Реклама / Ads
116| 7862 |17.10.2011 ПОЛИТИКА

Социолози: Размествания са възможни до последния момент

.
От дебатите печелят хората; но и претендентите; голям гаф нямаше; всеки кандидат е имал пикове и спадове, заключиха експертите. И направиха две уговорки...За да се установи кой печели, трябва да се сравни оценката за личностите преди и след дебата, а коректният извод при това положение бил, че Кунева печели дебата.
 

Спечелиха избирателите, трябваше да има дебат и хората да видят тримата претенденти един до друг, обяви по БТВ по повод дебата в събота социологът от Скала Цв. Томов.

Дебатът беше полезен и центрира интересът върху 3-те кандидатски двойки, които спечелиха, добави Мира Радева от МБМД.

Дебатът не може да се свежда до футболен мач, навсякъде по света, а и в България нерешителните са 10-15%, така че техният глас трудно може да повлияе. Голям гаф нямаше, не бива да преувичаваме значението на обсъждането, каза Кънчо Стойчев от Галъп.

Социолозите продължиха:

Радева: Такива дебати се гледат от най-запалените, тези, които се колебаят, не гледат. Всеки един от кандидатите е привличал широко обществено внимание и е имал пикове и спадове. Кунева имала невероятно високи резултати през юли, после обаче нещата се обърнаха. Размествания са възможни до последния момент, обрати може да има между - І и ІІ тур. Най-важното е т.нар. дистанцирана гледна точка.

Стойчев: Има съвпадение между агенциите. В Галъп не работим с политически партии, не взимаме пари от тях, при нас това е невъзможно; работим с институции. ГЕРБ не е загубил още изборите, но загуби възможността по честен начин да ги спечели. Не е европейско вътрешен министър да е агитатор на партията.

Томов: Най-логичен е балотажът Плевнелиев-Калфин, но резултатите не бива да се тълкуват като съвсем твърда ориентация, особено в сегашната ситуация. Има обаче две уговорки - рязко нараснаха отказите на хора да дават интервюта на политическа тема. При толкова много откази можем да решим, че някои имат притеснения да споделят мнението си, което ще видим как ще се отрази на изборите. На предишните избори имаше и огромно свръхпредставяне на партия ГЕРБ; възможно е и сега резултатът да е силно завишен.

Радева: Това е защото навсякъде по света хората вървят след управляващите, това е т.нар. конформистки вот.

Стойчев: Мира се опитва да набива канчета; нека не се държим помежду си като със студенти!

Радева: В страната няма повече от 10-тина сериозни агенции, които наблюдават общественото мнение. На тези агенции започна да се гледа като на ПР агенции, а нашето състезание е да помогнем на нашите клиенти. Всички поръчки на ГЕРБ са се отнасяли до предварителни изследвания на регионално ниво. Интересът към дебата е бил доста висок - 35% са го гледали изцяло, 25% - отчасти в големите градове. Дуетът Р. Плевнелиев получава 35 %, другите двама са с почти равен резултат, Кунева-Христов имат 21,6%, Калфин-Данаилов - 21%. 8% са харесали еднакво всички, 10% -никого, но това не са изборни резултати.

Томов: За да установим кой печели, трябва да се сравни оценката за личностите преди и след дебата. Коректният извод при това положение е, че Кунева печели дебата.

Изборите ще покажат всичко, обединиха се накрая социолозите.

Fronews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7136 |18.07.2011 Социолози: Сокола разкрачен между ГЕРБ и БСП . 17| 6202 |18.06.2011 Социолози: Опозицията се уплаши да бутне кабинета . 79| 9445 |06.06.2011 Социолози: Кунева се договаря с партии зад гърба на избирателите . 55| 7594 |29.03.2011 Социолози: Президентските избори са начин на оцеляване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads