Реклама / Ads
102| 5821 |06.10.2011 ПОЛИТИКА

Балотаж за Плевнелиев и Калфин прогнозира НЦИОМ

.
Двойките на ГЕРБ и на БСП ще си оспорват поста на Дондуков 2. Това показва развитието на предизборната кампания към този момент според социологическо проучване, направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
 


Ако изборите за президент и вицепрезидент се провеждаха в края на септември, двойката Росен Плевнелиев – Маргарита Попова (ГЕРБ) биха привлекли 32% от гласовете. Подкрепата за Ивайло Калфин – Стефан Данаилов е 18%. На трета позиция остават издигнатите от инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов, които получават подкрепата на 9 % от избирателите.


След тях са Волен Сидеров - Павел Шопов ("Атака"), които незначително изпреварват Румен Христов - Емануил Йорданов (СДС) - 4% срещу 3%.


"В хода на кампанията очакваме известно скъсяване на дистанцията между първите две кандидат-президентски двойки", коментират от НЦИОМ. Според държавната социологическа агенция с влизането на Стефан Данаилов в кандидат-президентската надпревара балотажът между кандидатите на ГЕРБ и на БСП става все по-вероятен.


Освен твърди леви избиратели Стефан Данаилов привлича и периферен за БСП електорат, което допълнително обърква сметките на борещите се за независими гласове кандидати.


Ако се стигне до балотаж, за двойката на управляващата партия ГЕРБ биха гласували близо 50% от интервюираните, а за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов – 28%.


Кандидатите на БСП имат преимущество над тези на ГЕРБ единствено сред избирателите над 59 години, сред нискообразованите, сред ромите, турците и хората с ниски доходи.

Кандидат-президентската двойка на ГЕРБ може да разчита на по-висока вътрешно партийна подкрепа, отколкото тази на БСП, сочат социолозите.


Близо 60% от симпатизантите на ДПС изразяват категорично намерение да подкрепят Калфин на евентуален балотаж срещу Плевнелиев, докато при ромите позициите на двамата са доста близки (38%:34% в полза на Калфин). Плевнелиев има преимущество в тази група гласоподаватели само ако негов опонент на балотаж е Волен Сидеров.


Сините и привържениците на "Атака" са по-склонни да подкрепят Плевнелиев, отколкото Калфин. Сред колебаещите се и сред политически апатичните българи, подкрепата за Плевнелиев при хипотетичен балотаж срещу Калфин също е по-висока.

Общо 15% от електората на ДПС декларират, че биха подкрепили Меглена Кунева и Любомир Христов, а едва 4% заявяват готовност да гласуват за Плевнелиев и Попова. Близо една трета (31%) от симпатизантите на ДПС обаче все още не са решили за кого да гласуват.


72% от българите декларират, че са склонни да сигнализират, ако забележат нарушения в изборния ден. Това са хора, предимно от София, със средно и по-високо образование, със среден и по-висок стандарт, както и политически активните избиратели – симпатизантите на ГЕРБ и на Синята коалиция.


Две трети от ромите заявяват, че дори да станат свидетели на изборни нарушения, по-скоро не биха сигнализирали за това. Същото се отнася и за най-бедните участници в изследването, за жителите на малките градове и за хората с ниско образование.


През последните години НЦИОМ регистрира нарастваща чувствителност по темите, свързани с изборните нарушения и особено с купуването на гласове.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5683 |05.10.2011 Калфин плачел на политически събития . 119| 8182 |30.09.2011 Плевнелиев: Тема цигани-българи не интересува хората . 12| 6202 |25.09.2011 Калфин вече раздаде постовете на „Дондуков” 2 . 58| 8081 |20.09.2011 Калфин на балотаж, Кунева буксува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads