Реклама / Ads
0| 6224 |25.06.2015 ПОЛИТИКА

Борисов: Проблемно е, когато мечката играе в комшиите

.
Бойко Борисов
Направили сме всичко необходимо клоновете на гръцките банки у нас да не създадат проблем, макар че когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседанията на лидерите от Европейската народна партия и на Европейския съвет.
 

Ние сме свикнали - колко години бивша Югославия се разпада на едната ни граница. Сега на другата - Черно море, Крим, Украйна и война, добави той, цитиран от БТА. Всички искаме да помогнем на Гърция, българите нямаме интерес тя да фалира, да се срива. Напротив, колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е регионът. Не можем да искаме да сме островче на стабилност, а около нас да има проблеми непрекъснато, коментира премиерът. По неговите думи от пет-шест години, при няколко поредни гръцки министър-председатели, Европейският съвет харчи часове да се занимава с едно и също нещо.

 

 Освен думите, че трябват нови и нови пари, че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Всъщност ние всички имаме проблеми като държави, но за нас все не остава време, защото дневният ред до нощите отива с Гърция, заяви Борисов. Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 милиарда има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен.

 

Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина. Категорично съм против отлагане и компромиси. Мисля че и другите, особено новите държави в еврозоната, също ще бъдат доста ощетени, самите те са по-бедни от Гърция, а ще трябва сега да дадат пари да ги подкрепят. Съжалявам, че и днес толкова време ще се изразходи само в една посока. Харчат се огромни пари за едно и също нещо години наред, обобщи премиерът.

 

Северна България продължава да бъде най-бедна в ЕС, а не Гърция. Ако има тема на този Европейски съвет, по-добре да е тази, отколкото да се занимаваме всеки ден с проблема на Гърция, посочи Борисов. По неговите думи в телевизионните репортажи от Гърция хората там казват, че живеят по-добре, отколкото в България. Сега ще хабим време да се занимаваме пак с тях. Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят, добави министър-председателят.

 

Той добави, че е разговарял обстойно с премиера на Великобритания Дейвид Камерън по въпроса за миграцията. „Командироваме полицаи всеки ден по границите, харчим огромни пари и миграционният натиск става все по-голям и по-голям. Отново ще застъпя тезата и преди малко го направих пред Дейвид Камерън, че ще трябва да ни се помогне и на нас”, подчерта премиерът Борисов. България може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки, станало ясно още по време на срещата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7454 |09.06.2015 Кънев към Борисов: "Благодарим" за правителство с ДПС . 7| 4843 |03.06.2015 Манолова към Борисов: Прекратете предизборните безобразия . 28| 5276 |03.04.2015 Борисов: След няколко месеца Румъния ще бъде зад нас . 58| 5679 |31.03.2015 Борисов: Срещал съм се с Цветан Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads