Реклама / Ads
9| 6565 |20.12.2022 ПОЛИТИКА

Беларуски политолог: Лукашенко знае, че войната и Путин са много непопулярни в беларуското общество

.
Валери Корбалевич
Лукашенко вероятно е отрязал Путин за участие на Беларус във войната срещу Украйна. Това е заключението на анализатори от Американския институт за изучаване на войната след срещата в Минск. Беларуският политолог Карбалевич го потвърди в интервю за Current Time: „Мисля, че Лукашенко напълно използва важен аргумент в тези преговори : „Ще изпратя войски в Украйна и историята от 2020 г. ще се повтори в моята страна . Имате ли нужда от политическа криза на вашия основен съюзник?”
 

Двамата президенти почти не говориха публично за Украйна. Но Путин отново увери журналистите, че Русия няма да анексира Беларус.

 

Ввалери Корбалевич коментира посещението: Мисля, че смисълът на това посещение е политически и символичен. Беше необходимо Путин да демонстрира благосклонност, уважение към единствения си съюзник. Целият проблем е, че Русия има само един съюзник. И къде да отиде сега? Той не летя до G20, защото се чувстваше неудобно там. И тук, в Минск, в Беларус, той е доста удобен психологически момент. Да подкрепя един съюзник и да му засвидетелствам своето уважение, своята благодарност за подкрепата. Мисля, че това беше основната цел на посещението. Те решиха и някои икономически въпроси и проблемите с присъствието на руските въоръжени сили на територията на Беларус. Може би Русия наистина би искала да включи Беларус по-активно в тази война в Украйна. Тези въпроси бяха обсъдени, но когато чухме двамата лидери на публичната трибуна, тогава почти чухме съвсем други неща. Те обсъдиха проблема с космоса, обсъдиха проблема с ядрената енергия, говориха много за Световното първенство.


Темата за войната в Украйна, с малки изключения, остана зад кулисите. Страните внимателно избягваха този въпрос. Освен това, ако на предишни срещи Лукашенко много хвалеше Путин, казвайки, че Русия прави всичко правилно, че е започнала война с Украйна, то днес тази тема изобщо не звучеше. Създаде се впечатлението, че Путин и Лукашенко се опитват да създадат някаква своя паралелна реалност, така че темата за войната като цяло да бъде рутинизирана, така че да върви заедно с толкова прости и не особено важни проблеми, като индустриално сътрудничество, заместване на вноса - и на този фон небрежно споменават темата за войната.


Пполитологът изрази мнение, че войната е обсъждана при закрити врати: Несъмнено. Това се доказва от факта, че руският външен министър Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу дойдоха с Путин. Те се срещнаха с беларуските си колеги. Затова тази тема, разбира се, присъстваше. Под каква форма, в какъв формат и какви са перспективите Русия да използва територията на Беларус и Беларус в тази война – това е въпрос, на който все още няма отговор. Може би ще получим този отговор в близко бъдеще, когато видим някои практически действия на страните в хода на тази война.

 

Корбалевич каза и дали Беларус ще се намеси във войната: По-скоро не, отколкото да, защото, първо, беларуското общество е против участието на беларуските въоръжени сили в тази война. В разделеното беларуско общество на практика има консенсус по този въпрос. Срещу участието на беларуската армия във войната се противопоставят както противниците на Лукашенко, така и неговите поддръжници, и държавният апарат, а вероятно и правоприлагащите органи. Тоест войната е много непопулярна в беларуското общество. И това е фундаменталната разлика между беларуското общество и руското общество, където се поддържа тази война. Лукашенко не може да не вземе това предвид, защото влизането на Беларус във войната може да доведе до непредвидими последици по отношение на вътрешната стабилност на Беларус.

И вторият момент. Едно е да влезеш във война, която върви добре за Русия. И тогава можете да получите някои военни трофеи, политически, икономически. И съвсем друго е да влезеш във войната, която не върви добре за Русия. Защо да подкрепяме губещ? Това също е много прагматичен, циничен подход. Затова силно се съмнявам Лукашенко да се впусне в такава авантюра.

 

Дали Путин ива лостове да принуди Лукашенко да влезе във войната? Според политолога има такива лостове: икономически, политически, психологически. Лукашенко е много зависим от руската подкрепа. И именно руската подкрепа му позволи да запази властта в критичните дни на август и септември 2020 г. Така че има лостове. Друг е въпросът дали Путин е готов да ги използва напълно днес? Мисля, че Лукашенко напълно използва Своя голям аргумент в тези преговори: „Ще изпратя войски в Украйна и историята от 2020 г. ще се повтори в моята страна. Имате ли нужда от политическа криза на вашия основен съюзник?“ Възможно е този аргумент да работи.

 

Превод: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7996 |01.06.2022 Военен експерт: Путин се опитва да подкопае ситуацията в Беларус и да отстрани Лукашенко от власт . 0| 22332 |09.05.2022 Политологът Дмитрий Орешкин: Лукашенко чувства, че Путин мирише на политически труп . 13| 10032 |04.06.2021 Политолог: Ако институциите не реагират на us-санкциите, цялата нация може да падне курбан . 20| 20971 |06.08.2020 Политолог: ГЕРБ губи властта и всичко, което прави се обръща срещу нея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads