Реклама / Ads
15| 22633 |09.02.2010 ЪNDERGROUND

Укриването на убийците на Борилски и кои са техните ятаци

.
Търси се господина с очилата от видеото.
 

Атанас Чобанов

"Подсъдимите не са в залата, защото са аварирали с кола някъде край Търговище" - съобщи председателят на съдебния състав Милчо Ванев. "Не съм казвал, че е край Търговище, а някъде по пътя между Варна и Търново" - уточни адвокат Юлиян Георгиев.

Тези реплики се чуха в зала номер 10 на Великотърновския апелативен съд към 14 ч на 4-ти февруари. 6 часа по-късно Милчо Ванев зачете присъдата - виновни и огласи наказанието от 19 години затвор за Георги Желязков и 17 години за Стоян Стоичков, за жестокото убийство на студента Мартин Борилски през 2000 г. в Париж.

"Няма да коментирам сега..." - започна Ванев след като изчете присъдата, но в този момент получи сигнал от съдия Петя Стоянова и се сети, че нещо е пропуснал. След което прочете служебното решение на съда да промени мярката за неотклонение на двамата осъдени от парична гаранция в задържане под стража.

Ако в този момент осъдените Желязков и Стоичков бяха в залата, белезниците щяха да щракнат и те да бъдат изведени пред камерите на националните телевизии.

Веднага след като съдия Ванев спря да чете адвокат Ина Лулчева се опита да внесе касационна жалба, която не бе приета, тъй като работния ден на деловодството беше приключил. Малко по-късно пред камерите Лулчева обясни, че са имали информация за натиск над съда и са подготвили жалбата предварително.

"В тази светлина ли трябва да разглеждаме аварията на осъдените?" - попита колега от групата журналисти, наобиколили адвокатката. На този въпрос Лулчева не отговори, врътна се и си тръгна.

"Притеснява ме!" - отговори лаконично съдия Ванов на въпроса не се ли притеснява, че подсъдимите може да се укрият след като не са дошли да чуят присъдата си.

Чак два дни по-късно се запритесниха всички правоохранителни служби, а Желязков и Стоичков бяха обявени за национално издирване. В медиите заваляха хипотези за местонахождението им. Къде ли се крият двамата осъдени? В Турция, Нова Зеландия, Южна Африка или... в центъра на Варна под закрилата на групировката ТИМ, чийто адвокат е бащата на Желязков?

Изказа се и френският посланик Етиен дьо Понсен, според когото във Франция не може ей така да изчезнат осъдените. Ако дьо Понсен не беше дипломат може би щеше да разясни няколко подробности. Например, че във Франция търсенето на осъдените щеше да започне веднага след огласяването на присъдата. Още през нощта на 4-ти срещу 5-ти щеше да бъде изискана цялата информация за инциденти и аварии по пътя Варна - В. Търново, а дежурният съдия щеше да пусне СРС, така че всички разговори проведени от Желязков-баща, от други близки и роднини на осъдените, както и от адвокатите им щяха да бъдат проверени, проследени по движението на клетките и локализирани.

Такива са рутинните мерки при бягство на осъден за тежко престъпление, които би предприела френската полиция, която по думите на адвокатите на убийците била "немарлива" и "непрецизна".

Отделно от това, при такъв голям обществен интерес медиите биха нападнали настойчиво адвокатите с въпроси откъде имат информация за изхода на процеса и дали не са предупредили осъдените да не се явяват, за да не бъдат арестувани.

Тези неща не се случват у нас, за съжаление, или се случват като на забавен филм, оставяйки на престъпниците предостатъчно време да се укрият. Факсът със съдебното постановление е изпратен до областното звено охрана във Варна на другия ден, 5-ти февруари към 10 ч., а не вечерта на 4-ти след произнасянето на присъдата и мярката за неотклонение, въпреки, че на думи тя влиза в действие "незабавно". Цитирам присъдата:

Съдът се занима служебно с мярката за неотклонение, тъй като има такова задължение по чл.309 НПК.
С оглед постановената присъда, МН и на двамата подсъдими следва да бъдат изменни в по-тежки такива, а именно в парична гаранция в размер на две хиляди лева, в задържане под стража. Удостоверенията с които е внесена гаранцията да се върнат на лицето, което внесло сумата.
Водени от горното на основание чл.309, ал.1 от НПК съдът определи изменява МН на подс. ГБЖ. и САС. от парична гаранция в задържане под стража.

Препис от настоящото определение да се изпрати незабавно на нач. на областно звено съдебна охрана гр. Варна за изпълнение. ГБЖ и САС да бъдат преведени в затвора в гр. Варна

Определението не поделжи на обжалване или протестиране по отношение на мярката за неотклонение.

На практика държавата се забави най-малко 12 часа да търси убийците на Борилски. И потретвам: в продължение на най-малко 12 часа никой в държавата не издирваше убийците Желязков и Стоичков.

Освен с помощ от адвокатите си, които са закриляни от адвокатската тайна, последните разполагат също така с професионална помощ и логистика организирана от бившия офицер от Държавна сигурност и бивш заместник-шеф на варненското следствие Борислав Желязков, бащата на осъденият Георги Желязков.

Той напълно легално може да бъде ятак на сина си, тъй като от него властите не могат да търсят отговорност за съучастие. Член 294. ал 3 от НК освобождава от отговорност "съпрузите, низходящите, възходящите, братята и сестрите на укриваното лице и техните съпрузи", когато те им помагат за осуетяване на наказателно преследване спрямо тях.

Но има и други ятаци, които носят отговорност. Господинът на видеото вляво присъства на цялото дело на 4-ти февруари във Велико Търново. Представители на местните медии предупредиха дискретно столичните си колеги, че са го виждали и на предишните дела и подозират, че е съгледвач на Желязков.

Наблюденията ми потвърдиха тези подозрения. Господинът с очилата дума не обели цял ден, но много майсторски се присламчваше в гръб и слухтеше какво си говорят журналистите и адвоката на обвинението. На два пъти ми се наложи да се отвръщам и да прикривам телефона си, за да не прочете какви смс-и изпращам и получавам.

Затова моля да разпространите това видео и ако имате някаква информация кой е този господин да го напишете в коментар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 17985 |04.02.2010 Пари и власт прикриват смъртта на скиор в Банско? . 26| 23208 |03.02.2010 Фамилията Павлови и Смъртта . 20| 16942 |01.02.2010 Преди 65 г. Народният съд разстреля 100 . 22| 14551 |28.01.2010 Купуването на мълчание – лош знак за журналистиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads