Реклама / Ads
11| 7373 |20.07.2021 ПОЛИТИКА

Брюксел продължава да ни шамаросва: Гешев още е предизвикателство, да се свие влиянието му

.
зам.-председателя на ЕК Вера Йоурова Източник: БГНЕС
Очаквано Брюксел продължава да ни шамаросва. Проблемът с отчетността, контрола и съдебната отговорност на главния прокурор у нас остава. Брюксел настоява да се свие влиянието на Иван Гешев. Остават предизвикателствата за независимостта на съдебната система в България. Все още стои въпросът за липсата на прозрачност за собствеността на медиите, а работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.
 

Това става ясно от доклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на Европейската комисия в частта за страната ни, който бе представен от заместник-председателя на ЕК Вера Йоурова и еврокомисаря по правосъдието Дидие Рендерс.

 

Като конкретен пример се дава отмяната от Конституционния съд на закона за отчетността на главния прокурор и неговите заместници.

 

„Беше приет закон за главния прокурор и за неговите заместници. Впоследствие същият закон беше оспорен пред Конституционния съд, който го обяви за противоконституционен. Като следствие, проблемът с наказателната отговорност на главния прокурор остава валиден“, пише в доклада.

 

Остава и загрижеността за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за конституция.

 

Посочва се още, че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на Висшия съдебен съвет продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил през април миналата година.


Друга критика към нашата страна е липсата на присъди за корумпирани висши чиновници: "Въпреки увеличената разследваща дейност, остава нисък броят на окончателните присъди за случаи на корупция на високо ниво".

 
Номинацията на съдии на висши постове без конкурсна процедура също се отбелязва в доклада. Според Комисията тези назначения не се извършват по прозрачна процедура.

 

Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация.

 

От институцията отчитат още, че дигитализирането на правосъдието все още е назад.

 

Отново се отбелязва ниският процент на окончателните присъди по високите етажи на властта.

 

По отношение на медиите документът отбелязва, че ситуацията със сигурността и работната среда на журналистите у нас не са се подобрили.

 

„Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа“, се казва в доклада. Отчита се също, че е стеснено пространството за гражданското общество.

 

Санкциите на САЩ па закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков са бележка под линия в доклада за върховенството на закона на ЕК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 33688 |15.07.2021 „Брюксел за България“ напомнят: Искаме отстраняване на Гешев, съдебна реформа, промяна на изборния закон и лустрация . 19| 25440 |09.06.2021 И ”Politico” видя краха на ГЕРБ на изборите. Какво показва Брюкселската социология? . 1| 4044 |29.04.2021 БСП продължава кампанията ”Солидарен Великден” и в Нови Искър . 3| 4007 |13.04.2021 БСП продължава кампанията ”Солидарен Великден”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads