Реклама / Ads
35| 7770 |19.02.2014 ПОЛИТИКА

Бареков и Първанов търсят място в центъра

.
Лидия Йорданова
Критично ниско е одобрението към парламента - едва 15%, а кабинетът има не повече от една четвърт - 25%, което е в следствие на един дълъг политически конфликт.
 

Това каза Лидия Йорданова в сутрешния блок на Нова телевизия по повод данните, които „Екзакта Рисърч Груп" изнесе вчера. Национално представително изследване на "Екзакта" е проведено в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.
 
74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата на правителството, показват резултатите, тоест кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите.

Социологическата агенция регистрира и голямо раздвижване в политическия спектър, с изключение на две партии - ГЕРБ и БСП, които, макар и първи, запазват обичайната дистанция: ГЕРБ - 21,7%, БСП - 19,2%, ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари. Двете партии запазват обичайния си електорат като профил, но червените губят между 10 и 15 % от появата на АБВ.

АБВ има голям потенциал, тъй като те разчитат не само на симпатизанти на БСП. АБВ се харесва на различни хора, има равномерно разпределение сред хората - по възраст, образование, пол.

АБВ на Георги Първанов и „България без цензура" на Николай Бареков се концентрират към центристко ориентирания вот и дърпат електорат и от „Атака" и НФСБ.

Полето на националистическите предпочитания е богато за политиците поле и там ще има битка, прогнозира Лидия Йорданова. Тя констатира, че в момента най-голям интерес има към центристките и националистични формации.

Въпреки че Първанов губи одобрение след рестарта на АБВ, той остава на трета позиция сред харесваните български политици с 37% одобрение и същевременно най-одобряван ляв политик. Първанов в момента е одобряван от 55% от симпатизантите на БСП, като половината социалисти, участвали в настоящото изследване твърдят, че одобряват едновременно и Георги Първанов, и Сергей Станишев.

Експрезидентът се нарежда по рейтинг след столичния кмет Йорданка Фандъкова и президента Росен Плевнелиев. След него остават лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 34% одобрение, съратникът му в АБВ Ивайло Калфин - с 32% от българите и от 56% от симпатизантите на БСП, и на шесто място премиерът Пламен Орешарски, който е одобряван от 30% от участвалите в изследването. Неодобрението към премиера възлиза на 60%.

Лидия Йорданова обясни и как печели подкрепа „България без цензура": „Тя приземява националистичекото говорене. От възгласите и лозунгите - до „ти имаш проблем, аз ще ти го реша". Тоест стига се до хората".

Това, което дръпна „Атака" надолу са скандалите около Волен Сидеров. Той сега има едва 5% одобрение като лидер на парламентарна група, показват още резултатите от изследването.

ДПС и АБВ получават по 6%, Реформаторския блок - 5,6 %, Обединение НФСБ - ГОРД - НИЕ - 3 %, "Атака" - 1,8 %.

Отговор "друга партия или коалиция" са посочили 5,1 % от анкетираните, а с "няма да гласувам "са отговорили 25,6 % от анкетираните.

„Отвращение от политиката - от една страна. От друга - едно надигащо се гражданско общество". Така изглежда картината у нас към този момент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 115| 9955 |09.02.2014 Медиана даде аванс 5 % на БСП пред ГЕРБ. Бареков и РБ също в НС . 36| 7274 |04.02.2014 Първанов: С вицовете на Станишев загубихме изборите . 21| 9203 |27.01.2014 Приятелски огън "отстрелва" Първанов от БСП днес? . 37| 8229 |25.01.2014 Първанов: Моята е лесна - мога и без политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads