Реклама / Ads
2| 12456 |26.09.2013 ЪNDERGROUND

"След нас и потоп" като мото на "национално отговорния" концесионер

.
Частни апетити са на път да унищожат поредното прекрасно място, съхранило чара и атмосферата на българската традиция. Дали българският съд ще им позволи и това?
 

Тук времето има две измерения - на идиличното минало и на възможното бъдеще със съхранена природна среда и икономика, която не разрушава ресурсите и качеството на живот на хората. Тишина, улички покрити с трева, каменни дувари и дървени порти, цветя... и няколко европейски проекта – за залесяване на хълмовете, за въстановяване на църквата, за възраждане на читалището, за облагородяване на обществените пространства. Това е „Софийската Ковачевица“, любимо място за снимки на поредица български филми и екранизации през последните 55 години. Място, открито от архитекти, художници, интелектуалци, избрали  за втори дом полите на Софийският подбалкан.


Всичко това може да изчезне и да се превърне в прашен "лунен пейзаж", ако Висшият административен съд удовлетвори мераците на частен инвеститор – "ИН МАТ Инженеринг", който с юридически хватки опитва да обори решение на Министерство на икономиката и енергетиката. Борбата е да се разкрие или не поредната каменна кариера в Софийско, която ще унищожи района и възможностите му за развитие на еко туризъм и биоземеделие, но ще донесе добри печалби на фирмата концесионер - кандидат да добива камъни на това място.


Битката за запазването на Негушево започва през юни 2009 г. в края на управлението на тройната коалиция. Тогава строителният министър Асен Гагаузов дал разрешение да се правят сондажи за кариера на фирма "ИН МАТ инженеринг" ООД в землището на селата Негушево и Осоица. През пролетта на 2010 г. пристигнали работници с намерението да правят сондажи за проучване. Престоят им бил кратък - няма и три дни, защото кметът на общината ги изгонил с полиция. Оказва се, че фирмата нагло нарушава Закона за подземните богатства и правилника за ползване на земя - общинска и държавна собственост. "ИН МАТ инженеринг" ООД никога не е сключвала договор с община Горна Малина, като собственик на земята, да извършва каквото и да е. Въпреки това, фирмата подава документи с фалшиво съдържание за извършени проучвания, към които не прилага нито един от изискваните по закон договори и разрешителни. При проверка на място от икономическото миинстерство в присъствието на 150 представители на община Горна Малина се  установява, че на посочените в доклада места сондажи няма. И още по-показателно – на две от посочените точки те изобщо не може да бъдат направени. Поради особености на терена там е невъзможно да се монтират сонди.
 

Но "ИН МАТ инженеринг", дори да бяха извършили твърдените от тях проучвания, не би следвало да получат регистрация на търговско откритие, защото тя би била резултат от неправомерните им действия. Основен принцип в правото е: "никой не може да черпи права или други облаги от свои неправомерни действия", казват от комитета за защита на Негушево и Осоица.
 

След експертна проверка на място, икономическият министър прекратява процедурата по отдаване на търговско откритие. Фирмата обаче не се отказва да постигне целта си и обжалва решението на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във ВАС. След протакания от страна на ищеца, в началото на март тази година излиза становището на съда, което потвърждава решението на министерството за прекратяване на процедурата. Последва ново обжалване от страна на "ИН МАТ инженеринг". На 26 септември предстои да бъде разгледано делото от 5-членен състав на ВАС.

Няма да се примирим Негушево и близкото до него село Осоица да последват съдбата на десетки съсипани и обезлюдени места в страната ни -  казват от инициативният  комитет. "Двадесет години се нагледахме на своеволията и алчността на т. нар. инвеститори, предприемачи и чиновници да се разпореждат с ресурсите на страната. Заради тях България започва да се превръща от земен рай в пустинен пейзаж".

Председател на гражданската организация в защита на прекрасното място е ректорът на Медицинския университет в София и председател на Съвета на ректорите проф. Ваньо Митев. Сред членовете са директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, Здравка Йорданова, олимпийска шампионка по гребане и представител на България в организацията за феърплей към Съвета на Европа, проф. Емил Прокопов от Софийския университет, архитекти, художници и журналисти. Зад каузата твърдо застават журналистът Петко Бочаров, мореплавателят Дончо Папазов, писателят Недялко Йорданов, композиторът Хайгашод Агасян, певицата Йорданка Христова, както и волейболистът Владимир Николов, който е заслужил гражданин на община Горна Малина.

През юни 2011 г. по настояване на гражданската инициатива общината организира референдум с единствен въпрос: Съгласни ли сте Горна Малина да предоставя права върху земи, общинска собственост, за проучване и откриване на сметища за опасни отпадъци, мини и кариери за добив на подземни богатства или замърсяващи производства? Това е един от малкото успешни  референдуми, проведени в България. В него участват три четвърти от  имащите право на глас в общината. 92% отговарят с "не".

Според  Конституцията на България – цялата власт произтича от народа. Дали резултатите от референдума, с който хората искат да съхранят природата и красотата на България, и министерското решение, което спира закононарушение, ще натежат повече от частните апетити на концесионера за печалба на всяка цена? Ще разберем тази седмица от решението на петчленния състав на Висшия административен съд.

(факел.бг)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 11003 |07.05.2013 Българската прокуратура като предизборен инструмент . 12| 18751 |14.03.2013 Брендо и Трактора като Том и Джери – гонка до дупка . 3| 9997 |08.12.2011 След 2 седмици на свобода наркобосът Маникатов отново в килията . 8| 8063 |10.08.2011 Бандите за взривове районирани като наркогрупите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads