Реклама / Ads
38| 8325 |03.08.2010 ПОЛИТИКА

Социолози: Рейтингът на Цветанов стопиран; Борисов качва; Първанов -трети

.
Хората смятат ГЕРБ за по-дейни, защото са по-непосредствени; Цветанов стигна тавана си; Борисов качва по външнополитически причини; Първанов заради отпуските; червените избиратели го предпочитали като лидер на БСП, вместо на друга формация.
 

Започват да се констатират нормалните процеси на износване на властта, обяви по БТВ социологът от агенция Медиана Кольо Колев. Рейтингът на г-н Цветанов досега се дължеше на заиграването с болезнената тема за престъпността, но постепенно това се износва и на хората започва да им идва вповече. Затова и Цветанов не е напомпал повече своя рейтинг, той продължава да е 57 %, но няма прибавяне на нови пунктове, каза Колев.

Борисов качва одобрение (с 3%, чрез които стига до 56 пункта одобрение) предимно по външнополитически причини, констатира социологът. Първанов, вече с 55 (7 пункта покачване), станал говорител на хората по темата за трудово-правното законодателство и защитник на ощетените; затова той имал най-голямо покачване на рейтинга си в последно време.

Ако днес има избори, не може да се повтори драматичността на предишните, категоричен беше социологът. За една година управление ГЕРБ са загубили 1/3 от избирателите си - от 46,2% спадът е на 31,2%. Ситуацията е нова - няма ярко изразена партия напред, която сама би съставила правителство, отчете К. Колев.

Паметта на хората е доста избирателна, коментира пък по НТВ директорът на МБМД Мира Радева. Самите партии обаче също не правят достатъчно, за да се отличат една от друга. Това управление запазва сравнително високи стойности на доверие, защото заяви някаква различност и хората все още дават карт-бланш на тази заявка, констатира социоложката. Има обаче разлика между заявка и управление. Хората ги смятат за по-дейни, защото те са по-непосредствени. Този стил е по-нов за българската политика, той бил присъщ за Саркози във Франция. Хората имат усещане, че такъв тип политици не крият нищо зад гърба си, за разлика от стила досега, наследен още от времето на Т. Живков, когато говориш, но нищо не казваш. Част от политиците на СДС също имали подобен талант, каза  Радева.

Всяка популярност има своя таван. Не е естествено популярността на някого, освен при извънредни обстоятелства, да расте непрекъснато, добави тя.  Най-високият рейтинг, измерен у нас някога, бил през февруари 1997 г.  при Петър Стоянов - 88%. Цветан Цветанов вече е достигнал тавана си, затова неговият рейтинг не расте повече, установи Радева. Преди да стане министър, хората дори не го разпознавали, докато сега, когато той показвал на хората как точно работи, рейтингът му скочил много.

Георги Първанов е твърдо около 40%, което е малко за президент, установи Радева. Сред избирателите на БСП хората по-скоро очаквали той да се върне и да оглави червената партия, отколкото да прави нова. Във висшия ешелон на БСП липсва воля за промяна и решителност, а тогава резултатът не е добър за тази партия, каза тя, отказвайки да коментира рейтинга на С. Станишев, който я репликирал преди време в свое интервю. Все пак тя отрони, че Станишев не спомогнал за промяна на образа на БСП, въпреки че е млад.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6678 |02.08.2010 Борисовите "илюзии или мечти" . 39| 9989 |25.07.2010 Б. Борисов: Сега е Бойково лято, хората се радват; ще има и Бойкова зима! . 11| 7502 |18.06.2010 Първанов и Борисов по тв - криза в жанра . 55| 13175 |09.06.2010 Треска сред елита за рождения ден на Бойко Борисов, поръчват се ками, икони и пури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads