски градски съд за образуване на делото с цел регистриране на политическата партия и вписването на партията в регистъра на политическите формации. "Идеята зи нова партия не е само участие в предстоящите местните избори, а създаването на нов политически проект, който да се противопостави на статуквото, както и категорично да се бори с ширещата се корупция в страната на всички нива в управлението", обясняват учредителите.

 

На 2 юли СГС насрочва публично заседание, в което да се разгледат всички факти и обстоятелства, както и да се установи законосъобразността на подготвените документи. Това се случва в присъствието на прокурор. По време на заседанието прокурора категорично заявява, че всичко е съобразено с буквата на закона и няма пречка да се пристъпи към регистрация. На 3 юли излиза решението на съда, с което се регистрира политическата партия и следва вписване в регистъра на СГС. Според процедурата по ГПК има 7 дневен срок, в който двете страни могат да обжалват това решение, или прокуратурата да протестира.

 

До тук всичко изглежда нормално и според законите в страната, но последват събития, които са далеч от нормалния политически живот в една демократична държава, разказват още от партията. Прокуратурата, по справка, подадена от Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) изважда данни, че на учредителния конгрес не са присъствали определени лица. По думите им, с това се прави опит да се разколебаят фактите и обстоятелствата, че учредителния конгрес се е провел според закона за политическите партии. От ДАНС твърдят, че някои от лицата са починали, а други са били зад граница. Твърди се, че някои от лицата не са посочили адрес или трите си имена, а само две.

 

„Дори да има допуснати грешки и неточности, как може да се докаже, че лицата са били зад граница, след като сме в ЕС и задължителния контрол по въртените граници отпаднаха. Още по фрапиращото в случая е, че това са твърдения на ДАНС, (а тя няма абсолютно никаква компетентност по контрола на политическите възгледи на българските граждани. Тук става въпрос за политически произвол, който си позволява Държавната агенция, която е под прякото ръководство на министър-председателя. Това е унищожаване на политическия живот и опит за осуетяване на създаването на нови формации.“, обясняват от партията.

 

От тук насетне следва делото да отиде във Върховния касационен съд, където да бъде насрочено или да бъде прекратено и да бъде отхвърлен протеста на прокуратурата. По думите на учредителите прокуратурата не изнася нито един нововъзникнал факт, обстоятелство или пък да прилага каквото и да било доказателство, с което да докаже, че след произнасянето на първоинстанционния съд се е случило нещо, което налага да бъде протестирано това решение.

 

„Прокурорът присъства в залата, той прие, че всичко е законосъобразно. Очевидно е, че ДАНС упражнява натиск в случая. Осъществява се натиск и върху прокурора, който прави протест, който е неадекватен и недопустим. Ако имаше нови факти и обстоятелства преди публично заседание на СГС, тогава те имаха пълното основание да атакуват, но нямаше нищо такова“,  казаха още от „Европейска народна партия България“.

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12773 |29.07.2019 Само във Фрог: МВР пуска свои да слухтят сред протестиращите срещу Гешев . 6| 12326 |04.06.2019 Само във Фрог: На всеки три дни в Турция залавяли контрабандни цигари от „Булгартабак“ . 10| 14434 |03.06.2019 Само във Фрог: Шумни разкрития на МВР за убийства се сриват в съда с гръм и трясък . 3| 13658 |15.05.2019 Само във Фрог: СОБТ охраняват любовник на убитата в Костенец, чудят се какво правят там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads