Реклама / Ads
32| 6374 |09.12.2014 ПОЛИТИКА

От ДПС искат оставката на Москов

.
Тунчер Кърджалиев
Здравният министър Петър Москов да подаде оставка, призоваха от ДПС. Мотивът за това е позицията на министъра за спешната помощ и ромското малцинство, обясни депутатът Тунчер Кърджалиев.
 
Лидерът на ДПС Лютви Местан от своя страна коментира, че интеграцията трябва да се случи чрез образование на ромското малцинство. „Ако трябва да използвам разказът днес е много важен и смятам, че имаме различни разкази и разбиране какво означава държавата да влезе в ромските квартали. Вие го разбирате с полицейски отряди", каза Местан.

Изказванията предизвикаха ответна реакция от съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. „Преди няколко дни един министър каза истината и два пъти се извини за това нещо. Истината няма етнически характер. На първо място проблемът между лекарите от Спешна помощ и много български граждани, които са неосигурени, е стар. Има голяма общност от български лекари, които живеят на границата на мизерията на необразован човек. Това е стар конфликт и законотворчеството много години беше в ръцете на ДПС", заяви Кънев.

Здравният министър Петър Москов посочи, че правата в едно общество вървят с отговорностите и те трябва да бъдат равни за всички. „За мен е чест ДПС да ми искат оставката. Преди 3 дни казах, че ще направя всичко по силите ми да осигуря сигурността на екипите на Спешна помощ. Ще трябва цялото общество да осигури сигурността в Спешна помощ, защото те работят за цялото общество. Това какви думи съм го казал е отделен въпрос. И аз моля за извинение, ако съм обидил някого, но аз стоя зад смисъла на тези думи", каза Москов.

По думите му навсякъде където има такива инциденти, Спешна помощ ще отива след осигуряване на защита и посочи, че не става дума само за ромски гета, като даде пример със случая в Исперих, когато побойникът е българин. „Смисленият разговор е защо сме в това състояние и то е, защото в сериозна част от тези гета - държава няма. Няма я от много години, защото вие от ДПС имате ангажимента да представлявате тези роми, но да стъпи законността в тези гета, нямате ангажимент", обърна се Москов към депутатите от ДПС.

В понеделник Петър Москов и вътрешният министър Веселин Вучков се договориха линейките да бъдат придружавани от полиция, когато отиват на адреси в рискови населени места. По-рано здравният министър обяви, че медиците няма да се отзовават на сигнали от ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6077 |18.11.2014 Москов не си вдигал телефона на съпартийци . 0| 5128 |09.11.2014 Московски: Избрахме конфигурация за правителство, която ще нанесе по-малко щети . 25| 5736 |26.10.2014 Валери Симеонов: Ако ГЕРБ и БСП искат да се оттеглим, правим го . 21| 8145 |24.10.2014 Социалисти пред Фрог: Дъбовци искат пожизнени депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads