Реклама / Ads
151| 38944 |11.07.2013 ПОЛИТИКА

С 10 млн стартира партията на Саша Безуханова

.
Саша Безуханова
Парите са осигурени – действайте. Това била заръката на най-близките сподвижници на Саша Безуханова, която обявява днес проектът „България може”. Това се говори в бизнес средите по повод новата партия на политическия хоризонт.
 
На първата пресконференция в четвъртък ще бъдат обявени инициаторите на политическата идея, но истинските подбудители ще останат в сянка, коментират политолози.

Първите сведения от щаба на Безуханова, която е директор на „Публична администрация” в „Хюлет Пакард” за развиващите се пазари са, че става въпрос за ново гражданско движение, а точно за партия. Не е ясно все още, как бизнес дамата ще комбинира служебните си задължения към частната корпорация с политическите си ангажименти и пристрастия. 

Първоначалните милиони били осигурени от кръга „Капитал”, който застават плътно зад новия политически субект, твърдят запознати. Очаквали се поне още 10 млн до края на годината, за да се изградят офиси в страната и да се назначат платени активисти. Проектът щял да представлява интересите на големия капитал у нас, но в публичното пространство ще се афишират симпатии и подкрепа на протестиращите от последните 28 дни.

Безуханова се смята за близка на кръга около президента Росен Плевнелиев. Нейното име се спрягаше за служебен премиер тази пролет след свалянето на кабинета на ГЕРБ начело с Бойко Борисов. Тя е близка и със самият Борисов, но доста повече с половинката му Цветелина Бориславова. Запознати твърдят, че и до днес Борисов и Бориславова били в прекрасни отношения и се срещали много често.

 

Перничанката Саша Безуханова е член на настоятелството на Отворено общество на Джордж Сорос в България. В същото време е и председател на УС на Българско училище за политика „Димитър Паница“. (Димитър Паница е човекът, който щедро плати на Клеър Стърлинг, за да създаде българска следа в атентата против главата на Римо-католическата църква Йоан-Павел II. Дори Ватиканът и ЦРУ по-късно признаха официално, че България не е замесена в атентата, но Паница не се отказа от тезата си, че Сергей Антонов е организатор на покушението, което упорство учудваше дори западните тайни служби.)

Ето кръгът от дами до Саша Безуханова: еврокомисар Кристалина Георгиева, председателят на сдружение „Глобална България“ Цветелина Бориславова,  председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Меглена Кунева, кметът на София Йорданка Фандъкова, адвокат Даниела Доковска, управителят на "Про нюз България", сегашен собственик на „Труд” и „24 часа” Венелина Гочева, собственичката на Инвестбанк Петя Славова, Галя Прокопиева, съпруга на Иво Прокопиев от кръга „Капитал”, Юлиана Плевнелиева, съпруга на президента и др. Женското царство обаче си има и мъжка подкрепа в лицето на Иво Прокопиев, бос на групировката „Капитал”, Иван Кръстев от лобито на Джордж Сорос, Николай Младенов, бивш външен и военен министър от кабинета на ГЕРБ, шефът на Булатом Богомил Манчев, братята Стефан и Юлиан Попови, Валентин Златев, шеф на ЛУКойл, Гриша Ганчев, собственик на Литекс и др. Съдействие – финансово и организационно, са обещали и други видни бизнесмени. Към проекта веднага се присламчили и членове на ССИ на небезизвестния Алексей Петров, главен обвиняем по делото „Октопод”.

Неотдавна Саша Безуханова заяви, че българските предприемачи тичали по протести, за да осигурят за себе си пространство за работа. "Важно е в дневния ред на общественото внимание да влезе и икономическата тема. Трябва да се подкрепи българският бизнес, да се помисли как искаме да България да изглежда. Тя трябва да има ясен, икономически портрет. Резултатът от липсата на дългосрочна политика по отношение на развитие на икономиката и липсата на национална доктрина по отношение на това каква искаме да е България, води до това лобистки кръгове да решават свои частни интереси", категорична е Безуханова.

Самата тя обаче тръгва именно в тази посока: обслужване на частни интереси, защото няма съмнение, че част от поддръжниците й подкрепят „България може” именно заради свои интереси и планове. Това съмнение няма как да се избегне, защото самата Безуханова представлява крупна частна компания.

Безуханова започва кариерата си след завършването на магистратурата си от Техническия университет през 1985, като през 1998 година става генерален директор на HP Bulgaria. Едно от най-значимото постижение на Саша Безуханова е привличането на инвестицията на Хюлет-Пакард в Глобален център за отдалечени услуги в България, в който днес работят над 4000 души

Преди две седмици се появиха информации за друг политически проект, кръстен „Република”. Негови "майка" и "баща" били Цветелина Бориславова и Иво Прокопиев. Формацията щяла да се появи в публичното пространсство официално през септември. (Анализатори смятат, че „България може” ще изиграе ролята на подгряваща група и тест за реакциите на обществото, а по-късно двете формации ще се обединят) Цялата офанзива на територията на политиката била съгласувана до най-чалки подробности с президента Плевнелиев.
Кръстници на „Република” били едни от най-близките хора на кръга "Прокопиев" - политолозите Иван Кръстев и Огнян Минчев, шефката на агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, икономистите Красен Станчев и Георги Ангелов и др.
Водят се разговори и с отцепилите се от ГЕРБ да се присъединят към новите движения.

Идеята на стратезите около Цветелина Бориславова е да се използва зимата за подготовка за предсрочни избори, които да бъдат спечелени от "капиталци” и да се създаде правителство за спасение на България, начело с Кристалина Георгиева.

От своя страна патронът на "Отворено общество" Джордж Сорос бил обещал да осигури подкрепата на САЩ за проектите.

До май следващата година, когато се очаква да бъдат изборите, се очаква в двата проекта да се налеят около 100 млн лева, за да се гарантира победата чрез масирано присътствие в медиите, реклама и повсеместен ПР. На много млади хора се обещава добра работа във фирмите на идеолозите на новите проекти, за да се включат активно в организационните мероприятия. Неслучайно преди дни самата Безуханова и Теодор Захов, един от съсобствениците на „Икономедия” на Иво Прокопиев са били засечени от репортери на „Всеки ден” сред протестиращите пред Министерски съвет.

 

***

Мнения във Фейсбук за Безуханова и „Хюлет Пакард”, наричана кратко HP:

За много хора от е ясно как се печелят държавни поръчки от НР,
за тези, на които не е
, ще обобщя.
Преди време НР бг беше малка компания и се работеше по-надребно,
за да бъде поощрена фирма със силни позиции да напише и "спечели" търг в дадено ведомство със продукти на НР се взимаше на работа в НР сина/дъщерята на шефа на фирмата. Ако искате конкретен пример става дума за фирма Аксиор. И ето как Каданов младши се оказа "издържал" интервюто за работа в НР
Сега положението се промени, вече не е нужно да се назначават синовете на посредници след като може да се работи директно на правителствено ниво а резултата е имножество депутатски синове и дъщери наредени на бюрата в офиса на голямата хранилка наречена НР. Естествено има и кадърни хора там иначе кой ще изкарва заплатите на хранениците, а те не са малки.
Кой ще спечели търг в държавната администрация НР или някой друг?!
Може и някой друг но първо да започне да раздава големи заплати на когото трябва.
БАИТ, вие колко депутатски синчета назначихте през изминал
ите години... колко.. нито един?!
Е какви търгове и каква справедливост искате??

Относно госпожата Безуханова, колко от вас знаят, че най-голямата фирма занимаваща се с внос на неоригинални и фалшиви консумативи включително за НР машини е собственост на съпруга
й Юри.
Така ли е вуйчо Юри?

Веселинов

 

Не е въпросът дали някой мрази Саша - тя че е боклук е боклук и че организираше нагласени търгове - по схемата 3 доверени фирма - един търг се печели от фирма A, втори от фирма B, третия от фирма C - всяка от тези фирми печелеше от търга, незавсимо кой подписва договора. Други фирми нямаха шанс за участие, защото Саша им даваше оторизациите за участие, а тръжните условия не съдържаха единствено серийнте номера на HP устройствата - това накратко е механизма на най-голямата корупция в IT сектора в България. Колко и чии деца са били назначени са детайли и не са интересни. Могат да се разкажат още много неща за Саша - така че аз на нейно място бих се експонирал прекалено публично. А може би е време прокаратурата да се заинтересува от дейността на HP Bulgaria през последните 10-12 години и механизмите за спечелване на търгове.
А HP беше синоним на качество преди 2000 г. (до кончината на създателите й, които между другото бяха изключително морални хора), оттогава се експлоатира само името и някогашната слава.
Колкото до обученията, заплатите, командировките и т.н. нормално и естествено младите хора да се стремят към по-добра реализация и съвсем не е HP единственото място, където условията са относително добри.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 13051 |10.07.2013 Корупцията – дъжд и сълзи . 32| 7146 |10.07.2013 Пламен Славов поема етиката вместо Сидеров . 81| 7884 |08.07.2013 Посланиците на Франция и Германия: Откажете се от олигархичния модел . 42| 6594 |08.07.2013 Реформаторският блок с ултиматум към СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads