Реклама / Ads
89| 24334 |23.10.2012 ЪNDERGROUND

Скандал! Кабинетът „Станишев” договарял тайно от ЕС ядрено гориво от Русия

.
Атомно гориво
Ядрено гориво за АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлодуй” било договаряно в тайни разговори с Русия. Това ставало зад гърба на Брюксел, седмици преди да ни е приемат в Евросъюза. Тайната няколко години отлежава в папките по следствено дело №245 от 2006 г. на НСлС.
 

То е срещу шефа на Топлофикация – София Валентин Димитров, наричан още Вальо Топлото.

От документите става ясно, че Красимир Георгиев, шеф на фирма „Фронтиер”, е имал два основни интереса в областта на ядрената енергетика: строителството на АЕЦ „Белене” и снабдяването на АЕЦ „Козлодуй” и новата в Белене с ядрено гориво. Пак от папките по делото е видно, че Георгиев, по поръчение на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е участвал в схема за разпределение на дейностите  между френския гигант АРЕВА и руската компания АТОМЕКСПОРТСТРОЙ. Георгиев първоначално е привлечен към делото, но след това освободен. Данните обаче се засекретяват. С тях са запознати тогавашните първи мъже в държавата, но те до ден днешен не проговарят за случилото около договорите за АЕЦ "Белене" и доставките на ядрено гориво. Това си остава тайна за стотици милиони.

Георгиев по онова време договаря с руски партньори доставката на ядрено гориво за бъдещата електроцентрала в Белене, а също и за тази в Козлодуй току преди приемането на България в Евросъюза на 1 януари 2007 г. Причината е, че в Евросъюза действа разпореждане не повече от 20% от горивото да бъде руско в страните от ЕС.

 

До този момент текат поверителните разговори с кандидатите да строят АЕЦ „Белене”: френският гигант АРЕВА (в консорциума са още френската ФРАМАТОМ и германската Сименс) и АТОМЕКСПОРТСТРОЙ.

По време на разговорите е решено (по препоръка на министъра на енергетиката) ФРАМАТОМ да обяви някаква инвестиция в България с цел тя да бъде използвана в политически контекст в подходящ момент с цел манипулиране на общественото мнение.  Целта е чисто пропагандна, да се представят тези компании в най-добре светлина пред българското общество.

 

В последващ разговор става ясно, че нещата са съвсем задълбочени и компаниите чакат с нетърпение да бъдат обявени за победители. Те вече са знаели, че ще бъдат победители. Георгиев и чуждият партньор се договарят да уточнят точно датата за обявяване на победителя, така че тя да съвпадне и да постигне най-голям политически ефект за втория тур на президентските избори. Разбират се и за „обещаните 30% да бъдат получени напред”.

 

Датата, която е определена е 31.10.2006 г. Свързана е с втория тур на президентските избори е на 29 октомври. На заветната дата 31 октомври, ще се обяви победата на Георги Първанов, заедно с победителя в търга за строителството на АЕЦ „Белене”. От най-високо място в Министерството на икономиката и енергетиката молят руснаците (Илич и Шматко) да помислят за процедурата по обявяване на светлата новина. Очевидно в Министерство на икономиката и Министерски съвет са имали изключително доверие на Красимир Георгиев, щом му е предоставено да координира такава важна част от кампанията за строителството на новата АЕЦ и връзката с Москва, включително и подписването на договора. Освен това Георгиев получава указания да уведоми руските партньори, че моментът е много удобен политически да направят нови предложения за инвестиране у нас в други направления освен АЕЦ „Белене”, които ще бъдат удовлетворени. Въпросът е да се направят „по подходящ начин” и в точно време, за да прозвучат много хубаво пред обществото, което моментално ще осигури поръчките и парите за тези проекти.

 

Договорено е също руснаците и французите на 31 октомври, при обявяване на победителя да си подготвят слова с обещания за нови инвестиции, съвместни дружества и т.н. Да бъде хубаво и българите да почувстват, че се случва нещо много добро за тях. Това, разбира се, е просто пропаганден трик.

 

Пак по указания на ръководството на икономическото министерство Красимир Георгиев се заема с положителното медийно отразяване на събитията. Планът се задейства моментално и в разговор с медийни шефове са опредлени пет подходящи журналисти, които да посетят централата на АРЕВА. Подчертава се, че АРЕВА ще плати „цялата тази история”. В разговор с министъра се уточнява, че е „съвършено ясно, че трябва да се поеме хотел, който да е хубав и скъп, да ги хранят добре, да не ги тормозят, за да ги настроят положително” и да се направят интервюта с подходящи специалисти за ползата от проекта.

 

Интересите на Красимир Георгиев в ядрената енергетика не се изчерпват само със строителството на АЕЦ „Белене”. Той се включва активно и в битката за осигуряване на ядрено гориво за АЕЦ. Тук нещата са супер интересни! В тази връзка се водят важни разговори с руски граждани през октомври и ноември 2006 г. Заветната цел е още преди 1 януари 2007 г., когато се очаква присъединяването на България към ЕС, паралелно с прекия договор за строителството на АЕЦ „Белене” да се сключи договор и за доставката на гориво за електроцентралата. Целта е тази доставка да бъде поверена на руска фирма. От разговорите става ясно, че и уреждането на този въпрос е координирано с министъра на енергетиката. Това проличава от разговор на Георгиев с партньор, на когото той обяснява, че трябва да се изчака датата 20 октомври, когато ще е последната среща на върха на ЕС за присъединяването на България, след което той ще активира министъра да предприеме някакви действия, които да допринесат до одобрение.

 

Руснаците обаче нервничат, тъй като законодателнта рамка на ЕС позволява само 20% доставки на ядрено гориво от Русия. Това означава останалите 80% да се купуват от други европейски страни и да се доставят като добавъчен материал. Георгиев обаче е измислил схема и за тази ситуация. Той е подготвил два мемурандума или рамкови договори за подпис с българското Министерство на икономиката и енергетиката. Аргументите му са, че трябва да се действа бързо, „за да не губим пари”. Цялата машина, от руска и българска страна, се задейства, за да се подпишат отделни договори преди „черната дата” 1 януари, когато ЕС ще спусне бариерата пред неограничената доставка на руско ядрено гориво. 

 

Красимир Георгиев действа успоредно и за уреждането на доставки на гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Един от руските парньори в разговор казва, че вече са подписани договорите с ръководството на „Козлодуй” и те са в евро, но отношенията си с Георгиев ще изпълнят в долари.

 

Тук идва сюблимният момент. Още на 26 октомри 2006 г. Георгиев съобщава на руските с партньори по телефона, че на 31 октомври премиерът на България Сергей Станишев ще обяви победителят в търга за строителството на АЕЦ „Белене”. Това ще е руската АТОМЕКСПОРТСТРОЙ. Това решение би трябвало да е държавна тайна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 43583 |19.10.2012 Кунева-участник в мероприятия на ДС . 13| 14676 |11.10.2012 "Октопод" по рецепта на Александър Томов . 10| 48143 |08.10.2012 „Фронтиер” – царство на корупцията или митове . 64| 62642 |01.10.2012 Харемът: секс, змии, смърт и Коран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads