Реклама / Ads

 

0| 5317 |27.04.2007 ПОЛИТИКА

Брюксел да засили контрола върху България и Румъния заради сериозната корупция

.
В официалното оплакване, направено по време на частна среща този месец се казва, че комисарят на ЕС по правосъдието Франко Фратини е станал твърде близък до управляващите в двете страни, които трябва да наблюдава, пише авторитетният британски вестник „Файненшъл Таймс”.
„Файненшъл Таймс”, Великобритания

Великобритания и Франция обединиха усилията си, за да настояват пред Брюксел да се отнася строго към България и Румъния във връзка със сериозната корупция и на фона на подозрения, че двете най-нови членки на съюза са оставени без контрол. Швеция и Холандия също изразиха опасения, че Европейската комисия не гледа достатъчно сериозно на обещанието си да продължи натиска върху двете страни за довършване на необходимите съдебни реформи, което хвърля сянка на съмнение върху процеса на разширяване на съюза.
В официалното оплакване, направено по време на частна среща този месец се казва, че комисарят на ЕС по правосъдието Франко Фратини е станал твърде близък до управляващите в двете страни, които трябва да наблюдава. Решението на Фратини да отиде на ски през февруари с българския вътрешен министър Румен Петков предизвика загриженост в някои европейски столици, както и сред колеги на Фратини в Брюксел. Говорител на италианския комисар заяви, че ските са били част от работен уикенд в българските планини и отрече по най-категоричен начин предположенията, че става въпрос за конфликт на интереси. Дипломати от ЕС обаче посочват, че в оценките на Фратини за напредъка специално на България не е взето под внимание това, което един дипломат нарече "изключително сериозното положение". „Под въпрос е целият процес на разширяване, защото ако не успеем да се справим с проблема, това означава, че в бъдеще няма да можем да приемаме други такива държави”, каза дипломатът.
България и Румъния се присъединиха към ЕС на 1 януари, но бяха призовани да предприемат спешни мерки, за да изпълнят изискванията на съюза в областта на правораздаването, в това числото борбата с корупцията и организираната престъпност. Комисията въведе режим на мониторинг, като заплаши със санкции, ако не бъде отбелязан значителен напредък. Санкциите включват непризнаване на съдебни решения и евентуално суспендиране на финансите от ЕС.
Някои страни членки на съюза казват, че представители на Европейската комисия са получили указания да не бъдат прекалено критични към двете страни, независимо, че в България на практика няма осъдени за корупция на високи нива. Посланиците на Великобритания, Франция, Холандия и Швеция са провели среща с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей, за да настояват нейният офис да поеме нещата в свои ръце и да гарантира, че очаквания през юни доклад отразява реалната ситуация. От Комисията заявиха, че генералният секретариат на г-жа Дей наблюдава процесите и наскоро е имало експертни мисии в България и Румъния.
Франция и Холандия са скептично настроени за по-нататъшно разширяване, но Великобритания и Швеция искат да гарантират, че българският опит няма да навреди на бъдещи усилия за разширяване на съюза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 477 |23.09.2021 Групата на ”БСП за България” в СОС внесe жалба в Областната управа заради промените в състава на Комисията по архитектура . 4| 3477 |20.09.2021 Харалан Александров: БСП бележи ръст, това е изключителен успех . 13| 5185 |20.09.2021 Калина Константинова: Промяната няма как да се извърши за два или четири месеца . 15| 21349 |17.09.2021 Радомир Чолаков хълца: ИТН и формацията ”Петков-Василев” са „ удар с таран“ срещу политическата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ