Реклама / Ads
11| 8666 |16.03.2014 ЪNDERGROUND

Томов: Група искаше да вземе „Крeмиковци”, когато изкарвахме по 2 млн. евро на ден

.
Група хора искаха да вземат „Кримиковци”, когато изкарвахме по 2 млн. евро на ден. Това беше в периода 2006-2007 година. Между 1992-99-а се натрупа най-много дълг. Тогава най-много е присвоено. Това обяви Александър Томов пред Кеворк Кеворкян по Нова телевизия.
 

„Когато частник вземе завод, той се опитва да намали краденето и да работи. Ако заводът заработи, отново може да носи 1% брутен вътрешен продукт. Ако се задвижи, ще има нови 1500 работни места. В „Кремиковци” има уникални технологии. Този завод е безценен, но е запазен и затворен. Но не трябва държавата да го прави, а и не може. Само частник може да го събуди”, обясни Томов.

Според него историята на Кремиковци е историята на прехода. „Кой е крал най-много не мога да кажа, защото ще има дела. В първия период е било най-много краденето. Кой е спечелил най-много? Най-много е спечелил „Мултигруп” в периода 1993-99 година. Доставя суровини на високи цени, а купува метал на ниски цени и прави десетки милиони. Но мен не ме притеснява това, а че просто е липсвала държавата. При война се унищожава 40-50% от икономиката, а ние без война унищожихме 70%”, обясни още Томов.

Той каза, че Иван Костов е продал комбината за долар, а не го фалирал, защото е намерил човек, на когото да го продаде.

„Костов даде завода на Валентин Захариев за долар, но с 645 млн. лева дълг, а след това изникнаха още 240 млн. лева дългове. Точно те го съсипаха Захариев. След това при Кунева допълнителният дълг стана изискуем. Тя просто се съгласяваше с всичко, което искаха от ЕС. Така предприятието беше ударено. В „Кремиковци” има два завода, които чужденците като ги видят и започват да цъкат. В комбината има лазер за рязане на горещ метал. Да се унищожават такива неща не е добре”, обясни още Сашо Тамов.

Той продължи историята на завода и добави, че Захариев после е продал комбината за 115 млн. долара на индиеца Прамод Митал. „През 2006-2007 година комбинатът вкара 450 млн. лева в бюджета кеш. И нямаше задължения. Тогава започнаха и ядовете, защото една група искаше да го вземе. Тогава изкарвахме по 2 млн. евро на ден печалба от производство. Имаше 48% увеличени заплати. Това се оказа огромна примамка. Намери се силна група, която поиска тази златна кокошка. Сега единият от тези хора и в затвора, друг го съдят, а един е пенсионер, но беше министър. Капанът беше тежък и брутален. Това, че победих на този етап, не ме топли, защото заводът е на нула. Преди година се видях с двама от братята Митал и те ми казаха, че за тях България е затворена страница. Бившият министър беше изпратил до главния прокурор искане за 6 години затвор за Митал. В сигнала си беше написал 6 лъжи. Петър май му беше името”, допълни Томов.

Водещият Кеворк Кеворкян пусна в обръщението фамилията „Димитров”, но Томов така и не я произнесе, за да потвърди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 13443 |14.03.2014 Експерт: Полицаите в Лясковец не са знаели оперативната обстановка . 2| 12337 |13.03.2014 Варненския апелативен съд за случая със съдия Пачолов . 59| 10937 |11.03.2014 Тополовградският кмет ще се бие в Крим за православието . 2| 8762 |10.03.2014 Поискаха отвод на съдията по "САПАРД" заради коментари за Марио Николов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads