Реклама / Ads
61| 10510 |26.03.2010 ПОЛИТИКА

На Велика сряда разпват президента, премиерът - това е урок за всички

.
Страстна седмица очаква президента Георги Първанов. На Велика сряда депутатите ще дебатират оставката на Първанов, след като днес със 162 подписа в парламента беше внесено искането за импийчмънт. Бойко Борисов остана учуден от огромното парламентарно недоволство от политиката на държавния глава.
 

162-ма депутати от ГЕРБ, „Атака", Синята коалиция, РЗС и независими народни представители днес внесоха доклументът за импийчмънт в Народното събрание. Дебатът по проекторешението за предложение до Конституционния съд за прекратяване на пълномощията на държавния глава ще се проведе в сряда.

Мнозинство от 2/3 от депутатите или минимум 160 избраници е нужно, за да мине искането и да стигне до съда. Ако всички подписали се бъдат в залата тогава, то ще бъде подкрепено. Мнозинството очаква още един депутатски глас на Камен Петков от „Атака", който не е могъл да се подпише под искането заради това, че е на сватбеното пътешествие и ще се върне следващата седмица. "Това са 162-ма депутати. Дори и аз не мислих, че ще се съберат толкова много хора, представители на българския народ, които да не се съгласни с това, което се е случило в Президентството. Това е урок за всички нас", заяви премиерът Бойко Борисов по повод внесения в парламента импийчмънт. По думите му това показва сериозен проблем в президентската институция.

По-рано тази седмица Искра Фидосова заяви категорично пред Frognews.bg, че искането на ГЕРБ е напълно сериозно и в никакъв случай не е рекламен трик, за да се настрои общественото мнение срещу Първанов. Народният представител от ГЕРБ изрази убеденост, че Конституционният съд ще се произнесе професионално. Зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова уточни пред Frognews.bg, че до сряда са били събрани голяма част от подписите на депутатите, които застават зад идеята за импийчмънта, но трябвало да изчакат някои свои колеги, които са били в чужбина по служебни задължения да се върнат.

Припомняме ви, че до искането за президентски импийчмънт се стигана, след изказване на финансовия министър Симеон Дянков, в което той нито потвърди, нито отрече, че Георги Първанов е млад милиардер. Държавният глава на свой ред поиска оставката на вицепремиера заради изказването му. Последва среща между двамата по молба на Дянков, след която от "Дондуков" 2 беше публикувана скандална стенограма от разговора. Това вбеси премиера Бойко Борисов и неговия кабинет, който поиска главата на Първанов. Мотивите на ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и независимите депутати са, че държавният глава е нарушил Конституцията с публикуването на стенограмата без съгласието на Симеон Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5872 |25.03.2010 На Разпети петък се ражда партия ОТОМАН . 36| 16048 |23.03.2010 Операция „Хищник” брои парите на Доган, близки му готвят преврат? . 20| 9879 |22.03.2010 Цанков камък не е препъни камък . 9| 5786 |21.03.2010 Шефове и полицаи да си говорят с обществото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads