Реклама / Ads
5| 7834 |04.10.2018 ПОЛИТИКА

ДПС търси подкрепа от Америка и Ерик Рубин за участие във властта

.
Ахмед Доган
Вече две седмици една среща остава забулена в мистерия, провокира коментари и догатки, но участниците в нея мълчат за това кой е инициирал срещата и какво се е обсъждало на нея. В централата на ДПС беше американския посланик Ерик Рубин, където той се снима и разговаря с почетния председател Ахмед Доган и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Фактът беше запечатан със снимка, разпространена впоследствие от централата на ДПС, но без подробности.
 

На 20 септември от там "разкриха",  че Н.Пр. Ерик Рубин е имал среща с Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ, на която са били „обсъдени актуални политически въпроси, както и развитието на двустранните отношения.“

 

Фрог нюз също публикува информация за срещата, цитирайки краткото съобщение на ДПС, но от него всъщност липсваше конкретна информация, която породи много коментари. В официалната страница на посолството информация за тази среща нямаше. Заради това решихме да  изпратим няколко въпроса на американския посланик, чрез които се надявахме да получим повече подробности за нея, за да отговорим на високия обществен интерес. Още повече, че дипломати обикновенно реагират, когато има публикации, че са отишли "на крака при Доган".

 

Нашите въпроси бяха следните:  По чия инициатива беше направена срещата? Предвиждат ли се следващи срещи на Посланик Ерик Рубин с Ахмед  Доган или с г-н н Мустафа Карадайъ? Какви конкретни теми са обсъждани на таз среща? Това първата среща на Н.Пр. посланик Рубин ли е с лидерите на ДПС?

 

Надявахме се да получим повече конкретика, яснота и прозрачност

и не очаквахме общ и завоалиран отговор.

 

От Американското посолство ни отговориха, че „е рутинна практика дипломатите да се срещат с политици в страната домакин“. Разбира се това е така и нашите въпроси не са насочени към това защо изобщо е имало такава среща. Нищо повече.

 

Преди една седмица изпратихме запитването и до централата на ДПС с молба за повече информация и същите въпроси. До момента отговор от там не сме получили.  

 

Но днес Мустафа Карадайъ в предаването „Тази сутрин“ по Нова телевизия коментира мистрериозната сгледа с думите: „Още при наличието на Варшавски договор г-н Доган заяви, че мястото на България е в Европейския съюз и НАТО. Днес това е факт. За наша радост това стана факт, когато ние бяхме в управлението  - 2004 година влязохме в НАТО, 2007 г. влязохме в Европейския съюз. Дори за нас това е гордост, това е ценност. Г-н Доган има от американците златен медал за приноса му за членството в НАТО“.

  

Ако Доган е обсъждал с посланик Рубин „развитието на двустранните отношения“ не означава ли това, че ДПС са потърсили подкрепа от Америка за бъдещо участие в управлението на страната? И след като и двете страни отказват да отговорят, чия е поканата, следва да потърсим логиката, че щом е в централата на движението поканата е от тях.

 

„Може би по-особеното в тази среща е, че господин Доган участва в нея. Е нормално е г-н Доган, бих казал историческа личност от този ранг, дори и да не участва в актуалната, оперативната политика да бъде фактор в политическите процеси в страната и в региона и в глобален план. Политици от такъв ранг са капитал на държавата. Г-н Доган от 6 години не се занимава с оперативна политика и с актуална политика. Нормално е да се види американския посланик с г-н Доган, с политик от такъв ранг на държавата. Историческа личност бих казал“, каза още Мустава Карадайъ . Явно напоследък всичко ни стана някак си "историческо".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10341 |10.05.2018 Американски журналист: Не знаех, че сте толкова зле . 7| 7445 |31.03.2018 Вицепремиерът Дончев: Подкрепата на БСП ме кара да съм нащрек . 19| 16147 |05.02.2018 Петър Иванов: Огладнели гербаджии ще отидат да закусват чак в Америка . 6| 6765 |28.09.2017 Христо Иванов: Караниколов работи при пълна липса на контрол, но с пълната подкрепа на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads