Реклама / Ads
8| 5985 |25.06.2009 ПОЛИТИКА

България освободи Агим Чеку

.
Агим Чеку
Кюстендилският окръжен съд освободи от ареста бившия премиер на Косово Агим Чеку.
 

Решението да бъде освободен Чеку бе взето след близо петчасово съдебно заседание. Съдебното решение на кюстендилския съд подлежи на обжалване в тридневен срок пред по-горната инстанция - Софийски апелативен съд. Агим Чеку трябва да остане на разположение на българското правосъдие и няма право да напуска страната ни.

Освобождаването на Чеку от съда е топновина в Сърбия, а първата оценка на сръбския вътрешен министър Ивица Дачич е доста остра. Сръбският външен министър Вук Йеремич определи като тежък удар срещу международното право освобождаването на бившия косовски премиер. Той посочи, че вестта за освобождаването на Чеку е предизвикала голямо разочарование, както и че това решение е нанесло вреда на приятелството и отношенията между двете страни. "Ако такова нещо се бе случило в Сърбия, ние бихме имали причини да се срамуваме", заяви Йеремич.

Само преди дни, когато новината за арестуването на Чеку се разпространи в медиите, официалните представители на САЩ се опитаха да окажат натиск върху България да освободи в най-кратък срок задържания косовски премиер Агим Чеку.

По неофициална информация, Франция и Великобритания също поискали да упражнят политически натиск при решаването на казуса. В същото време Сърбия очакваше от България да предаде бившия командир на Армията за освобождение на Косово и бивш премиер на Косово на сръбските власти.

За Сърбия предаването на Агим Чеку е от ключово значение за правосъдието по отношение на престъпленията, извършени срещу сърби по време на войните на Балканите през 90-те години”. В същото време подобен политически ход от страна на България би могъл да създаде врагове в Косово, където Чеку е смятан за герой.

Бившият премиер на Косово е издирван от Интерпол по искане на Сърбия за военни престъпления. Чеку бе задържан при опит да влезе в страната ни през граничен пункт Гюешево, след като справка на Гранична полиция показала, че за него има издадена червена бюлетина от Интерпол за задържане. Според източници в полицията, задържането е заради присъда от 20 години затвор на Чеку по обвинение в извършване на геноцид. Заповедта за арест е издадена от сръбския съд на 6 май тази година. В Сърбия посочват и факта, че Чеку е преминал с автомобила си необезпокояван през територията на Македония и през паспортна проверка от страна на македонските власти. Според процедурата македонската полиция е трябвало да арестува Чеку, но не го е направила и той е бил задържан от българските гранични власти.

Досега Чеку винаги е избягвал да бъде предаден, но този път ситуацията може да бъде и по-различна, посочва американската агенция за анализи Стратфор и продължава: „Вероятността България да предаде Чеку е много по-голяма от тази при останалите членки на НАТО и ЕС. София призна официално Косово, но също така поддържа много добри отношения с Белград”, припомня агенцията. „Предаването на Чеку би представлявало първият истински международен удар за Косово (и първа победа за Сърбия)”.

Агим Чеку е пътувал за България за среща с председателя на българския Евроатлантически клуб Соломон Паси, на която двамата да обсъдят възможностите за прием на Косово в НАТО. Този факт бе потвърден лично от Паси, който настоя Чеку да бъде освободен. За освбождаването на Чеку е и българският външен министър Ивайло Калфин.

Сръбските медии отбелязват, че по казуса с Чеку усилено работи косовската дипломация, а представителите на косовските министерства на вътрешните и външните работи са в постоянен контакт с българските власти. За София е отпътувал и Гзим Касапули, говорителят на Социалдемократическата партия (СДП), чийто председател е Чеку.

Междувременно българският съд разгледа документите, изпратени по спешна процедура от Сръбското правосъдно министерство, за да вземе решение дали да предаде Чеку или да го освободи. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 8791 |12.06.2009 Турското клекало, т.е. България, според Д. Черни - пак пред публика . 41| 6187 |01.01.2009 България си остана на последно място в ЕС по свобода на словото . 71| 7258 |18.12.2008 Ще остане ли България част от пъзела Европа? . 14| 5898 |13.11.2008 IHT: В България се надигат гласове срещу корупцията, въпреки опасностите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads