Реклама / Ads
8| 10319 |10.05.2018 ПОЛИТИКА

Американски журналист: Не знаех, че сте толкова зле

.
Американски журналист не скри учудването си колко зле е медийната свобода в България. ”Имах някаква представа за ситуацията в страната и бях прочел някои статии по въпроса на път за София, но не знаех, че нещата са толкова зле”, заяви Дийн Старкман по повод 111-то място на България в класацията за медийната свобода на ”Репортери без граници”.
 

"Това е изключително притеснително, защото медийната свобода и изобщо мястото на медиите имат много важно значение за едно демократично общество, както и демокрацията е от изключително важно значение за медийната свобода - не може да имаш едното, без да имаш налице другото. И ако България иска да бъде една демократична страна, трябва да направи всичко възможно, за да подобри състоянието на медийната свобода", заяви Старкман.

 

"В момента се наблюдава криза в американското общество и всъщност избирането на Тръмп като президент в САЩ е един израз на това. И в момента бих казал, че ние в Щатите минаваме през период, който е доста познат на страните и обществата в Централна и Източна Европа... И един от уроците, които научаваме, е, че демокрацията всъщност е доста деликатна тема. Демокрацията не се изразява само във върховенство на закона, защита на човешките права на гражданите, на малцинства, тя е много повече от това - състои се и в неписани правила и норми за поведение, приемане на свободна преса в държавата, уважение и зачитане на институциите и ценностите, които те представляват, и разбира се, подсигуряване на независимостта на правораздавателните органи, на съдебната система", коментира Старкман.

 

Журналистът коментира и тенденциите в съвременните медии, които са все повече доминирани от социалните мрежи и мобилните устройства. В тях анализите и темите, които изискват задълбоченост и продължително време за разработване, отстъпват място на нетрайни и кратки материали, които привличат с атрактивни заглавия. "В момента сме в началната фаза на революционни промени, разтърсващи промени в медийния сектор и в журналистиката", изтъкна Старкман.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 11354 |15.01.2017 Полша: Съветските и американските танкове... . 0| 5269 |09.11.2016 Борисов: Да си честитим новия американски президент . 0| 8463 |25.04.2016 Журналист: Речта на Доган беше като на прощаване . 3| 6771 |09.08.2015 Журналист: Янко Станев е изгонен от 3 партии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads