Реклама / Ads
52| 7683 |16.12.2010 ПОЛИТИКА

Борисов готов да се раздели с Божидар Димитров завинаги

.
Бойко Борисов
Готов съм да се разделя и с Божидар Димитров – веднъж завинаги това да приключи, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел в отговор на въпрос за министъра без протфейл в правителството. Министър-председателят участва в среща на лидерите на ЕС.
 

След като Комисията по досиетата оповести списъка с имената на посланиците, генералните консули и зам.-ръководителите на дипломатически мисии, които са били съпричастни на ДС и военното разузнаване на, Борисов категорично обяви, че трябва да се разделим с тези хора. Освен това правителството взе решение да предложи промени в Закона за дипломатическата служба, според които хора с агентурно минало да не могат да бъдат назначавани на задгранични мандати.

Вчера на въпрос на журналисти дали не е двоен аршин посланици, бивши агенти на ДС, да не могат да се назначават, а в същото време в кабинета да има министър, който е бил агент на ДС, премиерът отговори: “За един човек не е двоен аршин. Министърът е само един и то без портфейл, а посланиците с агентурно минало са 50%.”

Много ме е срам, че 20 години след това… И не знам утре как ще си погледна колегите в Брюксел и не знам как ще отговоря, ако ми кажат: „Верно ли си ми пратил посланик… Те не знаят кой ги е пратил – предишното правителство и президентът, не знам как ще им отговоря. Затова с министър Младенов, с политическа партия ГЕРБ твърдо сме решени в парламента да отстоим отзоваването на всички тези посланици и оттук нататък повече да не се назначават бивши агенти или служители на ДС по нашите посолства“, заяви премиерът.

Борисов каза, че е уведомен от зам.-министъра на външните работи Константин Димитров, че вече има реакции от няколко европейски страни по случая с посланиците. „Няма да коментирам кои са тези държави, това не е и приятно“, каза той.

Аз бих искал да попитам, ако Тодор Живков е бил добрият държавен ръководител, защо посланиците, дипломатите от този период насам да са лоши? Така – с въпрос, президентът Георги Първанов коментира скандала с дипломатите, чиято принадлежност към ДС бе разкрита и искането на правителството те да бъдат отзовани.

Познавам част от хората в този списък. Това са дипломатите, които от 20 години – в годините на прехода, работят за демокрацията. Това са дипломатите – те, а не сегашното правителство, които вкараха България в ЕС и НАТО – без никакви забележки и без никакви проблеми”, заяви държавният глава.

Според българския премиер изказването на президента, че агентите от Държавна сигурност са ни вкарали в Европейския съюз и НАТО, ще създаде голям проблем. “Защото това означава, че държавите, които са ни приели, не е, че сме били готови като държава, като политически партии, като народ, а всъщност, че вездесъщата Държавна сигурност ни е вкарала. Това изказване ще създаде повече напрежение и проблеми, отколкото самото констатиране на тези факти“, заяви премиерът.

Борисов заяви още, че се надява разкритията около посланиците да не се отразят върху стремежа на страната да стане част от Шенгенското пространство. България се надява да се присъедини към Шенген през март 2011 г., но някои страни-членки като Франция и Холандия заявиха, че политическото решение за това трябва да бъде взето, след като излезе следващия годишен доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и контрол през лятото на 2011 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 11302 |14.12.2010 Крият визита на Румен Петков и човек на Б. Борисов в САЩ . 46| 9563 |12.12.2010 Б. Борисов: Трябва стрес! Да знаят, че са наблюдавани! . 76| 7701 |08.12.2010 Борисов: Да, нещата отиват на зле, но за Първанов... . 113| 7084 |07.12.2010 Б. Борисов: Сините си изсмукват скандали от пръстчетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads