Реклама / Ads
16| 8791 |12.06.2009 ПОЛИТИКА

Турското клекало, т.е. България, според Д. Черни - пак пред публика

.
инсталацията Ентропа Източник: Вяра Йовева
След като боядиса в розово паметника на съветския танк и инсталира светещото сърце на Вацлав Хавел над Храдчани, Давид Черни изложи "Ентропа" в галерия Докс в Прага и й търси купувач.
 

Турското клекало, олицетворяващо България, отново е пред публика. От днес до 4 януари 2010 г.инсталацията "Ентропа" на чеха-авангардист Давид Черни привлича посетители в галерия "Докс" в чешката столица Прага. Проектът се появи през зимата, по време на чешкото председателство и беше монтиран в Брюксел, където предизвика протестите на България и Словакия заради нелицеприятните послания, които излъчвал.

Впоследствие Черни демонтира инсталацията си през май, още преди да е приключило чешкото председателство, изразявайки така протеста си срещу падането на дясноцентристкия кабинет на Мирек Тополанек.

16-метровата инсталация има доста висока цена и засега купувач не може да й се намери. Черни искал да монтира "Ентропа" до Народния театър в Прага, но поради противоречията рецепция на неговото изкуство, вкл. и в Чехия, това очевидно не се е осъществило.



Давид Черни впрочем, колкото и да е скандален, е добре приеман в своята родина. Там всички помнят как след промените през 1989 г. той боядисва в розово паметника на съветския танк, влязъл в Чехия през годините на Пражката пролет. С още по-голямо умиление пък си спомнят и за голямото светещо сърце, което Черни монтирал преди години над Храдчани. Под него светел и подписът на Вацлав Хавел и така президентът всъщност се сбогувал на края на последния си мандат със своите сънародници. Благодарение на авангардния скулптор чехите също отдали заслужено признание на дисидента-президент.

Така че Черни рано или късно ще намери купувач и за "Ентропа", или пък ако не - тя ще продължава да дефилира по галериите - засега в Чехия, а по-късно и по други градове. И ще разнася "славата" на България, така, както Давид Черни е пожелал да я види. За да я видят и други...

А дали ще се появи и в някоя нашенска галерия? Ако галеристите ни са далновидни и прагматични, може да са сигурни, че подобна скандална за мнозина стъпка би "избила рибата"! Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6479 |11.06.2009 БСП обяви мажоритарните си бойци, изостави Цв. Кънчев . 9| 5776 |10.06.2009 М. Радева: Хората искат да гласуват опозиционно . 0| 5628 |07.06.2009 Евровотът роди метафори с футбола, тетъра и медицината . 4| 5462 |07.06.2009 Свободното слово има свой кандидат, казва се Атанас Чобанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads