Реклама / Ads
18| 6516 |13.06.2011 ПОЛИТИКА

Бойко Борисов: Ще се оженя до президентските избори, за да има първа дама

.
Бойко Борисов
Йорданка Фандъкова ще бъде кандидатът на ГЕРБ за столичен кмет. Симеон Дянков и Росен Плевнелиев са отличниците на кабинета.
 

Георги Първанов винаги ми забива ножове, когато може – казва премиерът Бойко Борисов пред Соня Колтуклиева в интервю за агенция „Блиц” и сайта Bulgaria News

- Честит рожден ден, г-н Борисов. Сигурно ще получите за рождения си ден много подаръци. Вие какъв подарък искате да направите на българския народ?
- Двойни пенсии и заплати!

- Двойно на минималните или двойно на най-високите?
- На най-високите в Европа, двойни в България! И се надявам да дойде и такова време.

- Няма да е във вашия мандат…
- Е, ако работим всички, ще дойде и такова време!

- С кого живеете сега господин премиер?
- Сам живея.

- Не може да си нямате приятелка… Изключено!
- Може да си имам повече приятелки! Какво Ви интересува Вас?

- Как какво ме интересува?! Вие сте премиер, искате не искате – личният Ви живот е на показ.
- За следващите президентски избори и аз ще се оженя, за да има първа дама! След 5 години!

- На 10 юни БСП и ДПС депозираха искане за вот на недоверие на правителството за несправяне с кризата и обедняването на хората...
- Кризата, която те ни донесоха! Искат вот, за да могат пак да ни спрат еврофондовете? Това ги дразни, че близо 20 пъти – от нула! – се е увеличило усвояването на еврофондовете. Искат да блокират парите на хората… Или, че не могат да продължат заедно по магистрала Тракия? Това им беше девиза преди 4 години!

- С какви аргументи ще излезете на дебата в парламента?
- Това ги дразни… Проверете как са били предишните правителства като рейтинг по средата на мандата си, колко процента одобрение са имали. Това е една добра съпоставка. При това в най-тежката финансова криза. Представете си, че аз бях в условията, когато Станишев отчете 3 милиарда излишък! Аз щях да асфалтирам и път до Луната! А те ги потрошиха тия пари и никъде не се видя нещо да са направили… Ние трябва да направим магистралите. Защото магистралите са печатница за пари за този народ и тогава можем да говорим, че ще се вдигат пенсии и заплати. Иначе, няма откъде да дойдат парите и това трябва да се разбере. Не можем да печатаме нощно време левове, за да раздаваме, защото сме във валутен борд!

- Имате късмет, че опозицията ви е доста анемична. Всъщност, кого разпознавате като най-голямата ви опозиция?
- Ако някой счита, че 130 ли, колко ли годишна партия, като БСП, Доган с ДПС, Костов с ДСБ, Яне Янев с Алексей Петров са слаба опозиция…?! Просто ние сме много силни. Всеки друг биха го катурнали на мига и неведнъж са го правили.

- Някой сега готов ли е да вземе властта и да управлява вместо вас?
- А, вече са готови! И с най-ниските данъци, които запазихме, със започнатите и готови магистрали, с преасфалтираните… С осигурено финансиране 100% от Брюксел на 7 магистрали и скоростни пътища, на Дунав мост 2 с продължено и гарантирано финансиране, с Южната дъга, със Спортната зала... С всичко това вече е лесно.

- Кой е най-мераклия?
- Станишев и Доган! Те…

- Кога за последен път сте се чували със Сергей Станишев и Ахмед Доган?
- С Доган не съм се чувал години наред… А Станишев, в парламента го чувам и го виждам там.

- С Иван Костов?
- Последните два месеца не съм. Преди идваше много често.

- Тук ли, в правителствената резиденция?
- От болницата до кабинета ми, идваше много често.

- Защо?
- Винаги си намира работа, така че не бих искал… Аз съм човек, който не коментира срещите си с други хора. Просто, и да го скрия от вас, че е идвал, има пропуск на Министерски съвет, вие можете да проверите и после да ми кажете, че съм ви излъгал. Затова е по-добре да си кажа.

- А с Георги Първанов, кога последно се видяхте?
- С Първанов – на 6-ти май. Бяхме на парада. След това не съм имал срещи.

- Съществуват две групи коментатори. Едните твърдят, че вие непрекъснато играете задкулисни игри заедно с Георги Първанов и се наговаряте да се правите на скарани, а всъщност сте от един отбор. Друга група, в която съм и аз, е сигурна, че вие сте изначално несъвместими. Къде е истината?
- Отношенията ни са ясни: той е президент, аз съм премиер. И във всички случаи, в които можеше да ми забие нож в гърба, той го заби. Така че, не знам кой коментатор може да твърди обратното. Това, че като отиваме на парада на 6-ти май го поздравявам или, ако трябва да минем през една врата, ще го пусна да мине пръв, защото той е държавен глава, това е, защото аз съм възпитан човек. Иначе, какви отбори, какви пет лева!? Виждате, всички негови протежета, всеки ден работят срещу нас, по всички линии.

- Кои?
- Всички! Половината ги видях при Меглена Кунева... Знам, че просто трябва да устискам още една година. Да се вдигнат икономическите показатели. И юли месец, после септември ще излязат оценките на „Мудис” и „Стандарт енд Пуърс” – това е най-обективната оценка, която България – отвън погледната – ще има.

- Не мисля, че това е най-обективната оценка, защото рейтинговите агенции я дават като позитивна нагласа, преди някой да е тръгнал реално да иска свежо финансиране на международните пазари. Истината може да бъде съвършено друга. Например, биха попитали, как ще си върнете кредитите при положение, че намалява фискалният резерв и икономиката е в рецесия?
- Той намалява, на след това се попълва от плащанията. Ние заварихме държавата с над половин милиард пасив и от първия ден плащаме един милиард за вдигнатите от предишното правителство пенсии. Ето, един милиард и половина откъде да се вземат във финансова криза и неработеща икономика? Защото знаете каква икономика заварихме…

- Но икономиката продължава да не работи…
- Напротив, имаме вече 1,5% ръст… Ето, завчера Евростат дава 2,4 % растеж на българската икономика.
- Аз не го усещам по живота, не се вижда оживление…
- То няма как да се усети веднага. И безработицата започва да намалява една година, след като тръгне нагоре икономиката. Ей сега започнаха промишлените предприятия да влизат едно по едно в ритъм. Преди беше 50% спекулативен растеж – заради строителството. Имаше бум на пазара на имоти, това бяха инвестициите.

- Не ви ли притесняват тези ритания по кокалчетата в правителството? Симеон Дянков се държи доста странно към министър Мирослав Найденов и към шефа на НАП Красимир Стефанов? Амбицията му е да отстрани земеделския министър и да види на негово място доскорошният шеф на кабинета си и сегашен шеф на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов. И на мястото на Красимир Стефанов да сложи свой човек за изпълнителен директор на приходната Агенция.
- Всеки вицепремиер има своите претенции. Спомням си преди няколко месеца Цветанов, за военната полиция когато трябваше да влезе закона в парламента, се дърпаше. Но стана това, което Аню Ангелов искаше. Когато в парламента на Дянков му задават въпроси за приходите в хазната и той трябва да обясни защо са по-малко, той от кого да търси отговорност? Това са двете приходни агенции – НАП и митниците.

- Отношението му не е еднакво. Напоследък непрекъснато се хвали от Агенция „Митници” и напада НАП.
- Преди беше обратното. И действително има някои големи фирми – от големите данъкоплатци, които не са си внесли ДДС вече доста време и които Краси Стефанов лично ги наблюдава. Абсолютно прав е Дянков да им се кара и да им се сърди. Да не говорим, че във фонд „Земеделие” с отиването на Порожанов с класи се вдигна работата. Това са факти.

- Кои са тези фирми, които дълго време не са внасяли ДДС?
- Сега няма да ги коментирам. Да ги коментирам аз е като присъда.

- А каква е гаранцията, че ще бъдат събрани тези пари?
- Да си ги съберат! НАП има всички инструменти, които са поискали от мен.

- Тоест, вие сте поставили някакъв срок на НАП?
- Вицепремиерите са техните преки ръководители. Като дойдат при мен казват: тука не върви, да сменят когото трябва. Това е като във футбола: ако треньорът не прави смени, като не върви играта, сменят треньора! 11 души на терена – в правителството са 15 – не могат да тичат с едно темпо.

- Кой тича с най-бързо темпо?
- В момента – Плевнелиев. После Московски, Цветанов, Дянков, Младенов, Вежди, Марга Попова, Нона Караджова… Горе долу, това са.

- И нито дума за Мирослав Найденов?
- Миро свърши много работа относно въвеждането на стандартите „Стара планина”, относно проверките, борбата с шапа… Но все пак, като пасив му стои „Калинката”. Така че, там загубихме време и не случайно фондът пробоксува. И затова в момента ме радва това, че толкова по-добре работи. Вече имах пет-шест срещи – с животновъди, с тютюнопроизводители и със зърнопроизводители. И всички казват, че има коренна разлика в начина, по който сега е управляван фонд „Земеделие”.

- Някой запознавал ли ви е с идеята за създаването на национален гаранционен фонд, който да подпомага усвояването на евросредствата?
- По отношение на еврофондовете Томислав Дончев върши огромна работа, много са доволни от него – и в Брюксел, и ние. Не случайно казах, че близо 20 пъти се е ускорило усвояването на еврофондовете. Дойдат ли плащанията по „Тракия”, по другите големи инфраструктурни проекти, после до две седмици плащанията за столичния завод за преработка на отпадъци, ще бъдат финансирани, усвояването отива към 40-45%.

- Да, но това са инфраструктурни проекти. А какво става със средния и малък бизнес?
- Средният бизнес? Всеки може да отиде в Банката за развитие и да си свърши работа. Ние с много фирми така и се разплатихме.

- Разплатихте се с големите фирми…
- С много фирми… Е, да не се връщам сега, когато дойдохме на власт не беше отчетено и не беше платено 127 милиона лева – ако не се лъжа, – за зимното почистване! А две зими подред ние харчим по 27-28 милиона. Е, тези фирми, които се наредиха да вземат 100 милиона подарък от държавата, за тях ли ми говорите?! Кого лъжат? Но за съжаление, те са с редовно подписани договори! Затова Корнелия Нинова излиза и вика: „Какво направихте с фирмите?”Кои фирми? Вашите фирми, дето им подарихте парите!

- Значи, според Вас, Йорданка Фандъкова добре се справя и ще е вашият кандидат за столичен кмет?
- Да. Да!

- Е, стигаме до най-актуалното: кандидат - президентската кампания.
- Септември месец като дойде, тогава ще говорим.

- Казахте, че не ви вълнува президентският пост?
- Напротив, вълнува ме много, но за следващия мандат! Кой ли не ме попита кога и как ще се кандидатираш за президент. И затова, ето, отсега казвам: за следващия мандат ще се кандидатирам за президент, че да ме оставите на мира и мен.

- През февруари написах, че искат да ви изнервят, за да се кандидатирате за президент, а други да вземат изпълнителната власт.
- Бих я дал с радост, ако имаше на кого. Ако не беше отново да чакат Станишев и Доган да съсипват държавата, веднага бих им я дал.

- С Царя кога се видяхте за последно?
- С Царя нямам спомен последните няколко години да съм се виждал. Нямам спомен някъде дори да съм го засичал.

- А да ви се е обаждал по телефона, да е искал подкрепа за Меглена Кунева?
- Не.

- Не?! Хайде да поговорим за Кунева.
- Не ме интересува чак толкова…

- Е, не може да не ви интересува, тя е претендентка за президентския пост.
- Никога не се занимавам с чуждите отбори. Гледам само моя. Ако моят екип е подготвен, няма никакво значение кой е срещу мен. За нея има кой да говори и хубаво, и лошо, така че... няма да й бъде спестено нищо.

- С Кунева кога за последно се чухте? Когато дойде при Вас да се моли за втори мандат на еврокомисар ли?
- Когато избирахме еврокомисар, да. Кунева, когато се кандидатираше за депутатка – тя беше от Русе, аз бях кандидат от Благоевград - такива молби ми тегли да й помогна! Обади ми се Царя: „Моля ви се, за Кунева...” Говоря Ви за изборите през 2005-та година, когато бях избран от два избирателни района. Отидох до Русе, пълна зала там, така ми се радваха хората. И като стана един, и като каза: „ Ама защо си дошъл да я подкрепяш тая, бе? Ти се издигни, че да те изберем теб!” Може би в архивите на някои телевизии или в местни медии в Русе това може да го има – тогава така скочих да я защитавам…

- Знаете ли, че Меглена Кунева е член на Административния съвет на френската банка „Париба” и това според мен и Люба Кулезич, която направи разследване по темата, е груб конфликт на интереси.
- Мен не ме интересуват административни пречки пред някой от кандидатите. Не може, ако си живял навън последните 5 години, или ако си роден в чужбина да се кандидатираш за президент. Това е голяма глупост, но е направено, за да не може Царя навремето да се кандидатира.
Защото, ако някой ставаше за президент, ей така от раз, това е Царя. И при всички случаи, външната подкрепа за България би била много голяма, ако той беше станал президент.

- Партията на Ердоган спечели изборите, това притеснително ли е за България, за Европейския съюз?
- Турция винаги трябва да бъде наблюдавана внимателно, защото това е много силна държава на нашите граници. За щастие, с Ердоган имаме много добри приятелски взаимоотношения и много добри комуникации. Разбираме се. Турският народ му вярва много и това се обяснява с огромния просперитет на Турция. Защото честата смяна на правителства, каквато е практиката в България – ние нямаме още правителство с втори мандат – не е добра. Първата година се създават екипи, втората година сработват, третата са най-силни и четвъртата започват да мислят за новите избори. И този цикъл се повтаря. Докато втория мандат е изключително успешен за всички правителства в света и в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 97| 7230 |12.06.2011 Борисов: С Първанов България ще фалира като Гърция . 40| 6363 |10.06.2011 Борисов: Пишат компромати така, че да се отвратиш от тях . 77| 5910 |09.06.2011 Бойко Борисов: Президентският пост не е нужен на ГЕРБ . 71| 5669 |08.06.2011 Борисов: Ще се боря за президент, но след 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads