Реклама / Ads
15| 7269 |30.03.2010 ПОЛИТИКА

Един за всички, всички срещу ГЕРБ

.
Ден преди дебатите за импийчмънт в парламента „сини”, „червени”, ДПС и РЗС застанаха срещу правителството на Бойко Борисов по различни причини и мотиви.
 

Още в ранни зори социалистът Антон Кутев атакува председателя на парламента от ГЕРБ Цецка Цачева по повод излезлия негласуван текст в Закона за наркотичните вещества, публикуван в „Държавен вестник”. Един от най-активните парламентаристи в редиците на БСП заяви в ефира на Нова ТВ, че писмото на Цецка Цачева до президента показва нейната гузност и некомпетентност и я обавини, че прехвърля незаслужено вината върху администрацията. Кутев дори изрази съмнение към ръководството на Народното събрание.

Към „пропагандата" срещу ГЕРБ няколко часа по-късно се включи самият лидер на БСП Сергей Станишев. На пресконференция бившият министър-председател се почуди как прокуратурата се връзва на тези “кьорфишеци”, визирайки последните обвинения към предишния кабинет. „Вчера Борисов съобщи, че от Тройната коалиция за сключвали необезпечени договори в размер на над 2 млрд. лв.”, подкрепи думите си Станишев. Според него всяко правителство работи не само на основата на годишен бюджет, но и на основата на тригодишна фискална рамка. Той дори поиска да се състои дебат между него и Бойко Борисов заради тези обвинения. “След като оставихме фискален резерв от 8 млрд. и 200 млн. лв. и погасихме предсрочно задължения на България за 2 млрд. лева, защо фискалният резерв е под 6 млрд лв. Къде са тези 2 млрд. лв, изчезнали за 8 месеца управление на ГЕРБ?”, запита бившият премиер.

Принципните партньори на „герберите” за свалянето на президента от СДС също подгониха правителството на Борисов. Този път обаче повод за недоволството им станаха антикризисните мерки. Лидерът на „сините” Мартин Димитров” настоя премиерът Бойко Борисов да представи антикризисните мерки на правителството пред парламента в дните преди Великден. Според него в публичното пространство се води несериозно и непродуктивно обсъждане вече 2 седмици и подчерта, че "ако дебатът не стане конструктивен, има сериозна опасност приемането на каквито и да било антикризисни мерки да се окаже твърде закъсняло".

В унисон със „сини” и „червени” в атаката срещу ГЕРБ се включиха и от РЗС. Лидерът на партията Яне Янев беше категоричен, че ще подкрепи Бойко Борисов за импийчмънта на президента, ако той се откаже от аргументите, с които е внесен в парламента. На Велики вторник Янев призова премиера да му дойде на крака в централата на „Ред, законност, справедливост” и да му обещае Велико народно събрание и нова Конституция. Очаквано, това не се случи. И докато ръководството на РЗС чакаше важния гост, се оказа, че министър-председателят е имал разговор с премиера на Русия Владимир Путин. По телефона Борисов е изказал съболезнования на руската страна за загиналите при последния зловещ атентат в московското метро. За капак на кошмарния политически ден в ГЕРБ министърът на здравеопазването Божидар Нанев подаде оставка и дори беше принуден да плати 2 000 лева за свободата си заради неизгодни сделки с ваксини против свинския грип.

Партията на Ахмед Доган също реши да гласува контра на импийчмънта. Мотивите на ДПС обаче така и не станаха достатъчно ясни покрай скандала с "Цанков камък" и писмото, което Сокола написа до журналистката Валерия Велева.

Впрочем, с поведението си Бойко Борисов напълно потвърди думите на социалния антрополог Васил Гарнизов, който каза пред Frognews.bg категорично, че премиерът ще остане встрани от скандала с президента до край, което е и печелившият му ход. Според Гарнизов дори при евентуален провал на ГЕРБ, настоящият премиер ще се кандидатира за президент. От „Дондуков” 2 предприеха същата стратегия и Георги Първанов красноречиво заяви, че няма да присъства на парламентарните дебати. Това на свой ред навежда на мисълта, че министър-председателят не е особено убеден в аргументите на партията си за президентска оставка, а самият Първанов е сигурен в Конституционния съд. Единствената въпросителна остава партията на Яне Янев, която по ирония на съдбата с идеята си за Велико народно събрание и нова Конституция се оказа подводен камък, а независимите й депутати показаха на колегите си от парламентарните групи, че има моменти, в които дори 7 народни представители могат да решат съдбата на един президент.

За ГЕРБ остава единствената надежда "Атака" да продължи политиката си в защита на правителството за всичките му решения. Ако и хората на Волен Сидеров бият отбой, според политолози, Бойко Борисов наистина ще извади оставката, която от месец стои в джоба му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 10515 |26.03.2010 На Велика сряда разпват президента, премиерът - това е урок за всички . 18| 9736 |11.02.2010 Хайде всички на Трактора . 34| 11981 |09.02.2010 Народ и олигарси - Давид срещу Голиат . 9| 7040 |06.01.2010 Продължават атаките срещу министър Желева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads