Реклама / Ads
23| 20422 |23.12.2010 ЪNDERGROUND

Сокола пратил куршум за дубльора си

.
Ахмед Доган
Жертвата от атентата в Истанбул сочи българска следа, подозира и Гриша Ганчев Връщам се в политиката и в България, казва скандалният бизнесмен.
 

Пореден ден след покушението на турския милионер от български произход Бедри Шефик разследващите работят по версия за външна намеса. Една от следите води към съседна България, където бизнесменът има сериозни врагове от години в лицето на Ахмед Доган и Гриша Ганчев Самият Шефик не изключи пред репортер на „Торнадо” това да са поръчителите на атентата срещу него.

В момента той е прехвърлен след първоначално оказаната му медицинска помощ в частна болница в Истанбул. Името й се пази в тайна от съображения за сигурност, варди го охрана, потвърди самият той. От роднини на бизнесмена стана ясно, че автоматично след неуспешния атентат Шефик е извел семейството си от Турция. Те коментират и версията, че дясната ръка на Доган – депутатът Гюнай Сефер, е пребивавал наскоро в южнатата ни съседка уж с фалшиви документи. Засечен е бил в Силиври.

Кървавият инцидент се разигра късно вечерта на миналия четвъртък. Килърът го е издебнал, докато е паркирал автомобила си пред дома си в квартал „Флория”. По жертвата са изстреляни 9 куршума, но само два са пробили тялото му. Полицията изключва версията, че наемникът не е бил професионалист – просто непредвидени обстоятелства са му попречили да изпълни мократа поръчка.

Животът на българския изселник е пълен с много тайни. Докато е бил в България, той прави успешна научна кариера като преподавател в Техническия университет в София. Тогава попада в полезрението на Държавна сигурност. Тайните служби са го готвели за нелегална дейност, както и да оглави евентуална политическа формация на турската общност. Осман Октай твърди, че той е бил определен за дубльор на Доган в нелегалните движения. По време на възродителния процес е пратен за известно време в лагера „Белене”, но после отново е върнат на преподавателската скамейка. За ДС обаче експериментът с Доган се оказва по-успешен, Сокола е контролируем в сравнение с непредвидимия Шефик. По-късно е екстрадиран в Турция, където бързо прави преуспяващ бизнес. След демокрацията се връща в България и приватизира захарните заводи в Девня по времето на правителството на Иван Костов. Твърди, че е вкарал в тях инвестиции за 12 млн. в зелено, но според информация на службите от Варна през него е минавала контрабандата на захар за Близкия изток. Финансовата мощ и независимост му навличат много врагове, сред които е и покойният Илия Павлов.

Шефик твърди, че чрез самоубилия се Ахмед Емин Доган се е опитал да му вземе бизнеса, но след като не успял, започнал чрез властта да му създава неприятности, подложен е на данъчни и митнически проверки. Бизнесменът се замесва в измами и крупни икономически далавери. Арестуван от МВР, а по-късно бяга нелегално в Турция. Обявен е през 2005 г. заради икономически престъпления и измами за издирване чрез Интерпол. Близки на Шефик коментират, че е избягал, защото имал информация, че е поръчан да бъде убит или арестуван. Според CNN- тюрк Шефик е бил съден както в България, така и в Турция. Захарните му заводи в Девня са обявени от съдия-изпълнител за продан и на много тънка цена техен собственик, с б л а г о с л о в и ята на Д о г а н , с т а в а босът на „ Л и т е к с ” Гриша Ганчев, разказват запознати. През 2008 г. в интервю за България Шефик обвини Доган, че контролира капитали за над 1 милиард долара. Пред „Торнадо” бизнесменът потвърди, че разполага със списък на турски бизнесмени, които са направили инвестиции в България, но после са били изгонени от страната, а капиталите им са минали в ръцете на Доган.

повече четете във в. Торнадо, бр. 4
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 23237 |21.12.2010 Скандал: Шеф на охраната на Първанов пазел Маргина . 29| 14713 |20.12.2010 Хакнаха M Tel . 31| 23542 |17.12.2010 Сем. Баневи поемат към Катар, вместо към Путинова Русия . 14| 12093 |15.12.2010 „Горна Арда” ще изкорми Родопите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads