Реклама / Ads
15| 9048 |04.05.2010 ПОЛИТИКА

Дясната ръка на Генерала измества тв-звездата Борисов

.
През последните няколко месеца вътрешният министър Цветан Цветанов измести премиера Бойко Борисов от дежурните му телевизионни изяви и се превърна в най-честия гост, който превзе изцяло ефира по примера на прекия си началник.
 
Това логично беше отразено най-явно днес в социологическото проучване на МБМД, според което шефът на МВР бие по рейтинг досегашния първенец и любимец на народа Бойко Борисов.

Цветанов присъства във всяка телевизия, във всяко радио-предаване за седмичен политически обзор, а вече и в шоу-програми в националния ефир. Последният пример за това беше вчерашното му гостуване във вечерното шоу на Иван и Андрей по Нова телевизия. Въпреки, че интервюто приключи в 23:00 часа, това не попречи на вицепремиера днес сутринта да е сред най-ранобудните гости на Анна Цолова в конкурентната БТВ. Наред с това трябва да отбележим и десетките изявления, които дясната ръка на Борисов прави из агенциите и интервютата пред столичните ежедневници от месеци насам. Всяка сутрин за „добро утро” от пресцентъра на МВР ни събуждат с поредната акция с неочаквано и понякога екзотично име. Точно спец-операциите, за които Цветанов е запазил правото лично да уведомява обществото, му помогнаха с упоритост и постоянство да детронира прекия си началник в ГЕРБ и в Министерски съвет премиера Бойко Борисов от първото място по рейтинг в държавата.

Миналата седмица министър-председателят разбули мъглата около изборите за държавен глава догодина и призна дълго пазената обществена тайна, че Цветан Цветанов ще бъде представителят на ГЕРБ в борбата за президентския пост. Случаят с дясната ръка на Генерала все повече напомня за съдбата на самия Борисов, който успя да достигне до премиерския пост след години на непрекъснати медийни изяви и изказвания, които днес вицепремиерът използва изключително успешно в борбата за личен рейтинг. В ГЕРБ и днес са решили да приложат същата тактика, както преди 5 години с тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов, който лично ходеше, независимо дали рано сутрин или късно вечер на местопрестъпленията.

Генерала започна кампанията си още с отказа да стане депутат от НДСВ през 2005-та година. Тогава той успя да се разграничи от тройната коалиция, която със създаването си обрече трите основни партии в нея на скорошна катастрофа. С умел пиар Бойко Борисов се превърна в най-споменаваното име в държавата. Днес ролята му на непримирим борец с корупцията и мафията вече е заета от Цецо, както министър-председателят често се обръща до вицепремиера си.

Нарастващата сила на Борисов през 2005-та година получи конкретен израз на частичните местни избори в София, когато размаза кандидата на БСП Татяна Дончева с убедителните 68,5% от гласовете на столичани. Година по-късно, сред медиен комфорт, всенародна обич и ново за българите политическо говорене, без клишета и усукани фрази, на 3-ти октомври „Граждани за европейско развитие на България” прерасна в партия с председател Цветан Цветанов, който предварително подаде оставка като заместник-кмет на София, тъй като по закон не може да съвместява двете длъжности. Поради тази причина самият Борисов не успява да оглави официално партията, тъй като е кмет на столицата. Като градоначалник той успя да засили медийните си изяви – гостува всяка сутрин в различни телевизионни блокове, като най-често се появява при Николай Бареков в БТВ. Водещият на „Тази сутрин” не скрива, че с Борисов поддържат близки отношения. Неформалният лидер на ГЕРБ окопира всички големи вестници, интернет сайтове и националния ефир.

В периода, когато Слави Трифонов отсъства от екран няколко месеца, Бойко Борисов влиза в ролята на водещ в едноименното шоу. Инвазията му продължава с ежедневно рязане на ленти, откриване на детски площадки, градини и ясли, участие в благотворителни мачове и пр. След като успява да спечели още веднъж кметските избори в София през 2007-ма година, този път срещу Бриго Аспарухов, става ясно, че Борисов няма да спре до тук и това е само началото. Всяка сутрин в някоя от трите основни телевизии гостува Бойко Борисов. Той е в топ-новините на вечерните емисии и център на всичко интересно, което се случва в държавата. Цялата тази кампания логично води до успеха му и достигане до крайната цел – министър-председател на България.

Превключвайки с дистанционното националните телевизии днес, същинският огледален образ на Борисов виждаме в лицето на Цветан Цветанов. Издигането му в политическата кариера тръгва като зам.-главен секретар на МВР по времето на НДСВ. След успеха на Борисов заема поста зам.-кмет, който отговаря за сигурността в столицата. Вече избран за министър на вътрешните работи през 2009-та година, Цветан Цветанов се превръща в основния източник на новини, измествайки дори непоклатимия на пръв поглед рейтинг на премиера. С последната заявка, която премиерът съобщи, че Цветанов ще е кандидатът за президент през 2011-та година, сякаш разкри още една зле прикрита стратегия на герберите. Акциите в МВР, чието лице стана Цветанов, които бяха гръмко огласяни във всички национални телевизии и агенции, се оказаха само първата стъпка в борбата за стола на Георги Първанов. Появата му на всяка една спец-операция, независимо дали става дума за мащабния "Октопод", животинската група на "Наглите" или пък сравнително по-леките случаи, в които са задържани съвсем не толкова опасни престъпници, започнаха да правят все по-силно впечатление на българския зрител. Според запознати с политическия пиар, медиите може би и в този случай ще се окажат решаващото оръжие за избор на държавен глава, както се случи с министър-председателя през 2009-та година.

По думите на някои на някои политически анализатори Бойко Борисов е направил грешка с прибързаната кандидатура на Цветан Цветанов, тъй като повече от година опонентите му ще имат време да подготвят компроматна война. Започват да се търсят минали грешки и неудачи, да се вадят семейни истории, съмнителни сделки, прекарани болести и снимки с босове от подземния свят. Срещу бившия вицепремиер вече беше направен опит за подхлъзване и омаскаряване. Столичен седмичник преди няколко години извади наяве „факти”, че Цветан Цветанов има извънбрачна връзка с млада дама във Велико Търново, която дори била бременна от него. Въпреки очевидно съчинената история, дясната ръка на Бойко Борисов издържа на натиска и външно с нищо не издаде семейните проблеми, които най-вероятно е предизвикала дописката. И днес министърът на вътрешните работи изглежда спокоен, непоклатим и железен. Факт е, че освен измислената постановка с тайната му любовница от старопрестолната столица, той е сред малкото политици в момента, срещу които няма сериозни компромати, което е и един от най-важните му козове по пътя към „Дондуков” 2.

От РЗС първи хвърлиха камък в градината на ГЕРБ и дадоха началото на предизборната война, използвайки социологическото проучване на МБМД, в което Цветанов изпреварва по рейтинг премиера Борисов. Партията на Яне Янев изрази съмнение кой е истинският лидер в политическата формация. Това може би ще бъде и едно от основните оръжия на опозицията – разделяй и владей. След многократно изразената подкрепа на Волен Сидеров към кабинета, единствената надежда на за разпадане на правителството изглежда е свързана с раздор между двамата най-силни в държавата – Бойко Борисов и Цветан Цветанов. На този етап нито единият, нито другият подсказват за подобен сценарий. От една страна Цветанов – със срамежливо мълчание, но видимо поласкан от поканата за високия пост, от друга – Бойко Борисов, който вярва стопроцентово на своя съмишленик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 12374 |02.05.2010 В. Сидеров: Президентът се стресна, че главата на Октопода е на неговия адрес . 36| 8207 |30.04.2010 Лечева извади кинжал на Станишев, сочи за лидер Първанов . 40| 18388 |29.04.2010 Желева си направи харакири, вдигна сатър срещу Бойко . 39| 7353 |29.04.2010 Б. Борисов: Станишев е бил жертва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads